Wprowadzane na podwarszawski rynek towary spoza polskich granic osiągają wysokie ceny, dotyczy to również ziemniaków. Skąd pochodzą nowe dostawy? Jakie stawki uzyskują sprzedający? Ile w tej chwili kosztują polskie ziemniaki?
Świąteczny ruch na Broniszach powoli wygasa. Największa skala handlu miała miejsce wczoraj. Ceny krajowego warzywa pozostały na stabilnym poziomie, a do sprzedaży trafiły kolejne dostawy importowanego towaru. Do francuskich i cypryjskich ziemniaków dołączyły pierwsze próbne dostawy z Belgii.
Ceny belgijskich bulw oscylują aktualnie na poziomie 1,85 zł/kg. Francuskie ziemniaki charakteryzujące się niewielkim kalibrem importerzy oferują za 4,00 zł/kg. Warzywa te pojawiły się na rynku w Broniszach już w drugiej połowie listopada. Są one myte i selekcjonowane, co sprawia, iż budzą zainteresowanie restauratorów. Natomiast młode ziemniaki z Cypru kosztują aktualnie około od 4,50 do 4,75 zł/kg. Warto dodać, iż są pakowane w 20 kg worki, więc w przeliczeniu ich cena dochodzi do 95,00 zł. Jak to wygląda w przypadku krajowego produktu?
Stabilna cena polskiego towaru
Cena lokalnych ziemniaków utrzymuje się na niezmienionym, stałym poziomie, chociaż mogą zdarzać się wyjątki wynikające ze skali zakupów. Stawki oscylują w przedziale od 1,00 do 2,00 zł/kg. Żółte odmiany ziemniaków pozostają na rynku najtańsze. Oferowane w podwarszawskich Broniszach bulwy o tym kolorze kosztują około 1,00 zł/kg. W przeliczeniu za worek odbiorca zapłaci więc 15,00 zł.
Producenci kremowych ziemniaków (Noya, Catania) mogą spodziewać się cen na poziomie od 23,00 do 26,00 zł za worek. W przeliczeniu są to stawki o wartości od 1,53 do 1,73 zł/kg. Droższe będą odmiany Irga i Irys. Cena odmiany Irys znajduje się na poziomie 2,00 zł/kg. W przeliczeniu worek kosztuje więc 30,00 zł.