BE GRAPEFUL FEST zbliża się wielkimi krokami! Sprawdź, co będziemy degustować podczas wydarzenia.
Już 23 lutego, o godz. 12:00 w BARaWINO Warszawa, ul. Noakowskiego 16, odbędzie się 1. edycja BE GRAPEFUL FEST: alkohole mocne oraz wina wzmacniane, które właśnie pojawiły się w ofercie Kondrat Wina Wybrane.
Przez cały dzień trwania festiwalu będzie można skosztować flagowych produktów od aż 7 producentów z różnych regionów Europy, a także porozmawiać z nimi o historii i metodach ich produkcji u samego źródła! Poniżej przedstawiamy listę alkoholi mocnych oraz win wzmacnianych, które polecają się do degustacji podczas festiwalu.
PRODUCENT PLAIMONT ZAPREZENTUJE:
Cassaigne Armagnac VS 4/6 years 700ml 40%
Ten szlachetny destylat powstaje z winogron ugni blanc i colombard, najważniejszych odmian francuskiej Gaskonii. Po fermentacji winogron w kontrolowanej temperaturze następuje destylacja w alembikach, przeprowadzana zgodnie z tradycyjną metodą „Armagnacaise”. Następnie armaniak dojrzewa w dębowych beczkach, gdzie podlega starannemu nadzorowi, co pozwala na wydobycie pełni aromatu oraz subtelne zmiany smaku. Cassaigne Armagnac VS jest starzony w beczkach przez okres 4-6 lat, co znacząco przekracza minimalny okres kategorii VS, czyli 2 lata. Trunek urzeka świeżością i owocowym charakterem. Aromaty śliwek i winogron są tutaj wzbogacane przez delikatne nuty wanilii i dymu, pochodzące z leżakowania. To idealny wybór dla tych, którzy pragną poznać bogactwo armaniaku, jako wstęp, przed wersjami dłużej dojrzewającymi, jak VSOP i XO.
Cassaigne Armagnac VSOP 6/12 years 700ml 40%
Armagnac VSOP z Château de Cassaigne to esencja tradycji i kunsztu w produkcji francuskich destylatów. Winogrona do jego wytwarzania pochodzą z regionu Tenarèze, znanego z gliniasto wapiennych gleb. Uzyskane z nich wino destyluje się w specjalnym alembiku, w sposób ciągły i tylko jednokrotnie. Po destylacji, armaniak przechodzi proces dojrzewania w dębowych beczkach – zarówno w dużych foudre, jak i mniejszych beczkach, przez minimum 6 lat. Staranny proces leżakowania pozwala na subtelną ewolucję smaku, intensyfikację aromatów i uwydatnienie tanin pochodzących z dębowego drewna. Armaniak VSOP to harmonijny trunek o złożonym bukiecie zapachowym i wyraźnym smaku. Znaleźć można w nim akcenty śliwek, winogron, ale też orzechów i kwiatów. W finiszu pojawia się delikatna słodycz karmelu oraz muśnięcie cynamonu i goździków.
Cassaigne Armagnac XO 12/20 years 700ml 40%
Armaniak dzierży palmę pierwszeństwa w odniesieniu do francuskich destylatów, pierwsze wzmianki o jego produkcji pochodzą z 1411 roku, to aż 200 lat przed eau-du-vin ze sławnego Cognac. Kluczem do najwyższej jakości armaniaku jest dojrzewanie w dębinie. XO z Château de Cassaigne cechuje się dwukrotnie dłuższym (minimum 12 lat) czasem w beczkach w porównaniu z minimalnymi wymaganiami dla tej klasy (6 lat). Ten unikalny destylat zachwyca kompleksowym bukietem aromatów. Już przy pierwszym wdechu poczuć można intensywne nuty owoców kandyzowanych, które wprowadzają w świat słodyczy i delikatności. W smaku dominują akcenty pieczonego jabłka, masła, czekolady i biszkoptów, co sprawia, iż jest to trunek wyjątkowo zmysłowy i pełen finezji.
