Agencja Informacyjna: Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie organizuje konferencję „Cukiernictwo i przemysł spożywczy: aromaty, produkcja i strategie promocyjne”. Wydarzenie odbędzie się podczas III Targów Warsaw Sweet Tech 2025 czyli największych targów rozwiązań dla branży cukierniczej, które odbędą się we wrześniu w Ptak Warsaw Expo.
Spis treści
Kiedy i gdzie odbędzie się konferencja „Cukiernictwo i przemysł spożywczy: aromaty, produkcja i strategie promocyjne
Branża cukiernicza jak każda branża współcześnie musi się rozwijać. Jest to związane z ciągłą rywalizacją, między przedsiębiorstwami, o klienta. Drugim powodem są nowe rozwiązania innowacje, które warto poznać i prawdopodobnie zastosować. Z tych powodów Cech Rzemiosł Spożywczych zdecydował się na zorganizowanie konferencji „Cukiernictwo i przemysł spożywczy: aromaty, produkcja i strategie promocyjne”.
Konferencja „Cukiernictwo i przemysł spożywczy: aromaty, produkcja i strategie promocyjne, organizowana przez Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie, odbędzie się podczas III Targów Warsaw Sweet Tech 2025 we wtorek 9 września 2025 roku w godzinach 11.00-14.00. Wydarzenie odbędzie się w centum targowo-konferencyjnym Ptak Warsaw Expo al. Katowicka 62, w Nadarzynie pod Warszawą.
Jaki jest program konferencji: Cukiernictwo i przemysł spożywczy: aromaty, produkcja i strategie promocyjne?
Program konferencji „Cukiernictwo i przemysł spożywczy: aromaty, produkcja i strategie promocyjne”, organizowanej przez Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie, która odbędzie we wtorek 9 września 2025 roku w godzinach 11.00-14.00 przedstawia się następująco:
11:30-11:40 – Otwarcie konferencji Cukiernictwo i przemysł spożywczy: aromaty, produkcja i strategie promocyjne – Dariusz Drąg (Dyrektor ds. Rozwoju, Ptak Warsaw Expo),
11:40-12:10 – Historia cukiernictwa i praktyczne aspekty produkcji cukierniczej – Wojciech Hoduń (Prezes/Starszy Cechu Rzemiosł Spożywczych),
12:10-12:40 – Aromaty nie tylko dla cukiernictwa…. ale i dla całego przemysłu spożywczego i nie tylko – Robert Krzepkowski (Dyrektor Handlowy Aromal Food Adds),
12:40-13:10 – Możliwości tradycyjnej i wirtualnej promocji marketingu oraz produkcji cukierniczej – Juliusz Bolek (Przewodniczący Rady Dyrektorów Instytutu Biznesu)
13:10-13:40 – Jak łatwo rozpocząć eksport i wejść na rynki Bliskiego i Dalekiego Wschodu oraz Unii Europejskiej (doświadczenia dyplomaty i eksperta handlu zagranicznego) – Witold Prandota (dyplomata i ekspert w dziedzinie handlu zagranicznego)
Kim jest Wojciech Hoduń?
Wojciech Hoduń – Prezes/Starszy Cechu Rzemiosł Spożywczych w Warszawie. Przez całe swoje zawodowe życie związany jest z polskim przemysłem spożywczym. Od 1972 roku prowadził różnorodne przedsiębiorstwa w branży gastronomicznej i cukierniczej, obejmujące zarówno produkcję przemysłową, jak i działalność rzemieślniczą. Od 2009 roku pełni funkcję Prezesa Cechu Rzemiosł Spożywczych, kontynuując tradycję tej szacownej organizacji, której historia liczy ponad 700 lat, oraz 230-letnią tradycję polskiego rzemiosła cukierniczego. Od kilku kadencji jest również przedstawicielem Związku Rzemiosła Polskiego w Radzie Rynku Pracy przy Ministrze Pracy i Polityki Społecznej.
