– Moim zdaniem w dyskusji nad umową z organizacją gospodarczą Mercosur koncentrujemy się wyłącznie na rolnictwie, a powinniśmy rozmawiać też o przemyśle. Oczywiście mam świadomość tego, iż to bardzo ważna branża, szczególnie w Europie, która wydaje gigantyczne pieniądze na politykę rolną. Jednak ten obszar jest bardzo przeregulowany, co właśnie generuje wysokie koszty dla europejskich rolników – mówił Łukasz Wojdyga, Dyrektor Centrum Studiów Strategicznych WEI w programie „Gość Regionów” TVP 3. – London School of Economics, podczas pierwszego podejścia do zawiązania tej umowy w 2019 roku, przygotował taki raport, z którego wynikały jednoznaczne korzyści z tej umowy dla przemysłu europejskiego. Były to oszczędności mniej więcej 5 mld euro na samych cłach, jeżeli zaś chodzi o produkcję żywności, to można było wyczytać, iż będzie ona wzrastać i w Europie, i w Ameryce Łacińskiej. Jednie po stronie europejskiej mógłby być odnotowany minimalny spadek na rynku wołowiny. Nie chciałbym oczywiście nikogo przekonywać do korzyści wynikających z wolnego handlu i tworzenia wielkich obszarów swobody gospodarczej, ale to naukowo potwierdzono już ponad dwieście lat temu – dodał.
Całą rozmowę można obejrzeć TUTAJ.