Cassaigne Armagnac Hors D’AGE 20 ans 700ml 40%
Hors d’Âge 20 to wyjątkowy rodzaj francuskiej brandy, pochodzącej z wyjątkowego regionu Armagnac, będącej najstarszym miejscem produkcji szlachetnych destylatów we Francji, a prawdopodobnie i w Europie! Proces produkcji najpierw obejmuje wytworzenie wina na bazie tradycyjnych odmian winogron z Gaskonii, które następnie jest jednokrotnie destylowane, w tradycyjnych miedzianych alembikach. Następnie trunek jest starzony przez minimum dwie dekady w dębowych beczkach, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat. Delektując się Armagnac Hors d’Âge 20 ans, można oczekiwać złożonych nut smakowych, takich jak pasta z pigwy, suszone śliwki i morele, skórka pomarańczy, a także subtelne akcenty wanilii, palonych migdałów i tytoniu. Ten Armagnac to luksusowy trunek, idealny do degustacji, a długie dojrzewanie sprawia, iż jest wyjątkowo gładki i aromatyczny. To doskonały wybór na specjalne okazje lub jako prezent dla miłośników wyjątkowego alkoholu.
Cassaigne Armagnac Hors D’AGE 40 ans 700ml 40%
Wyjątkowy Armaniak dojrzewający przez imponujące 40 lat! Oferuje niezwykle bogaty i złożony bukiet aromatów. Każda kropla tego szlachetnego trunku przynosi nuty suszonych owoców i wanilii, wzbogacone o głębokie aromaty drzewne. Nos tego armaniaku otwiera się pełnymi nutami dębu i żywicy, po czym pojawiają się delikatne akcenty cedru i sosny, a nuty runa leśnego dodają kompozycji niezwykłej świeżości i głębi. Dzięki starannemu procesowi destylacji i długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach, Armagnac Cassaigne osiąga wyjątkową gładkość, która zadowoli choćby najbardziej wymagających koneserów.
PRODUCENT ABERFELDY ZAPREZENTUJE:
15 YEARS SEMILLON WINE FINISH 43%
Aberfeldy 15 Year Old Semillon Wine Cask to wyjątkowa szkocka whisky single malt, która dojrzewała przez 15 lat. Whisky, po początkowym dojrzewaniu w różnych rodzajach beczek, finiszowała w beczkach po winie semillon. Dzięki temu zyskuje bogaty, owocowy profil smakowy oraz subtelne akcenty wina, co sprawia, iż jest doskonałym wyborem dla koneserów szukających unikalnych i wyrafinowanych doświadczeń. Ta 15-letnia whisky wyróżnia się pełnią smaków, z wyraźnymi nutami dojrzałych owoców i miodu na pierwszym planie. Po chwili do głosu dochodzą nuty wanilii i kwiatów. Finisz jest gładki i długotrwały, z subtelną słodyczą.
Aberfeldy 18-letni Finished in Sangiovese Red Wine Casks 46%
Aberfeldy 18-letni to single malt, która przez 18 lat dojrzewała w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie była finiszowana w beczkach po czerwonym winie na bazie szczepu sangiovese. Ten proces nadał jej unikalny profil smakowy.Aromat jest bogaty z wyczuwalnymi owocami czerwonymi, takimi jak maliny, wiśnie i czerwone porzeczki, uzupełniony nutami zielonych jabłek, gruszek, karmelu, miodu wrzosowego, mlecznej czekolady oraz przypraw korzennych, w tym cynamonu i goździków. Na podniebieniu dominują smaki wiśni, malin i truskawek, przeplatane akcentami plastra miodu, wanilii, toffi, złocistego syropu, mlecznej czekolady oraz delikatnymi nutami cappuccino, cynamonu, goździków i dębu. Długi finisz, z wyraźnymi akcentami czerwonych jagód, miodu, toffi, cynamonu, kakao, gałki muszkatołowej i subtelnymi taninami dębowymi.
PRODUCENT WINESTILLERY / CHIOCCOLI ALTADONNA ZAPREZENTUJE:
LONDON DRY GIN
Gin wywarzany na bazie toskańskiego wina i składników botanicznych, pozyskiwanych bezpośrednio z natury, ze wzgórz w regionie Chianti Classico. Po destylacji w miedzianych alembikach, następuje unikatowy proces dojrzewania ginu w beczkach po sangiovese. Efektem tego procesu jest złożony aromat, w którym odnaleźć można owocowe nuty z wina, połączone ze słodkimi aromatami miodu, gałki muszkatołowej i ciemnych przypraw. Symfonię doznań uzupełnia jałowiec i kolendra, bukiet świeżych ziół z nutą skórki pomarańczowej oraz nuty starego drewna. Smak jest jedwabisty, a jednocześnie długi, z delikatnym muśnięciem naturalnej słodyczy, charakterystycznej dla stylu Old Tom. Idealnie wzbogaci wszelkiej maści koktajle, nadając im oryginalności. Zgodnie z filozofią producenta, w procesie produkcji, nie były użyte substancje słodzące ani barwniki.
