Powódź sparaliżowała śląskie cukrownie! Buraki nie nadają się do przerobu!

1 dzień temu
Zdjęcie: buraki cukrowe


Ostatnie powodzie, które dotknęły Śląsk, spowodowały poważne zakłócenia w branży cukrowniczej. W wyniku intensywnych opadów oraz podtopień, cukrownie borykają się z dużymi problemami w dostawach buraków cukrowych, co znacząco wpływa na ich możliwości produkcyjne.

Nieprzydatne buraki z zalanych terenów

Jednym z kluczowych problemów jest fakt, iż buraki cukrowe pochodzące z terenów zalanych nie nadają się do przerobu. Przemoczone pola, a także zanieczyszczenie roślin powodują, iż rolnicy nie są w stanie dostarczyć surowca odpowiedniej jakości.

Dodatkowo, warunki pogodowe uniemożliwiają normalne zbiory – gleba jest zbyt mokra, co powoduje, iż nie można zbierać buraków z ziemi bez ich uszkodzenia. W konsekwencji tego, wiele gospodarstw ma ogromne trudności z dostarczeniem plonów do cukrowni na czas.

Zalane pola rolników po wielkiej wodzie 2024

Zmniejszone moce przerobowe cukrowni

W wyniku tych problemów cukrownie na Śląsku pracują w tej chwili tylko na 1/3 swojej nominalnej mocy przerobowej. Zamiast działać w pełnym wymiarze godzin, wiele zakładów ogranicza produkcję, co ma negatywne skutki nie tylko dla samej branży, ale także dla całego rynku cukru w Polsce.

Ograniczona produkcja cukru może prowadzić do wzrostu jego cen na rynku krajowym, a także powodować problemy z zaopatrzeniem.

Branża szuka rozwiązań

Obecnie realizowane są intensywne prace nad znalezieniem sposobów na minimalizowanie strat. Jednakże z uwagi na skalę problemu, proces ten może potrwać jeszcze kilka tygodni.

Idź do oryginalnego materiału