Jak podkreśla dr Kukuła, w komorach przechowalniczych powinny znaleźć się tylko owoce najwyższej jakości, odpowiednio zabezpieczone zarówno przed zbiorami, jak i po nich. Do zabezpieczenia owoców bezpośrednio w komorach można użyć produktu zawierającego 1-metylocyklopropen (1-MCP) – FruitSmart, który blokuje receptory etylenowe, a tym samym opóźnia dojrzewanie owoców.
Jak prawidłowo przeprowadzić proces aplikacji?
Aplikację wykonujemy na owocach odpowiedniej jakości, wcześniej schłodzonych do temperatury 4 oC (wartość mierzona w miąższu owoców).
- Następnie należy przygotować pojemnik o pojemności 8-10l i napełnić go ciepłą wodą (około 45oC).
- Przed aplikacją trzeba też włączyć wentylatory w pomieszczeniu przechowalniczym na 15-20 min przy otwartych drzwiach – zapewni to wypchnięcie już nagromadzonego etylenu.
- Przy aplikacji płuczka CO2 powinna być wyłączona.
- Następnie pojemnik z wodą należy ustawić w komorze, uruchomić pompkę i zanurzyć końcówkę napowietrzającą w wodzie (moc baterii powinna wystarczyć na 24h czasu trwania aplikacji).
- Przygotowaną dawkę FruitSmart w woreczkach wodno-rozpuszczalnych należy umieścić w wodzie (co ważne: dawkę wyliczamy na podstawie kubatury pomieszczenia, a nie tonażu jabłek. Dawka musi być wyższa w przypadku owoców w zaawansowanej fazie dojrzałości).
- W kolejnym kroku trzeba szczelnie zamknąć pomieszczenie na 24h.
- Po 24h otworzyć i wywietrzyć komorę – w ten sposób usuniemy zbędny etylen.
- Ostatni etap: Wyjmij próbkę owoców traktowanych FruitSmart. Zamknij drzwi i ustaw parametry adekwatnego przechowywania.
- Komora jest gotowa do gazowania.
O czym warto pamiętać? jeżeli jednorazowa dawka FruitSmart przekracza 70 gram 1-MCP na komorę, należy rozłożyć ją do dwóch pojemników z wodą (w każdym po około 8 litrów wody).
Więcej informacji znajdziecie na stronie: https://fruitsmart.pl/