OLD TOM GIN
Gin wywarzany na bazie toskańskiego wina i składników botanicznych, pozyskiwanych bezpośrednio z natury, ze wzgórz w regionie Chianti Classico. Po destylacji w miedzianych alembikach, następuje unikatowy proces dojrzewania ginu w beczkach po sangiovese. Efektem tego procesu jest złożony aromat, w którym odnaleźć można owocowe nuty z wina, połączone ze słodkimi aromatami miodu, gałki muszkatołowej i ciemnych przypraw. Symfonię doznań uzupełnia jałowiec i kolendra, bukiet świeżych ziół z nutą skórki pomarańczowej oraz nuty starego drewna. Smak jest jedwabisty, a jednocześnie długi, z delikatnym muśnięciem naturalnej słodyczy, charakterystycznej dla stylu Old Tom. Idealnie wzbogaci wszelkiej maści koktajle, nadając im oryginalności. Zgodnie z filozofią producenta, w procesie produkcji, nie były użyte substancje słodzące ani barwniki.
TUSCAN VODKA
Wódka w stylu premium, destylowana w małych, miedzianych alembikach, o pojemności 500 litrów, z pominięciem filtracji na zimno. Powstała na bazie lokalnego, toskańskiego wina, od początku do końca w familijnej mikro-destylarni rodziny Chioccioli Altadonna. Zapach jest delikatny, z nutami winogron i kwiatów. W ustach cechuje się aksamitną teksturą, głębią smaku i subtelną, mineralną końcówką.
TUSCAN RED VERMOUTH
W początkach popularności wermutów istotnym ośrodkiem ich produkcji była Florencja, czego dowodem są chociażby wzmianki w rozprawie „Oenologia toscana” autorstwa Giovanniego Cosimo Villifranchiego. Bracia Niccolo i Enrico Chioccioli Altadonna nawiązują do tych długich tradycji. Ten czerwony, wytrawny wermut został stworzony na bazie toskańskiego wina ze szczepu sangiovese. Aromaty przywodzą na myśl, fiołki, czerwone owoce, a także świeży rozmaryn i piołun. Dojrzewanie w beczkach z francuskiej dębiny dodaje subtelnych nut przypraw i korzeni. W ustach odkrywamy mariaż owoców, przyjemną goryczkę i mineralny finisz. Świetny jako baza do koktajli z najwyższej półki.
TUSCAN DRY VERMOUTH
Prawdopodobnie pierwszy wermut w historii stworzył sam Hipokrates, macerując piołun w słodkim winie, z domieszką oregano. Te chwalebne tradycje kontynuuje winiarska rodzina Chioccioli Altadonna, w swoim projekcie Winestillery. Ten biały wermut, bazujący na uprawianym w Toskanii szczepie trebbiano, przywodzi na myśl delikatne aromaty białych kwiatów i wyraziste owoce cytrusowe, w połączeniu ze świeżymi ziołami. W ustach cytrusy łączą się z suszonymi kwiatami i ziołami. Długi, mineralny finisz z jasną, wyrazistą świeżością. Podstawa wszystkich aperitifów, zarówno w wersji solo, jak i w połączeniu z innymi trunkami.
TUSCAN BITTER
Bitter produkowany zgodnie z protokołem rodziny Chioccioli Altadonna – we własnej destylarni, w sercu Toskanii, na bazie destylatu z wina i naturalnych składników, bez filtracji na zimno, dla podkreślenia charakteru. Jak przystało na klasyczny bitter, ma w sobie chininę i korzeń gencjany, wyczuć możemy również rabarbar i skórkę cytrusów. Smak jest niezwykle intrygujący i zrównoważony, łączący gorzkie nuty wzbogacone balsamicznym akcentem i powiew świeżości cytrusów. Długi i czysty finisz w ustach, będący efektem zastosowania wysokiej jakości naturalnych składników. Idealna baza do słodko – gorzkich koktajli.
