Dania na lato w sam raz do niemieckiego rieslinga

marekkondrat.pl 2 dni temu

Nastał czerwiec, a z nim długie, ciepłe dni i wakacyjne wyjazdy, jest to również miesiąc celebracji jednego z najszlachetniejszych białych szczepów na świecie – rieslinga.

Przez cały czerwiec realizowane są Riesling Weeks, organizowane przez Niemiecki Instytut Wina, podczas których będziemy mogli odkrywać bogactwo smaków i aromatów wyjątkowego wina, jakim jest riesling, w trakcie przeróżnych wydarzeń. Ja ze swojej strony przygotowałam kilka letnich dań, które doskonale współgrają z rieslingami.

Gwoli przypomnienia, wino riesling słynie ze swojej wszechstronności i różnorodności, spotykamy rieslingi zarówno lekkie i owocowe, jak i złożone, wytrawne i mineralne, a także słodkie. Wine te idealnie nadają się do degustacji solo, ale ich różnorodny charakter sprawia, iż współgrają doskonale z szeroką gamą potraw. Spędzając te ciepłe dni na świeżym powietrzu, możemy delektować się pysznymi winami niemieckimi, ze szczepu riesling, w towarzystwie cudownych dań. Poniższe przepisy są proste i szybkie do przygotowania, co czyni je idealnymi propozycjami na letni piknik lub grilla.

Sałatka z arbuzem, serem feta i miętą, w towarzystwie wytrawnego rieslinga znad Mozeli

W tym wytrawnym rieslingu (z języka niemieckiego trocken) znajdziemy owocowe aromaty: nuty cytrusów i jabłek, które idealnie komponują się ze słodyczą dojrzałego arbuza. Słony ser feta zrównoważy słodycz arbuza i doda głębi smaku całej sałatce. Świeża mięta nada orzeźwiającego charakteru daniu, a kremowa konsystencja sera feta świetnie skontrastuje się z chrupiącym arbuzem i miętą, tworząc przyjemną różnorodność tekstur w ustach. Kwasowość, jaką znajdziemy w tym rodzaju wina riesling, pomaga zrównoważyć słodycz arbuza i tłustość sera feta, tworząc harmonijne połączenie smaków.

Składniki:

– dojrzały arbuz,

– ser feta,

– świeża mięta.

Przygotowanie:

Arbuza kroimy w drobną kostkę. Ser feta kruszymy i dodajemy do arbuza. Świeżą miętę drobno siekamy. Całość delikatnie łączymy.

Grillowany dorsz i szparagi z sosem cytrynowym, w towarzystwie wytrawnego rieslinga z Palatynatu

Riesling trocken z Palatynatu również znany jest z owocowego charakteru oraz żywej kwasowości. Subtelny smak dorsza nie przytłumia aromatów tego wina z odmiany riesling i pozwala na wyeksponowanie jego owocowych nut. Kwasowość sosu cytrynowego równoważy tłustość ryby i dodaje potrawie świeżości.

Składniki:

– filety z dorsza,

– sól,

– pieprz cytrynowy,

– sok z cytryny,

– oliwa,

– szparagi,

– jogurt grecki.

Przygotowanie:

Filety z dorsza należy oczyścić, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowanego dorsza należy grillować z obu stron. Szparagi obieramy i dodajemy na ruszt grilla. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą składniki na sos: jogurt grecki, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, sól i pieprz cytrynowy. Sosem polewamy czekającego już na talerzu, grillowanego dorsza.

Tosty francuskie ze świeżymi truskawkami, rabarbarem i bitą śmietaną, w towarzystwie półsłodkiego rieslinga z Rheingau

Wino riesling kabinett fruchtig jest półsłodkim winem oraz posiada niższą kwasowość niż wytrawne rieslingi zaproponowane wyżej, ale jest jej jednocześnie wystarczająco dużo, aby zrównoważyć słodycz truskawek i rabarbaru oraz ciężkość bitej śmietany. Wino riesling posiada owocowe aromaty, takie jak brzoskwinia, gruszka i melon, które dopełnią smak owoców. Bita śmietana dodaje daniu kremowości i bogactwa, a wino pomaga przełamać jej słodycz. To zdecydowanie idealny sezonowy deser na letnie dni!

Składniki:

– kromki chałki,

– jajko,

– mleko,

– cukier,

– ekstrakt waniliowy,

– sól,

– masło do smażenia,

– świeże, pokrojone truskawki,

– łodyga rabarbaru, pokrojona w kostkę,

– sok z cytryny,

– śmietanka 36%,

– cukier puder.

Przygotowanie:

W misce należy roztrzepać jajka, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Moczymy chałkę w mieszance jajecznej przez około 30 sekund, z każdej strony, aż będzie dobrze nasączona. Następnie należy rozgrzać masło na patelni na średnim ogniu i usmażyć tosty przez około 2-3 minuty, z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Potem na patelni rozgrzewamy cukier, dodajemy sok z cytryny, pokrojony rabarbar i dusimy przez około 5 minut, aż zmięknie. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno. Gotową chałkę, rabarbar i bitą śmietanę układamy na talerzu i dekorujemy świeżymi truskawkami.

Nie można zapominać, iż niemiecki riesling to wyjątkowy rodzaj wina. Ta biała odmiana winorośli jest znana z niesamowitej umiejętności oddawania różnych aromatów, od owocowych po kwiatowe, co czyni rieslinga niezwykle aromatycznym winem. Jego słodkie warianty potrafią zachwycić choćby najbardziej wymagających smakoszy. Wino ze szczepu riesling to prawdziwy skarb, który warto celebrować nie tylko w czerwcu, ale przez cały rok. Serdecznie zapraszam do wypróbowania moich przepisów i cieszenia się tym wyjątkowym winem w najlepszym możliwym towarzystwie.

Idź do oryginalnego materiału