Smaki Jesieni w Tokarni tuż-tuż

1 tydzień temu
Zdjęcie: Tokarnia. Park Etnograficzny. Festiwal „Smaki jesieni” / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce


Pokaz kiszenia kapusty, darcia pierza oraz przędzenia na przęślicy czy warsztaty z wykonywania jesiennych bukietów, a także pieczenie ziemniaków to wydarzenia, które w najbliższą niedzielę, 22 września przeniosą nas na dawną wieś kielecką. Impreza co roku przyciąga tysiące mieszkańców.

– Smaki Jesieni w Muzeum Wsi Kieleckiej Parku Etnograficznym w Tokarni, jak co roku przeniosą nas na dawną wieś kielecką w czasie jesienno-zimowym. Tradycyjnie odbędą się pokazy darcia pierza oraz przędzenia na przęślicy w wykonaniu KGW Korytniczanki. Zespół Ludowy Wincentowianie zaprasza na pokaz kiszenia kapusty, a KGW Bebelno na warsztaty z wykonywania jesiennych wianków. Znakomite twórczynie ludowe z KGW Kowalanki poprowadzą warsztaty z plastyki obrzędowej – mówi Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.

I dodaje: – Na polu przy wiatraku z Grzmucina rozpalimy ogniska, w których będą się piekły ziemniaki i zaprosimy do ich degustacji.

Jak zapowiadają organizatorzy, scena zabrzmi ludową muzyką: usłyszymy Bolechowiczan, Kumosie, Śwarne Kakonianki. KGW Przybyszowy, które zajęło I miejsce w przeglądzie KGW „Tradycja Kołem Gospodyń Wiejskich się toczy” w Końskich, zaprezentuje przedstawienie „Jak Kaśka kowolowa zaniemogła”. Odbędzie się też benefis z okazji 20-lecia istnienia Zespołu Pieśni i Tańca Piekoszowianie.

Tokarnia. Park Etnograficzny. Festiwal „Smaki jesieni” / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

Będzie można także wziąć w Pikniku Pszczelarskim. Podczas którego na kilkunastu stoiskach będzie można kupić produkty pszczele najwyższej jakości, wysłuchać historii o pszczelarstwie oraz bartnictwie.

W sektorze dworsko-folwarcznym w czasie Smaków Jesieni odbędzie się koncert zespołu klezmerskiego Chanajki oraz warsztaty plastyczne. Tutaj pojawią się także stoiska oferujące kuchnię żydowską.

W wydarzeniu zapowiedziało udział około stu wystawców, między innymi oferujących regionalne produkty oraz rękodzieło.

Tokarnia. Park Etnograficzny. Festiwal „Smaki jesieni” / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce


Idź do oryginalnego materiału