Zupa cukiniowa

1 tydzień temu
Zdjęcie: Zupa cukiniowa / Fot. Canva


Smaczne i sycące zupy są bardzo popularne w kuchni świętokrzyskiej. Dawni mieszkańcy wsi spożywali je przy wielu okazjach, często również rano, jako pierwszy ciepły posiłek, który dawał energię na resztę dnia.

Składniki: 1 kg cukinii, ½ kostki masła, biała część pora, 3 ząbki czosnku, 1 l bulionu drobiowego, ½ szklanki śmietanki 30%, prażone płatki migdałów, oregano, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać pokrojony por, czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać drobno pokrojoną cukinię i smażyć przez około 10 minut. Dolać bulion i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Zupę zmiksować na krem. Udekorować kleksem śmietany, płatkami migdałowymi (prażonymi) lub grzankami czosnkowymi.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Huta z gminy Raków, w powiecie kieleckim.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału