Kurkowe sakiewki. Warto spróbować

1 tydzień temu
Zdjęcie: Filet z kurczaka z kurkami / Fot. Canva


Drób od wielu lat gości na polskich stołach. I choć przez niektórych uważany jest za zbyt powszechny, pamiętać należy, iż do tego rodzaju mięs zalicza się nie tylko kurczaka. Bo przecież drób to także gęsi, indyki, kaczki i perliczki.

Kurkowe sakiewki
Stowarzyszenie Agroturystyczne Wierna Rzeka z gminy Piekoszów proponuje kurczaka w zupełnie innym stylu. Warto spróbować.
Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 duża cebula, 500 g kurek leśnych, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka.
Sposób przygotowania: Filet z kurczaka podzielić na dwie równe części, rozbić na płasko, przyprawić i odstawić na 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz: kurki i cebulę drobno pokroić, udusić i przyprawić do smaku. Przestudzony farsz nałożyć na filet, zrobić sakiewkę i zawiązać sznurkiem. Usmażyć na patelni.
Przepis podało: Stowarzyszenie Agroturystyczne Wierna Rzeka z gminy Piekoszów.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału