Amerykański fastfood szuka chętnych do prowadzenia biznesu w Polsce

2 dni temu
Zdjęcie: Wendy's Źródło: Materiały prasowe / Wendy's


Popularna amerykańska sieć fastfood Wendy's ma ponad siedem tys. restauracji w 30 krajach świata. Teraz postanowiła zawalczyć o polskich miłośników hamburgerów. Na razie szuka franczyzobiorców, czyli przedsiębiorców, którzy otworzą lokale w Polsce.


Sieć Wendy’s znana jest z kwadratowych hamburgerów, frytek z morską solą i ich charakterystycznego „Frosty”, formy miękkich lodów podawanych z mrożonym krochmalem. Menu najwyraźniej się sprawdza, bo w ponad 30 krajach świata działa ponad 7100 restauracji Wendy's. Marka konsekwentnie realizuje plany coraz szybszego wzrostu i ekspansji międzynarodowej: niedawno podpisała nowe umowy z franczyzobiorcami w Irlandii, Rumunii i Szkocji i planuje otwarcie na tych rynkach ponad 100 restauracji.


„Wiadomości Handlowe” informują, iż sieć postanowiła wejść do Polski. Wybrała model franczyzowy, czyli chce znaleźć przedsiębiorców gotowych poprowadzić lokale zgodnie z wytycznymi z centrali.


Popeyes w Poznaniu


Polska musi być dobrym rynkiem dla sieci fastfood, skoro kolejne marki otwierają u nas swoje lokale. Na początku sierpnia w Poznaniu otworzyła się pierwsza w Wielkopolsce restauracja sieci Popeyes. Jest to siódma placówka Popeyes w Polsce, dołączając do lokali we Wrocławiu, Szczecinie i Warszawie.


W menu Popeyes znajdują się takie pozycje jak kanapka Chicken Sandwich, frytki Cajun, kawałki kurczaka Signature Chicken, Louisiana Wings oraz Chicken Tenders, uzupełnione różnorodnymi dipami: Mardi Gras, NOLA, Bold BBQ, Bayou Buffalo. Dania dostępne są w wersji pikantnej i łagodnej, a inspiracją dla menu jest tradycja kulinarna Nowego Orleanu.


Popeyes powstał w 1972 roku w Nowym Orleanie w Luizjanie. Marka gwałtownie zdobyła popularność w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, stając się jedną z największych sieci restauracji szybkiej obsługi. Dziś posiada ponad 4200 lokali w ponad 30 krajach, specjalizując się w aromatycznych i autentycznych smakach Luizjany.
Idź do oryginalnego materiału