SUPER TUSCAN WINE CASK WHISKY
Pionierski duch rodziny Chioccioli Altadonna zamanifestowany w postaci pierwszej toskańskiej whisky! Toskańskie korzenie destylatu widoczne są już przy pierwszym spojrzeniu na etykietę, która nawiązuje do geometrycznych wzorów florenckiej katedry. Bazą do produkcji są lokalne zboża: jęczmień, żyto i pszenica oraz woda ze źródeł Fiori, położonych w południowej części regionu. Winiarski sznyt – wizytówka Chioccioli Altadonna – obecny jest i tutaj: brzeczka jest fermentowana spontanicznie, w małych, terakotowych amforach, a dojrzewanie przebiega w beczkach po winie, w tym przypadku, po supertoskanach. W procesie jednokrotnej destylacji użyto miedzianego alembiku toskańskiej firmy Frilli. W kieliszku widoczny jasnozłoty kolor i gęste łzy. Nos odsłania korzenne aromaty gałki muszkatołowej, goździków i słodkie nuty rodzynek, toffi, karmelizowanego cukru i crème brûlée. Całość dopełniają akcenty owocowe – pieczonego jabłka, gruszek i czerwonych owoców, obecne w finiszu.
PRODUCENT TORO ALBALA ZAPREZENTUJE:
PALO CORTADO MARQUES DE POLEY 22%
Palo Cortado to arcy-rzadka i trudna w stworzeniu wersja andaluzyjskich win wzmacnianych, a tutaj dodatkowo, mamy wino z jednego – 1964 – rocznika! Wyjątkową jakość potwierdza platynowy medal i 97 punktów w ocenie Decanter DWWA. Ciemnobursztynowy kolor wynika z powolniej oksydacji wina w beczce. Nos, również w dużym stopniu ukształtowany przez dębową beczkę, odkrywa przed nami aromaty starego drewna, solonych migdałów, prażonych orzechów, daktyli, przypraw i karmelu. W ustach wyczuć można powagę, moc i szlachetność. Tekstura wrażeniem przypominająca słodkie wino kontrastuje z całkowitą wytrawnością i słonawą nutą. Całość wieńczy złożony, długi, wręcz niekończący się finisz. Wino zdecydowanie kontemplacyjne.
AMONTILLADO SELECCION 21%
Niewiele jest na świecie win, które spędziły 60 lat dojrzewając w beczkach, a to Amontillado jest jednym z nich. Zostało zabutelkowane w 2011 roku w ilości jedynie 4650 sztuk. Tradycyjny dla tego stylu sposób dojrzewania w amerykańskich beczkach typu „butt”, z dostępem tlenu, tworzy bardzo złożone, ale jednocześnie dość wymagające wino. Cechuje się jasnomahoniowym kolorem z bursztynowo-zielonym odcieniem. Nos ujawnia nuty balsamiczne i apteczne, z akcentami palonymi i przypieczonymi. W smaku jest początkowo lekko słodkawe, by potem zaskoczyć wytrawnością i odświeżającą słonością. Nagrodzone notą 95 pkt w Wine Advocate.
PALO CORTADO RAMA 25 ANOS POLEY 20%
Palo Cortado to niezwykle rzadka wersja wzmacnianego wina z Andaluzji. Na początku dojrzewa w beczkach jak fino, pod specjalną warstwą kożucha z drożdży, który chroni je przed wpływem tlenu. Ale Palo Cortado w przeciwieństwie do fino wcześnie traci warstwę flor i rozpoczyna proces starzenia oksydacyjnego, i w tej specyficznej formie dojrzewa przez około 25 lat! Barwa bursztynowa, z miedzianymi i zielonkawymi refleksami. Bardzo intensywny aromat liści tytoniu, drewna oraz przypraw, takich jak pieprz i goździki. Wyczuwalne są także akcenty orzechów włoskich i laskowych, z nutami skórki cytrusowej. W ustach wytrawne, z wyraźnie zaznaczoną kwasowością, która ustępuje, pozostawiając słonawy posmak. Intensywne i eleganckie.
AMONTILLADO RAMA 35 ANOS POLEY 21%
En rama to określenie nieczęsto widywane na butelkach sherry. Odnosi się do win butelkowanych niemal prosto z beczki, z minimalnym filtrowaniem i klarowaniem. Takie postępowanie zapewnia bardziej skoncentrowane i wyraziste nuty, dzięki czemu możemy poczuć się jakbyśmy degustowali wino prosto z beczki, w samej winiarni. Dojrzewanie przebiegało przez około 10 lat pod ochronnym kożuchem flor, w beczkach 500 litrowych, by po osłabieniu i obumarciu kożucha, w kolejnym etapie dojrzewać z udziałem tlenu. Bardzo intensywne aromaty przypraw i drewna łączą się z delikatnymi nutami cukierniczymi i lekką słonością. Wyczuwalne są również zapachy orzechów, z akcentami suszonych owoców. Na podniebieniu poczuć można mineralność i słoność oraz wyrafinowaną, piękną i długą końcówkę, w której pojawia się cień goryczki i szlachetne, stare drewno.
