Zupa chłopska

2 dni temu
Zdjęcie: Zupa chłopska / fot Canva


Wszystko, czego potrzebujemy do ugotowania tej zupy, jest o tej porze roku niemal w każdej kuchni. Wystarczy tylko składniki odpowiednio połączyć, doprawić do smaku. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Rykoszyn, które jest autorem chłopskiej zupy życzy smacznego.

Składniki: 1 ½ l wody, 2 ogórki kiszone, 1 mała cebula, 1 pietruszka mała, ½ czerwonej papryki, ½ małego selera, 15 dag pieczarek lub borowików, ½ łyżki mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, papryka, majeranek.
Sposób przygotowania: Mięso pokroić w kostkę, lekko podsmażyć z cebulą i włożyć do garnka z wodą. Resztę składników pokroić w kostkę i również przełożyć do garnka z mięsem i cebulą. Ugotować do miękkości i przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem i koncentratem pomidorowym. Dodać zasmażkę z masła i mąki.
Przepis podało Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Rykoszyn.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału