Sukces branży mięsnej – rynki Malezji i Filipin otwarte na polskie mięso

2 tygodni temu

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało w komunikacie z 10 września o otwarciu rynków Malezji i Filipin na polskie mięso. Decyzje obu rządów zostały przekazane sekretarzowi stanu Michałowi Kołodziejczykowi podczas jego wizyty w tych państwach.

Malezja potwierdziła uznanie zasady regionalizacji w odniesieniu do ASF. W praktyce oznacza to zniesienie zakazu importu świeżego mięsa wieprzowego, który obowiązywał od 2019 r. – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. O decyzji malezyjskiego rządu poinformowała dyrektor generalna Departamentu Służb Weterynaryjnych Malezji dr Akma Binti Ngah Hamid podczas spotkania z sekretarzem stanu w MRiRW Michałem Kołodziejczakiem. Malezja zadeklarowała również przeprowadzenie w pierwszej połowie września b.r. oceny ryzyka w ramach procedury dla mięsa drobiowego, natomiast decyzję w sprawie mięsa wołowego uzależnia od statusu kraju w zakresie gąbczastej encefalopatii bydła (BSE).

Również Filipiny podjęły decyzję o uznaniu zasady regionalizacji na poziomie województw, tym razem w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu. Informacja ta została przekazana sekretarzowi stanu Michałowi Kołodziejczakowi podczas spotkania z sekretarzem stanu w Departamencie Rolnictwa Republiki Filipin Francisco Laurelem Jr. Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, strona polska dąży też do sfinalizowania uzgodnień ws. możliwości rozpoczęcia eksportu wołowiny oraz wieprzowiny na rynek filipiński na zasadzie regionalizacji stosowanej w UE.

źródło: MRiRW

Idź do oryginalnego materiału