Marques de Poley Pedro Ximenez Dulce 2019
Wino słodkie produkowane z suszonych pod andaluzyjskim słońcem gron pedro ximénez. Rezultatem jest słodkie i jedwabiste wino, w którym można się zakochać od pierwszego kieliszka. Wino ma bursztynowy kolor, z miedzianymi refleksami. W nosie intensywne, z akcentami suszonych owoców, miodu i karmelu. Smak jest słodki, jednak zrównoważony łagodną kwasowością. Całość wieńczy bardzo długi finisz. Świetnie sprawdzi się z ciastami typu sernik czy deserami czekoladowymi.
Fino Electrico Solera DO
Fino Eléctrico to klasyka andaluzyjskich win. Nazwa „Eléctrico” nie jest przypadkowa, na terenie winnicy znajdowała się niegdyś elektrownia. Wino stworzono na bazie szczepu pedro ximénez. Dojrzewało pod kożuchem drożdży, zwanym flor, przez pięć lat. Wino ma słomkowożółty kolor, z zielonymi refleksami. W nosie dominują nuty migdałów, cytrusów i skórki chleba. W ustach przyjemna kwasowość i słony finisz. Doskonale komponuje się z tapasami, oliwkami, owocami morza, smażoną lub grillowaną ryba czy szynką iberyjską.
Dos Claveles Montilla-Moriles DO
Lekka i owocowa w stylu wersja Dos Claveles, podstawowego wina z bodegi Toro Albalá, mieszczącej się w starej elektrowni. Blade i przejrzyste niemal jak woda, z delikatnymi, zielonkawymi refleksami. Czytelny i świeży zapach zielonych jabłek, nieco tropikalnych owoców w tle. Na podniebieniu zaczyna się słodko i gładko, by pokazać świeży i kwasowy, zaskakująco trwały finał. Może sprostać owocom morza, skrzydełkom kurczaka, a choćby sushi.
PRODUCENT CASTELLI DEL GREVEPESA ZAPREZENTUJE:
GIN DRY CASTELGREVE
Gin Castelgreve to odważne połączenie tradycyjnych, typowych dla ginu ekstraktów roślinnych, jak jałowiec czy pieprz i starannie wybranych toskańskich składników, które od wieków rosną w pięknym regionie Chianti. Bukiet jest korzenny, delikatnie muskany czarnym pieprzem, z eleganckimi śródziemnomorskimi akcentami tymianku i szałwii. W ustach łatwo wyczuć subtelną żywiczną nutę toskańskiego jałowca, po której pojawia się wyraźna cytrusowa nuta pochodząca z florenckiej cytryny „Femminello” oraz skórki słodkiej pomarańczy. Idealny w wersji z tonikiem, świetnie sprawdzi się również w połączeniu z wermutem i bitterem, jako klasyczne negroni.
VERMOUTH ROSSO CASTELGREVE
Vermut Castelgreve jest wytwarzany ze starannie dobranych roślin, głównie z terytorium Toskanii, które następnie są infuzowane w winie z toskańskiej odmiany sangiovese. W nosie wyczuć można gorzką nutę piołunu, chininy i gencjany, a następnie wyraźną cytrusową nutę nadaną przez skórkę specjalnej odmiany cytryny – Femminello Fiorentino (Citrus Medica Florentina), typowej rośliny uprawianej w Toskanii, którą często spotykamy w toskańskich wsiach oraz w sławnym Ogrodzie Boboli. Uprawę tej cytryny zapoczątkowała, już w XVI wieku, rodzina Medyceuszy.
