Ceny truskawek deserowych i przemysłowych. Doszliśmy do „sufitu” czy będzie drożej?

1 tydzień temu

Truskawki przemysłowe

Obecnie maksymalne ceny to 9,50 – 9,70 zł/kg. Nieliczni przedsiębiorcy oferowali przez krótki czas symboliczne 10,00 zł/kg. Mówimy tu o truskawkach bez szypułki, które po dodaniu kosztów, będą w postaci zamrożonej znacznie droższe. Jak wiemy, gdzieś przecież jest granica, powyżej której mrożonek nie kupi przemysł spożywczy czy indywidualni konsumenci.

Z drugiej strony sucha pogoda zwiększyła wydajność tłoczenia owoców. Wiele przetwórni wznowiło skup truskawek z szypułką, a wraz z nimi zrobiły do punkty skupu. W tym wypadku ceny nieco wzrosły. W zagłębiu grójeckim jest to 4,50 – 4,70 zł/kg. Znacznie więcej otrzymują plantatorzy w zagłębiu czerwińskim. Tam na początku tygodnia oferowano 5,40 – 5,60 zł/kg (skup na Giełdzie Goławin).

Truskawki deserowe

Po krótkim spadku cen spowodowanym nałożeniem się zbiorów kluczowych odmian i większej podaży, sytuacja znowu poprawiła się. Wczoraj i dziś znowu minimalną ceną za niższej jakości truskawki jest 10,00 zł/kg. Plantatorzy starali się nie schodzić poniżej tej stawki choćby przy większej podaży w ubiegłym tygodniu, ale nie zawsze się to udawało.

Tak czy inaczej, obecnie za wysokiej jakości truskawki kupujący znów muszą zapłacić na rynku w Broniszach około 13,00 – 15,00 zł/kg. Podobnie jest na regionalnych rynkach hurtowych. W tym miejscu można zaryzykować stwierdzenie, iż wspomnianym na wstępie „sufitem” dla truskawek deserowych w szczycie sezonu będzie właśnie 15,00 zł/kg.

Jednak szczyt zbiorów jest już za nami. Są dziś plantatorzy, którzy wyceniają pierwsze partie późnych odmian powyżej 15,00 zł/kg. Czy stawki powyżej 30,00 zł za łubiankę będą codziennością na koniec sezonu? W naszej opinii właśnie tak będzie.

Idź do oryginalnego materiału