Ardmore Single Malt Highland Peated Whisky

8 lat temu

Ardmore to nietypowa whisky. Nikogo nie zaskoczę kiedy napiszę, iż Speyside to region produkcji whisky, który zwykle kojarzy się z delikatną i roślinną naturą destylatów. Choć destylarnia Ardmore leży w samym środku tego regionu, w smaku jej whisky obecne są dymne aromaty, które pochodzą z zatorfionego jęczmienia. Wszystko dlatego, iż Ardmore to destylarnia, która powstała, aby dostarczać „serca” sławnego blendu Teacher’s, który słynie z wysokiej zawartości whisky słodowej (właśnie z tej destylarni).

Destylarnia Ardmore


Ardmore to sotsunkowo duża destylarnia. Oczywiście nie może równać się z takimi gigantami jak Glenfiddich czy Glenlivet. Niemnije jej możliwości produkcyjne opiewające na pięć milionów litrów rocznie są dość spore. Zatorfienie whisky Ardmore jest na poziomie 12-14 ppm.

Niewiele osób wie, iż destylarnia ta przez kilka miesięcy w roku produkuje także whisky niezatorfioną. Whisky ta ma choćby swoją nazwę – Ardlair. Niestety Ardlair nie trafia do srprzedaży przez co szansę na spotkanie z nią mamy niewielkie. Będziemy musili zadowolić się Ardmorem.

Notka Smakowa

Oko – złota

Nos – 18 – średniolotna, łagonie dymna, kremowa, niezbyt złożona

Język – 18 – oleista i słodka

Finisz – 19 – umiarkowanie dymna choć wyraźnie mocniej niż w aromacie. Oprócz tego przyjmnie pieprzna i słodka. Niezbyt złożony NAS, który choć prosty w odbiorze bardzo przyjemny. Widziałbym ją w połączeniu z pieczonym mięsem.

Balans – 18

Total – 73/100

Idź do oryginalnego materiału