GRAPPA RISERVA DA VINACCE DI CHIANTI CLASSICO
Nazwa grappa pochodzi od włoskiego słowa grappolo, oznaczającego winogrona. W tym przypadku bazą do wytworzenia są wytłoki pozostałe po produkcji wina Chianti Classico. Destylacja jest prowadzona w sposób przerywany, w alembiku lokalnej, ponad stuletniej destylarni. Gotowa grappa przed ukazaniem się na rynku dojrzewa przez 24 miesiące w dębowych beczkach. W kieliszku czaruje odcieniami starego złota. Intensywny i szczególnie elegancki bukiet, bogaty jest w nuty miodu, słodkich przypraw i wanilii. Przyjemnie łagodny smak, gładki na podniebieniu, bez śladu ostrości. Finisz złożony, długi, z przyprawami i owocowymi konfiturami.
AMARO CASTELGREVE
Amaro to kategoria włoskich likierów ziołowych, które tradycyjnie spożywane są jako digestivo, czyli napój wspomagający trawienie po posiłku. Słowo amaro oznacza po włosku „gorzki”, co odzwierciedla charakterystyczny smak tych likierów. W smaku ukazuje gorzkie nuty gencjany, rabarbaru i piołunu. Elegancki i złożony trunek, z utrzymującymi się cytrusowymi akcentami i finiszem pełnym trwałych korzennych nut. Przyjemne i pełne na podniebieniu, świetnie sprawdzi się jako zakończenie wykwintnej kolacji.
PRODUCENT CASCA WINES ZAPREZENTUJE:
PORTO FINE TAWNY 19%
Porto Tawny dojrzewa w dębowych beczkach o pojemności 225 litrów, co sprzyja większemu kontaktowi wina z powietrzem (utlenianiu). Dzięki temu rozwija złożone aromaty takie jak konfitura z wiśni, rodzynki oraz przyprawy korzenne. W trakcie dojrzewania kolor wina stopniowo zmienia się z ciemnoczerwonego na jaśniejsze odcienie bursztynu lub miedzi (stąd nazwa „Tawny”, czyli „płowy”). Porto Tawny zawiera około 110 g/l cukru resztkowego, co czyni go świetnym towarzyszem intensywnych tart czekoladowych, bądź deserem samym w sobie.
PORTO RESERVA TAWNY 19,5%
To eleganckie wino czerwone, pochodzące z regionu Douro, zachwyca swoją bogatą strukturą i złożonością. Produkowane w warunkach kontynentalnego klimatu z gorącymi, suchymi latami. Winorośl wzrasta na łupkowych glebach, które nadają winom z niej powstającym unikatowy charakter. Ręczny zbiór winogron odbywa się na początku września, co pozwala na staranny dobór owoców najwyższej jakości. Wino wyróżnia się jasnobrązową barwą i aromatami konfitur z ciemnych owoców, suszonych daktyli oraz toffi. W smaku jest świeże, a jednocześnie ukazuje nuty dojrzałości, oferując gęstą strukturę i łagodne, słodkie taniny. Dojrzewanie w niewielkich, 225-litrowych beczkach z dębu nadaje mu dodatkowej głębi i subtelnych akcentów. Może towarzyszyć deserom na bazie gorzkiej czekolady, serwowane w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone, co czyni je idealnym wyborem na wyjątkowe okazje.
PORTO RESERVA RUBY 19,5%
To eleganckie wino czerwone, pochodzące z regionu Douro, zachwyca swoją bogatą strukturą i złożonością. Produkowane w warunkach kontynentalnego klimatu z gorącymi, suchymi latami. Winorośl wzrasta na łupkowych glebach, które nadają winom z niej powstającym unikatowy charakter. Ręczny zbiór winogron odbywa się na początku września, co pozwala na staranny dobór owoców najwyższej jakości. Wino wyróżnia się jasnobrązową barwą i aromatami konfitur z ciemnych owoców, suszonych daktyli oraz toffi. W smaku jest świeże, a jednocześnie ukazuje nuty dojrzałości, oferując gęstą strukturę i łagodne, słodkie taniny. Dojrzewanie w niewielkich, 225-litrowych beczkach z dębu nadaje mu dodatkowej głębi i subtelnych akcentów. Może towarzyszyć deserom na bazie gorzkiej czekolady, serwowane w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone, co czyni je idealnym wyborem na wyjątkowe okazje.
PORTO FINE WHITE 19%
„Portie” Fine White to białe porto od Casca Wines, będące kupażem lokalnych szczepów codega do larinho, viosinho, malvasia fina i rabigato, uprawianych w regionie Douro, na glebach łupkowych. Grona zbierane są manualnie, na początku września. Proces fermentacji odbywa się w specjalnych kadziach, w stale kontrolowanej temperaturze, a następnie fermentacja jest przerywana poprzez dodanie destylatu winnego. W kieliszku wino błyszczy złocistą barwą. W nosie dominują nuty suszonych owoców. Na podniebieniu świeże, bogate, z wyczuwalną słodyczą, zrównoważoną kwasowością. Wino można podawać do deserów, na przykład orzechowych bądź suszonych owoców.