W 2006 roku Wojciech Hoduń został laureatem prestiżowej, ogólnopolskiej nagrody im. Eugeniusza Kwiatkowskiego „Przedsiębiorczość” w kategorii „Usługi”, a także uhonorowany Odznaką Przedsiębiorcy. W 2007 roku otrzymał tytuł „Polski Kupiec Roku”. W 2021 roku, za wybitną działalność na rzecz rozwoju przedsiębiorczości i rzemiosła cukierniczego, został odznaczony najwyższym honorowym wyróżnieniem rzemieślniczym – nagrodą „Szabla Kilińskiego”. Wojciech Hoduń to mentor i edukator – jako nauczyciel i Mistrz zasila kolejne pokolenia rzemieślników praktyką oraz wiedzą teoretyczną, przekazując realne doświadczenie. Poza działalnością zawodową, Wojciech Hoduń angażuje się w liczne inicjatywy charytatywne i społeczne, wspierając rozwój społeczeństwa obywatelskiego zarówno w regionie Mazowsza, jak i w całej Polsce. Jest jednym z najwybitniejszych polskich rzemieślników, którego wyroby przeszły do legendy, a jego lodziarnia przez wiele lat pozostaje „kultowym” miejscem na gastronomicznej mapie Polski. Jako jeden z ostatnich mistrzów starej szkoły rzemiosła, pielęgnuje wyjątkowe receptury i smaki, które zachwycają kolejne pokolenia.
Kim jest Robert Krzepkowski?
Robert Krzepkowski – Dyrektor Handlowy Aromal Food Adds, ekspert w dziedzinie smaków i aromatów. Posiada ponad 25-letnie doświadczenie zawodowe na stanowiskach kierowniczych i eksperckich w instytucjach publicznych oraz gospodarce. Robert Krzepkowski ukończył Akademię Ekonomiczną w Krakowie oraz studia menedżerskie. Specjalizuje się w analizie sensorycznej i kształtowaniu złożonych doznań smakowo-zapachowych, łącząc podejście analityczne z praktycznym zastosowaniem w obszarze jakości i innowacyjności. Biegle posługuje się językiem włoskim, co pozwala mu na bezpośredni kontakt z europejskimi trendami kulinarnymi i aromatycznymi oraz ich profesjonalną adaptację. Jego praca koncentruje się na tworzeniu i wdrażaniu rozwiązań, w których smak i zapach traktowane są jako istotne narzędzia budowania wartości i przewagi konkurencyjnej. Robert Krzepkowski uznawany jest za specjalistę o międzynarodowych kompetencjach w zakresie badań nad smakami i aromatami.
Kim jest Juliusz Bolek?
Juliusz Bolek – Przewodniczący Rady Dyrektorów Instytutu Biznesu, ekspert z zakresu zarządzania, promocji oraz komunikacji biznesowej, ekonomista i finansista. Juliusz Bolek jest absolwent Uniwersytetu Warszawskiego i Polskiej Akademii Nauk. Od ponad blisko 40 lat aktywnie działa w obszarze komunikacji społecznej, interpersonalnej i biznesowej. Posiada prestiżowy certyfikat przyznany przez Polski Instytut Dyrektorów „w uznaniu za postawę i działania wyróżniające się najwyższymi standardami Corporate Governance i wartościami etycznymi w biznesie”. W 2017 roku Juliusz Bolek został uhonorowany wyróżnieniem „Finansista Roku”. Aktywnie dzieli się wiedzą jako wykładowca w renomowanych instytucjach takich jak: Wyższa Szkoła Handlu i Finansów Międzynarodowych (MBA), Społeczna Akademia Nauk, Wyższa Szkoła Promocji oraz Instytut Audytu i Ewaluacji. W swojej pracy dydaktycznej wykorzystuje bogate doświadczenie zdobyte jako dyrektor, doradca zarządu, członek zarządu i rad nadzorczych w przedsiębiorstwach zatrudniających od kilkudziesięciu do kilkudziesięciu tysięcy osób.
