Auchan Polska otworzył pod Warszawą, a konkretnie w Wilczej Górze, swoje ultranowoczesne centrum dystrybucyjne. Inwestycja ta jest uznawana za jedną z najbardziej zaawansowanych technologicznie inwestycji logistycznych na świecie i stanowi kamień milowy w transformacji polskiego rynku e-commerce.
Nowy obiekt, działający w oparciu o Inteligentną Platformę Ocado i wykorzystujący roboty nowej generacji serii 600, ma na celu znaczące podniesienie standardów obsługi klientów i optymalizację procesów.
Przełomowy moment dla e-biznesu
– Otwarcie naszego centrum dystrybucyjnego to przełomowy moment w realizacji strategii rozwoju e-biznesu i cyfrowej transformacji Auchan z myślą o handlu przyszłości. Nasze doświadczenie i kompetencje w sprzedaży internetowej, które konsekwentnie budujemy od blisko 15 lat, inwestowanie w partnerstwa z kluczowymi graczami światowego rynku e-commerce, dziś procentuje i pozwala nam podejmować wyzwania, wyznaczać rynkowe trendy i kierunek rozwoju całej branży – podkreśla Alexandre Saussard, prezes Auchan Polska.
Centrum w Wilczej Górze pozwoli sieci osiągnąć pełną digitalizację procesów handlowych oraz integrację wszystkich kanałów sprzedaży i obsługi klientów w Polsce.
Technologia Ocado i szeroki asortyment
Obiekt powstał w rekordowym, jak na tego typu wdrożenia, czasie 12 miesięcy, w ramach partnerskiej umowy z brytyjską firmą Ocado. Centrum działa w oparciu o Ocado Smart Platform, innowacyjny system automatyzacji wykorzystujący sztuczną inteligencję i uczenie maszynowe.
– To przełomowy moment dla naszej współpracy z Auchan Polska. Dzięki uruchomieniu magazynu w Wilczej Górze wprowadzimy na polski rynek spożywczy nowy poziom obsługi klienta online, wspomagany najnowocześniejszą technologią Ocado – powiedział Gregor Ulitzka, President Europe, Ocado Solutions. – Obiekt rozpoczyna działalność z najnowszymi rozwiązaniami automatyzacji Ocado, w tym robotycznym kompletowaniem wspieranym przez AI oraz jednymi z najbardziej zaawansowanych na świecie przemysłowych robotów drukowanych w technologii 3D. Jest to również najszybszy w historii proces budowy CFC tego typu – dodaje.

Centrum o powierzchni 18 000 m kw. wyposażone jest w trzy strefy temperaturowe, co pozwoli na poszerzenie oferty asortymentowej do choćby 40 tysięcy produktów, w tym m.in. szerokiej gamy świeżych owoców, warzyw, pieczywa, mrożonek oraz produktów marek własnych.
– Rozwiązania zastosowane w nowym centrum pozwalają na wysokie zautomatyzowanie procesu przygotowywania zamówień, zwiększenie niezawodności i kompletności dostaw i zapewnienie naszym klientom najwyższej jakości obsługi, a przy tym dostępność wyjątkowo szerokiego asortymentu – docelowo będzie to choćby 40 tysięcy produktów – dodaje Alexandre Saussard.
Klienci mogą liczyć na szybszą i bardziej elastyczną realizację zamówień, w tym dostawy tego samego dnia oraz w jednogodzinnych oknach czasowych.
Współpraca z liderami branży
Projekt typu build-to-suit o wartości blisko 34 mln euro został zrealizowany we współpracy z kluczowymi partnerami: Panattoni, JLL Tacakiewicz Ferma Kresek.
– To wyróżnienie i wyraz zaufania, iż Auchan Polska powierzyło nam realizację swojej strategicznej inwestycji. Ani w Polsce, ani w całym regionie CEE nie zastosowano do tej pory systemu automatyzacji Ocado na taką skalę. Wspólnie z naszymi partnerami stworzyliśmy budynek referencyjny, który nie ma benchmarków na rynku. On sam wyznacza kierunki rozwoju logistyki spożywczej i obsługi zamówień online – skomentował Marek Dobrzycki, Partner w Panattoni.
– Centrum Dystrybucyjne Auchan w Wilczej Górze to przykład transformacji polskiego rynku e-commerce w kierunku wysokiej automatyzacji. Projekt wymagał integracji zespołów ekspertów z różnych dziedzin oraz doboru lokalizacji spełniającej niezwykle restrykcyjne wymogi technologiczne. kooperacja z firmami, które wytyczają nowe trendy na rynku e-commerce i nie boją się inwestować w pionierskie rozwiązania, jest dla nas niezwykle cenna – podsumowuje Tomasz Mika, Head of Industrial Agency Poland, JLL.
Zrównoważony rozwój i ekologia
Obiekt w Wilczej Górze uzyskał certyfikat środowiskowy BREEAM na poziomie „Excellent”. W projekcie zastosowano liczne proekologiczne rozwiązania, m.in. instalację chłodniczą opartą na naturalnym czynniku CO₂ oraz przygotowano dach pod montaż instalacji fotowoltaicznej. W efekcie zużycie energii pierwotnej obniżono o 30% względem budynku referencyjnego.
Adrian Lipowski, Senior Architekt z pracowni Tacakiewicz Ferma Kresek, podzielił się wrażeniami z realizacji. – Największą satysfakcję poczułem wczesną wiosną tego roku, jeszcze w trakcie budowy. Patrzyłem na postępy — na to, jak budynek i technologia zaczynają się składać w jedną całość — i uświadomiłem sobie, iż naprawdę dowieziemy ten projekt. I to przed terminem. To był moment, kiedy te parę lat przygotowań zaczęło się krystalizować w coś realnego – powiedział.

15 godzin temu








