Czy whiskey amerykańska jest z kukurydzy?
Odpowiedzią na to pytanie jest klasyczne: to zależy.
Jest prawdą, iż zarówno bourbon jak i Tennessee Whiskey zgodnie z prawem zawierają nie mniej niż 51% kukurydzy, a w praktyce zwykle około 70%.
Również prawdą jest jednak fakt, iż każda z tych whiskey zawiera także najczęściej żyto, a rzadziej pszenicę oraz… słód jęczmienny! Dokładnie tak jak szkockie single malty. Kiedy zatem pijemy Jacka albo Jima, obok kukrydzy spożywamy także żyto i słód jęczmienny.
To nie wszystko. Istnieją też whiskey pszeniczne i żytnie, które najczęściej również zawierają kukurydzę, ale w udziale mniejszościowym, więc są znacznie bardziej z żyta lub z pszenicy niż z kukurydzy.
Do tego wszystkiego, aktywne są także takie destylarnie jak Westland w stanie Washington, czy Balcones w Teksasie, które produkują naprawdę ekscytujące single malty z niespotykanymi w Europie twistami.