Jest również cenionym autorem, współtworząc m.in. książki i publikacje z zakresu socjologii oraz wielu artykułów naukowych. Od lat 2012 Juliusz Bolek pełni funkcję Przewodniczącego Rady Dyrektorów Instytutu Biznesu – organizacji założonej przez przedsiębiorców dla przedsiębiorców, oferującej wsparcie m.in. w obszarach zarządzania, zwiększania efektywności, pozyskiwania kapitału, kojarzenia partnerów biznesowych, restrukturyzacji, upadłości i wprowadzania spółek na giełdę papierów wartościowych. Instytut Biznesu został uhonorowany nagrodą „Obiektyw Gospodarczy” to ważne wyróżnienie potwierdzające szerokie uznanie jego działań na rzecz przedsiębiorczości.
Kim jest Witold Prandota?
Witold Prandota – dyplomata i ekspert w dziedzinie handlu zagranicznego, od kilkudziesięciu lat związany z promocją polskiej gospodarki na świecie. Pracował na placówkach dyplomatycznych Rzeczpospolitej Polskiej m.in. takich jak: w Chińska Republika Ludowa, Republika Chorwacji, Państwo Izrael i Republika Turcji. Witold Prandota pełnił funkcję Radcy Handlowego i Radcy-Ministra, kierując Wydziałami Promocji Handlu i Inwestycji. Specjalizuje się w otwieraniu rynków zagranicznych dla polskich przedsiębiorstw i wspieraniu ekspansji eksportowej. Jako praktyk negocjacji międzynarodowych, uczestniczył w rozmowach dotyczących dużych kontraktów infrastrukturalnych i handlowych. Witold Prandota przygotowywał analizy i przewodniki rynkowe, które stały się wsparciem dla polskich inwestorów i eksporterów. Był przedstawicielem Województwa Mazowieckiego w Brukseli (Królestwo Belgii), gdzie odpowiadał za współpracę z instytucjami Unii Europejskiej i promocję regionalnej gospodarki.
Witold Prandota jest ceniony jako prelegent i ekspert, prowadzi wykłady i spotkania, łącząc teorię relacji międzynarodowych z praktyką biznesową. Uznawany jest za skutecznego łącznika między administracją a światem przedsiębiorców. Witold Prandota dzięki doświadczeniu w Azji, na Bliskim Wschodzie i w Unii Europejskiej potrafi wskazywać praktyczne rozwiązania i strategie wejścia na trudne rynki. Jego umiejętność łączenia dyplomacji, gospodarki i samorządu w spójny system wsparcia dla biznesu. Witold Prandota od lat działa na rzecz promocji polskich marek, eksportu i międzynarodowej współpracy gospodarczej.
Co to jest Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie?
Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie to dobrowolny związek rzemieślników i przedsiębiorców. Jest to samorządna, społeczno-zawodowa i gospodarcza organizacja rzemiosła polskiego. Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie prowadzi działalność w zakresie rzemiosł spożywczych. Organizacja zrzesza rzemieślników i przedsiębiorców branży spożywczej.
Czy Cech Rzemiosł Spożywczych prowadzi Hurtownią Spożywczą?
Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie od 1955 roku prowadzi Hurtownią Spożywczą, świadczącą usługi w zakresie zaopatrzenia rzemieślników i przedsiębiorców branży spożywczej cukierni, piekarni, lodziarni, gastronomii. W ofercie znajduje się ponad 1.200 różnych artykułów, znakomitą większość niezbędnych surowców, opakowań, narzędzi, materiałów pomocniczych, ubrań roboczych. Hurtownia Spożywcza realizuje także zamówienia indywidualne spoza stałej oferty surowcowej, jak również drobnego sprzętu, maszyn i urządzeń, wyposażenia specjalistycznego ze stali kwasoodpornej.
Co to jest Warsaw Sweet Tech?