PORTO FINE RUBY 19%
„Portie” Fine Ruby to bardzo przyjemne w odbiorze, żywe, owocowe porto, będące kupażem lokalnych szczepów touriga nacional, touriga franca i tinta roriz, wzrastających na łupkowych glebach doliny rzeki Douro. Wino o młodzieńczym charakterze, wyrazistym smaku, głębokiej, czerwonej barwie i intensywnej owocowości. Po fermentacji wino jest wzmacniane destylatem gronowym, co pozwala zachować mu naturalną słodycz. Leżakowanie odbywa się w dębowych beczkach przez średnio trzy lata. Zarówno w nosie, jak i w ustach wyczuwalne są nuty dojrzałych, czerwonych jagód, uzupełnione subtelnymi akcentami przypraw i gorzkiej czekolady. Finisz jest bogaty i długotrwały, z idealną równowagą słodyczy i kwasowości.
PRODUCENT JOAO BARBOSA ZAPREZENTUJE:
QUINTA FONTE NOVA PORTO TAWNY 10 YEARS 20%
Dziesięcioletnie porto z Quinta Fonte Nova, które pozwala dobrze zapoznać się z unikalnym stylem „Tawny”. Wino powstaje jako kupaż endemicznych odmian rosnących razem, w jednej winnicy, a dziesięcioletnie dojrzewanie z udziałem tlenu, przebiega w dużych beczkach, o pojemności 550 litrów. Taki sposób dojrzewania nadaje winu charakterystyczny, bledszy odcień kolorystyczny. W nosie wyczuć można zarówno dojrzałe jagody, jak i suszone owoce. Całość wzbogacają aromaty miodu i fig. Słodycz jest przyjemnie zbalansowana i wsparta subtelnym garbnikiem. Warto podawać lekko schłodzone, w temperaturze 14-16˚C, w towarzystwie orzechów, bakalii i z dobrą czekoladą.
QUINTA FONTE NOVA PORTO TAWNY 20 YEARS 20%
Początki wytwarzania porto sięgają XVII wieku, kiedy kupcy brytyjscy, już wprawieni w handlu sherry, zwrócili swą uwagę na wina z Doliny Douro. Kluczem na drodze do Anglii było dogodne położenie przystani morskiej w Oporto. W produkcji porto ważnym procesem jest zatrzymanie trwającej fermentacji, gdy w moszczu pozostało dużo cukru. Użycie mocnego winiaku, lokalnie nazywanego „aguardente”, podnosi końcową zawartość alkoholu do 20%, przy zachowaniu wyczuwalnej słodyczy. Barwa jest bursztynowa, a złożony bukiet ukazuje aromaty korzenne, bakaliowe i orzechowe. Finisz jest szlachetny, długotrwały i elegancki. Porto gotowe do picia, nie wymaga dłuższego leżakowania, a podawać można je z dojrzałymi serami z przerostem niebieskiej pleśni, np. angielskim Stiltonem.
Quinta Fonte Nova Porto Tawny Reserva 20%
Quinta da Fonte Nova Tawny Reserve to wyjątkowe wino zachwycające owocowością, w którym dominują nuty dojrzałych jagód, wzbogacone aromatami migdałów, miodu oraz fig. To unikatowe połączenie tworzy niezwykle harmonijną kompozycję. Wino mimo 130 g/l cukru resztkowego ma zrównoważoną kwasowość, co nadaje mu przyjemną, aksamitną teksturę. Finisz jest długi. Wino stanowi doskonały wybór zarówno do degustacji solo, jak i jako idealne uzupełnienie deserów czy serów.
Przypominamy, iż podczas festiwalu, w SALI C, odbywać się będą seminaria z producentami, podczas których szczegółowo opowiadać będą o swoich produktach. Zachęcamy do zapisów, bo miejsca na seminaria znikają z prędkością światła 🙂
Rezerwacja miejsc na BE GRAPEFUL FEST oraz seminaria z producentami znajdziesz tutaj
Szczegółowy program festiwalu znajdziesz tutaj. Sprawdź i zaplanuj ścieżkę degustacyjną!