Zbliżamy się już do połowy miesiąca i po raz kolejny ceny są wyższe niż przed tygodniem. Podwyżki zatem nie ustają, bo surowca jest mało a produkować trzeba. Sprawdźmy zatem jak zatem wyglądają ceny bydła rzeźnego na dzień 11.09.2025?
Obecne ceny z pewnością cieszą hodowców, a martwią ubojnie. Każdy zadaje sobie pytanie jak długo się one mogą utrzymać i czy w którymś momencie nie dojdzie do jakiegoś gwałtownego spadku. Na to oczywiście trudno odpowiedzieć, nie mniej ze względu na duże trudności z odbudową pogłowia można przypuszczać, iż przynajmniej na razie nic takiego nam nie grozi.
Cielęta i odsadki rekordowo drogie
Tym co w tej chwili najbardziej martwi hodowców są bardzo wysokie ceny cieląt i odsadków, które skutecznie ograniczają odbudowę pogłowia, gdyż jak zauważają hodowcy, w przypadku odsadków ras typowo mięsnych o wadze 200-300 kg oscylują w granicach 5-7 tys. zł, a cielęta w wadze 60-80 kg kosztują od 2 do choćby 3,5 tys. zł. Wszystko to sprawia, iż hodowcy bardzo niechętnie podchodzą do kwestii ich zakupu, stawiając na odchowywanie własnej młodzieży, gdyż obawiają się iż ceny w momencie gdy bydło będzie już gotowe do sprzedaży mogą nie być już tak atrakcyjne.
Nie mniej jednak wzrosty cen bydła rzeźnego są w tej chwili bardzo satysfakcjonujące dla hodowców co świetnie pokazują publikowane z pewnym opóźnieniem dane Ministerstwa Rolnictwa pochodzące ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, wg. których za okres od 25.08 do 31.08.2025 r. za bydło rzeźne rolnicy uzyskiwali przeciętnie 14,57 zł/kg, czyli o 0,7 proc. więcej niż tydzień wcześniej. W ujęciu miesięcznym było już wzrost o 3,4 proc., a w ujęciu rocznym skala wzrostów jest bardzo duża, ponieważ wynosi 45,6 proc.
Ceny na dzień 11.09.2025 na podstawie ankiety telefonicznej:
W przypadku skupu w wadze żywej obowiązują następujące ceny:
– byki 11 (bez zmian)– 19,5 (bez zmian) zł netto/kg
– jałówki 8,5 (bez zmian) -17,5 (+0,3 zł) zł netto/kg
– krowy 6 (bez zmian) – 16 zł (bez zmian) netto/kg
Za wagę bitą ciepłą WBC skupujący oferują następujące stawki
– byki 26 (+0,5 zł) – 31 zł bez zmian) netto/kg
– jałówki 23 (+0,5 zł)– 30 zł (+0,2 zł) netto/kg
– krowy 18 (bez zmian)- 29,2 zł (+0,2 zł) netto/ kg
Górne widełki cenowe obowiązują przy dostawach powyżej 10 sztuk i dotyczą bydła ras typowo mięsnych.