Targi Warsaw Sweet Tech 2025 są jednym z najważniejszych wydarzeń dla branży cukierniczej, kawiarni i lodziarstwa. Podczas tej imprezy można poznać nowoczesne technologie, trendy i innowacje. Wydarzenie to także okazja do zdobycie wiedzy, networkingu, nawiązania nowych relacji biznesowych i inspiracji do rozwoju własnej działalności. Warsaw Sweet Tech to wyjątkowe targi, gdzie można poznać najnowocześniejsze maszyny, urządzenia i innowacyjne rozwiązania w cukiernictwie, kawiarniach i lodziarstwie. Wydarzenie stanowi szczególną okazję do budowania relacji biznesowych, zdobywania wiedzy i odkrywania trendów, poznania liderów rynku, nawiązania kontaktów i rozwinięcia własnej działalności.
Co liczby mówią o Warsaw Sweet Tech?
Warsaw Sweet Tech to największe targi cukiernicze, lodziarskie i piekarnicze! Na poprzednim tego wydarzeniu, imprezę odwiedziło 5.000 zwiedzających. Blisko 100. wystawców prezentowało swoją ofertą na 15.000 m2 powierzchni wystawienniczej.
Kto odwiedza targi Warsaw Sweet Tech?
Wśród odwiedzających Warsaw Sweet Tech są właściciele i menadżerowie: kawiarni, lodziarni, cukierni, właściciele i menadżerowie restauracji, właściciele i menadżerowie hoteli, organizatorzy przyjęć okolicznościowych, przedstawiciele przedsiębiorstw gastronomicznych i cateringowych, technolodzy żywności, cukiernicy, bariści, lodziarze, kucharze i szefowie kuchni i przedstawiciele agencji reklamowych i eventowych.
Kto uczestniczy w Warsaw Sweet Tech?
W targach uczestniczą producenci urządzeń i sprzętu cukierniczo-piekarniczego, producenci urządzeń i sprzętu do produkcji lodów, producenci gotowych składników surowcowych i półproduktów do produkcji cukierniczej, producenci i dystrybutorzy składników i komponentów do produkcji lodów, producenci i dystrybutorzy wyposażenia lokali cukierniczo-lodziarskich, producenci i dystrybutorzy chłodziarek i zamrażarek, producenci gotowych wypieków cukierniczych i słodyczy, producenci i dystrybutorzy ekspresów do kawy, producenci maszyn i urządzeń do pakowania wyrobów cukierniczych, producenci i dostawcy materiałów dekoracyjnych i ozdób do lokali gastronomicznych.
Co to jest Ptak Warsaw Expo?
Ptak Warsaw Expo jest najszybciej rozwijający się organizator targów w Europie. Jest to bardzo dobre miejsce do działań biznesowych, poznawania nowych trendów i innowacji oraz zacieśniania relacji. Ptak Warsaw Expo to największe centrum wystawienniczo-targowe w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. realizowane są tam największe i najważniejsze wydarzenia w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.
Co liczby mówią o Ptak Warsaw Expo?
Ptak Warsaw Expo Obiekt posiada 143.000 m² powierzchni wystawienniczej w 6 nowoczesnych halach oraz 500.000 m² powierzchni zewnętrznej. To miejsce stworzone do organizacji targów branżowych, kongresów i konferencji, eventów promocyjnych i sportowych, koncertów oraz produkcji filmowej. Obiekt posiada 15.000 miejsc parkingowych, z bezpośrednim dostępem do hal. W Ptak Warsaw Expo rocznie gości ponad 1.500.000 odwiedzających z 70 państw oraz prawie 20.000 wystawców.
Gdzie jest Ptak Warsaw Expo?
Ptak Warsaw Expo położony jest przy skrzyżowaniu najważniejszych dróg ekspresowych w Polsce S7 i S8 z autostradą A2. Można tam dojechać w ciągu 10 minut samochodem do międzynarodowego lotniska im. Fryderyka Chopina, a z centrum Warszawy 15 minut.
Dziękujemy za przeczytanie tekstu do końca. Polecamy inne wiadomości zamieszczone na stronie internetowej www.agencja-informacyjna.com. Życzymy ciekawej lektury. Agencja Informacyjna
AI Gospodarka /DEC/ 8 września 2025 zdjęcie Pexels.com