Europejski rynek cebuli. Z jakimi wyzwaniami mierzyli się producenci do tej pory?

3 tygodni temu

Sytuacja na rynku cebuli jest zróżnicowana. Sezon dla wielu producentów wiązał się z trudnościami. Presja ze strony chorób często pozostawała zbyt wysoka. Jak przełożyło się to na ceny? Co z dostępnością warzywa?

We Włoszech warunki pogodowe przyczyniły się do powstania pojedynczych szkód i problemów z przechowywaniem na północy kraju. Istnieją jednak obszary, szczególnie na południu, charakteryzujące się dobrą jakością i doskonałymi plonami – relacjonuje portal Freshplaza.

Z kolei Niemcy, mimo zwiększonego areału, zmagają się ze skutkami chorób i problemami z jakością. Ceny hurtowe cebuli krajowej i importowanej kształtują się tam na poziomie dużo niższym niż w ubiegłym roku.

W Austrii realizowane są zbiory, ale plony pozostają niskie, a cebula jest przeważnie średniej lub małej wielkości. Wzrasta natomiast popyt eksportowy z Europy Południowo-Wschodniej i Wschodniej, co pozwala utrzymać ceny.

Zupełnie odwrotną tendencję można zauważyć w Holandii. Producenci nie zauważają rosnącej aktywności w przypadku eksportu. Ceny sukcesywnie spadają, a producenci liczą, iż to przyczyni się w kolejnych tygodniach do większego zainteresowania produktem na arenie międzynarodowej.

Francja boryka się z problemami jakościowymi, przewagą małego kalibru warzywa. Notuje się tam również dużą presję chorób. Na niektórych uprawach rozwinął się mączniak rzekomy. Przyczyną jest niekorzystna pogoda, wysoka wilgotność i niedawne spore amplitudy temperatur. W efekcie w ostatnich 2-3 miesiącach znacznie spadły ceny produktu.

Hiszpania również notuje spory spadek cen. Dostępność cebuli na rynku była w ostatnich miesiącach bardzo duża w porównaniu z poprzednimi latami, kiedy hiszpańska cebula pokrywała ewentualne luki w dostawach na rynkach europejskich w czerwcu i lipcu. W bieżącym roku większy areał uprawowy i zawirowania spowodowane warunkami pogodowymi sprawiły, iż zbiory zbiegły się w czasie ze sprzedażą zapasów cebuli przechowywanej w Holandii, Niemczech i na innych rynkach. Z kolei zbiory późnej cebuli rozpoczęły się 15 dni wcześniej. Plony okazały się bardzo dobre. Co za tym idzie, podaż się zwiększyła, natomiast ceny kolejny raz spadły.

Źródło: Freshplaza.es

Idź do oryginalnego materiału