Restaurator z Sorrento na południu Włoch zmęczony bezskutecznym poszukiwaniem kelnerów kupił do swojego lokalu dwa roboty obsługujące klientów. Jak stwierdził, plus polega też na tym, że nie stawiają one żadnych żądań i nie domagają się wolnych weekendów.
“Kiedy młodzi ludzie przychodzą na rozmowę w sprawie pracy, bardziej są zainteresowani tym, czy będą mieli wolne weekendy niż obsługą gości. Tymczasem my głównie pracujemy wtedy, kiedy inni są na wakacjach i w dni świąteczne”- powiedział restaurator Mario Parlato, cytowany przez Ansę.
„Rozwiązałem problem, podejmując tę decyzję”- zauważył.
Agencja odnotowuje w relacji z Wybrzeża Amalfitańskiego, że nie wszyscy pochwalają ten krok. Cytuje słowa krytyki: „Sorrento słynie z gościnności, nawet kawa serwowana w barze ma szczególny urok”.
Przeciwnicy robotów kelnerów przypominają również, że mieszkańcy Sorrento wiedzą bardzo dobrze od dawna jak traktować gości.
Jaką formę opodatkowania wybrać?
Własna działalność gospodarcza a podatki
Założyłeś własną firmę? Kolejnym krokiem w jest wybór sposobu rozliczania się ze skarbówką z tytułu osiąganych dochodów. Odpowiednia formy opodatkowania, dopasowana do potrzeb przedsiębiorcy, niesie ze sobą korzyści finansowe. Warto o nich wiedzieć!
Pobierz e-booka zostawiając zgody, albo zapłać 20 zł
Masz pytanie? Napisz na marketing@bankier.pl
Właściciel restauracji wyjaśnił, że roboty nie zastąpią całkowicie kelnerów i są tylko pomocnikami.
„Mogą zaprowadzić klientów do stolika, podać potrawy i napoje. Ale uprzejmość i sympatia tych, którzy wykonują pracę kelnerów są niezastąpione”- zapewnił.
sw/ jm/