Carlos I brandy to hiszpański destylat z winogron z bardzo sławnego regionu Jerez leżakowana systemem solera w dębowych beczkach po Oloroso i Amontillado sherry.
Nazwa Carlos I brandy pochodzi od króla Karola I znanego szerzej jako Karol V Habsburg. Carlos I to destylat produkowany z winogron zbieranych we wrześniu.
W produkcji brandy używa się dwóch różnych destylatów – „Holandas” i „Destilados”. Holandas to spirytus o mocy 60-65%, podczas gdy Destilados ma 84-86%. Pierwszy destylat jest nośnikiem smaku podczas gdy drugi jest niemal neutralny i nadaje brandy lekkość. Jak łatwo się domyślić, jakość brandy wzrasta wraz z udziałem destylatu Holandas, który produkowany w miedzianym alembiku jest nośnikiem smaku.
Carlos I spędza przynajmniej 10 lat w beczkach i jest leżakowana systemem solera, który polega na mieszaniu leżakowanych destylatów w taki sposób, iż produkt końcowy jest kupażem wszystkich roczników wykorzystanych w procesie.
Jak smakuje Carlos I brandy?
Jeśli interesuje Was dlaczego piję akurat w takim kieliszku a nie innym, zajrzyjcie tutaj.
Oko – bursztynowa
Nos – 20 – średnio lotna, skórzasta, cynamonowa, dość wytrawna, nie złożona
Język – 20 – oleista i słodka
Finisz – 18 – słodka, czekoladowa, skórzasta, prosta, deserowa, ale alkoholowa. Największą zaletą brandy Carlos I jest wysoka pijalność, która może sprawić, iż spodoba się ona osobom początkującym. Przy koniakach, które już pojawiły się w tym przeglądzie przypomina raczej alkohol do deseru lub interesujący dodatek do koktajlu.
Balans – 18
Total – 76/100
ABV – 40%
Wszystkie osoby zainteresowane tematem hiszpańskich brandy mogą chcieć także przeczytać mój wpis o wersji premium brandy tej samej marki — Carlos I Imperial Brandy de Jerez I