Kiszonka z sorgo. Czy warto karmić nią bydło?

2 tygodni temu

Uprawa sorgo lub sorgo z kukurydzą metodą pasową może być alternatywą dla uprawy kukurydzy w rejonach gleb okresowo suchych i zagrożonych niskimi plonami kukurydzy na kiszonkę, szczególnie na zapleczu stad krów mlecznych i bydła mięsnego.

Kiszonka z sorgo w dawkach dla bydła. Wyniki badań

Badania przeprowadzone przez różne ośrodki naukowe w kraju potwierdzają przydatność sorgo w żywieniu zwierząt, jednak wartość pokarmowa kiszonki z tej rośliny w porównaniu z kukurydzą jest znacznie niższa. Wyższa zawartość włókna surowego oraz niższa zawartość energii nie pozwalają na stosowanie jej samodzielnie w żywieniu krów wysokomlecznych.

Z tych względów skarmiana jest najczęściej razem z kiszonką z kukurydzy lub sianokiszonkami z traw. Kiszonka z sorgo nadaje się natomiast do żywienia krów mlecznych w drugiej połowie laktacji, krów zasuszanych, jałówek cielnych, mamek, bydła mięsnego oraz wszystkich innych zwierząt mających mniejsze zapotrzebowanie na energię.

Wartość pokarmowa kiszonki z sorgo w porównaniu z kukurydzą jest znacznie niższa, fot. Barowicz

W tabelach 1-3 zawarto wyniki badań przeprowadzonych w Instytucie Zootechniki-PIB w Krakowie. Krowy o wydajności mlecznej powyżej 7,7 tys. kg. mleka skarmiano kiszonką sporządzoną z roślin sorgo uprawianych pasowo wraz z kukurydzą jak 4:4. Grupa kontrolna otrzymywała kiszonkę z kukurydzy.

Zawartość suchej masy w kiszonce z sorgo i kukurydzy uprawianej pasami była niemal identyczna jak w kiszonce z kukurydzy uprawianej w siewie czystym (tab.1). Zawartość białka ogólnego była znacznie niższa dla kiszonki z sorgo i kukurydzy. Kiszonka ta zawierała też wyższy poziom NDF. Komponenty paszowe TMR w świeżej masie przedstawiono w tab.2.

Tab.1 Skład chemiczny kiszonek i mieszanki ze stacji paszowej (g/kg s.m.) (Brzóska, Śliwiński, 2009)

Wyszczególnienie Kiszonki Siano Mieszanka paszowa Mieszanka B
kukurydza kukurydza/sorgo lucerna
pH

Azot amonowy (% N ogólnego)

Sucha masa (%)

Białko ogólne

Tłuszcz surowy

Włókno surowe

NDF

Popiół surowy

3,58

2,8

32,2

81

30

196

388

38

3,87

1,9

32,3

60

19

298

554

55

5,30

1,7

46,0

154

39

239

442

103

92,6

108

16

391

606

75

89,3

211

55

56

150

66

90,3

229

26

40

114

105

Tab.2. Skład paszy TMR (kg świeżej masy) (Brzóska, Śliwiński, 2009)

Wyszczególnienie Grupa z sorgo/kukurydza Grupa z kukurydzą
Kiszonka z sorgo

Kiszonka z kukurydzy

Sianokiszonka

Mieszanka paszowa B

Śruta kukurydziana

Promilk

Siano łąkowe

Suma pasz objętościowych

Suma pasz treściwych

Sucha masa TMR (%)

25,3

10,2

4,0

1,0

1,0

0,5

36,0

6,0

44,7

29,5

10,2

4,0

1,0

1,0

0,5

40,2

6,0

40,4

Nie stwierdzono istotnych różnic w pobraniu paszy TMR w grupach krów, przy nieznacznie wyższym pobraniu TMR zawierającego kiszonkę z sorgo i kukurydzy (tab.3). Nie stwierdzono też istotnych różnic w składzie mleka i jego cechach fizyko-chemicznych.

Wyniki doświadczenia wskazują, iż uprawa pasowa kukurydzy wraz z sorgo i podawanie kiszonki sporządzonej z obu tych roślin nie różnicuje istotnie produkcyjności krów otrzymujących kiszonki w paszy TMR, w odniesieniu do krów otrzymujących TMR z kiszonką z kukurydzy. Wskazuje to na wyrównaną wartość energetyczną obu kiszonek

Tab.3.Pobranie pasz i produkcyjność krów (Brzóska, Śliwiński, 2009)

Wyszczególnienie Grupy
Z kukurydzą (kontrolna) Sorgo/kukurydza (doświadczalna)
Masa ciała krów (kg):

-początkowa

-końcowa

Pobranie s. m. TMR (kg/dzień)

Pobranie s. m. ze stacji paszowej (kg/dzień)

Pobranie s. m. razem (kg)

Wydajność:

– mleko (kg/dzień)

– tłuszcz (%)

-tłuszcz (kg/dzień)

-białko (%)

-białko (kg/dzień)

Cechy mleka:

– gęstość (g/ml)

– kwasowość (o SH)

– krzepliwość (sek)

582

623

16,2

1,60

17,80

21,8

4,29

934

3,66

792

1,03

6,95

269

607

628

17,3

1,63

18,93

20,5

4,26

844

3,69

743

1,04

6,83

236

Podsumowanie

W warunkach suszy glebowej i niskiego plonu kukurydzy na kiszonkę uprawa sorgo lub uprawa pasowa z kukurydzą jest jedynym sposobem na wyprodukowanie paszy objętościowej dla krów mlecznych i utrzymania stada bydła do następnego sezonu. Sorgo daje kiszonkę średniej jakości, z tendencją do nadmiernej fermentacji, o zawartości suchej masy poniżej 30%. Uprawa pasowa oraz zakiszanie sorgo z zielonką z kukurydzy podwyższa zawartość suchej masy oraz poprawia skład chemiczny i wartość pokarmową kiszonek.

Dla zwiększenia suchej masy w kiszonce warto dodawać pasze osuszające, szczególnie otręby zbożowe w ilości 20-30 kg/tonę zakiszanego materiału. Kiszonka z sorgo lub sorgo z kukurydzą, ze względu na niższą koncentrację suchej masy oraz brak kolb i ziarna, zawiera ok. 15-20% mniej energii w porównaniu do kiszonki z kukurydzy. Niższe pobranie energii można regulować ilością skarmianej paszy treściwej.

Kiszonki z sorgo lub sorgo z kukurydzą skarmiane krowami nie powodują istotnych zmian składu mleka, w tym tłuszczu i białka, w porównaniu do krów otrzymujących kiszonkę z kukurydzy. Kiszonka z sorgo lub sorgo z kukurydzą może być stosowana w żywieniu młodego bydła, cieląt, jałówek oraz bydła mięsnego. Niższa zawartość energii w kiszonkach nie powoduje nadmiernego otłuszczania się zwierząt.

Idź do oryginalnego materiału