W lutym br. niemal dwukrotnie wzrósł import jaj z Brazylii do USA. To kropla w morzu potrzeb, bo jaja trafią do gotowych mieszanek, co pośrednio poprawi dostępność jajek na półkach sklepowych.W USA ponownie trwa dyskusja na temat bezpieczeństwa wykorzystania jaj od brojlerów. w tej chwili 360 mln tych jaj trafia do utylizacji.
Jaja importowane do USA z Brazylii prawdopodobnie nie trafią na półki sklepowe, ale będą ważnym elementem przetwórstwa żywności. Jest także petycja w sprawie 360 mln jaj, które rocznie trafiają do utylizacji. Reklama
Import jajek z Brazylii do USA rośnie
Brazylijskie jaja trafią w USA do gotowych mieszanek ciast, lodów i sosów sałatkowych, ale pośrednim efektem będzie pomoc wewnętrznej produkcji, przez co na pólkach sklepowych jajek ma być więcej.
Import jaj z Brazylii do USA w lutym 2025 roku wzrósł 93 proc. rok do roku, informuje Brazylijskie Stowarzyszenie Białka Zwierzęcego cytowane przez "Rzeczpospolitą". Brazylia jednak sama mierzy się z wieloma jajecznymi wyzwaniami, choćby z chorobą Newcastle, a więc wirusem, który dziesiątkuje drób w tym kraju. Stąd ten kraj nie może sprzedawać do USA jajek do sprzedaży w sklepach.
W lutym administracja Donalda Trumpa zapowiedziała wdrożenie planu na obniżenie cen jaj w USA w kwocie choćby 1 miliarda dolarów. Te pieniądze mają pomóc rolnikom w walce z wirusem ptasiej grypy. Reuters przypomina także, iż USA chcą zwiększenia importu jajek m.in. z Europy, ale także z Turcji, Korei Południowej i właśnie Brazylii.
USA utylizują 360 mln jaj
Do Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) trafiła petycja National Chicek Council w sprawie zezwolenia na sprzedaż do spożycia przez ludzi jaj znoszonych przez kury hodowane na mięso. Oznaczałoby to, iż jaja znosiłyby brojlery, jednak wymagałoby to głębszych zmian prawa. W grę wchodzi bowiem bezpieczeństwo żywności.
Aktualnie w USA producenci kurczaków utylizują miliony jaj od brojlerów ze względu na brak odpowiedniego ich przechowywania. Wielu ekspertów uważa, iż to stwarza wyraźne ryzyko skażenia jaj salmonellą.
Zalecenia FDA w 2009 roku wprowadziły wymagania przechowywania jaj w temperaturze 7 stopni Celsjusza od 36 godzin po zniesieniu jaj. w tej chwili producenci brojlerów przechowują jaja w temperaturze 18 stopni i nie mają sprzętu do schładzania jajek. Co roku doprowadza to do utylizacji większości z ok. 360 mln jaj od bojlerów.