Dlaczego warto zwiększyć dawkę witaminy E w okresie zasuszenia krowy?
Zdjęcie: Uzupełnianie dawek pokarmowych w witaminę E w okresie okołoporodowym ogranicza częstotliwość nowych infekcji wymienia, skraca długość okresu choroby i zmniejsza liczbę krów z klinicznym mastitis
Krowa rozpoczyna sekrecje siary do gruczołu mlekowego już na kilka dni przed porodem, zmniejszając zapasy witaminy E – niestety nie są odnawiane, z uwagi na słaby w tym czasie apetyt – co przyczynia się do osłabienia układu odpornościowego.

4 miesięcy temu







![NAJWIĘKSZY PROTEST ROLNICZY OD LAT! 14 listopada kraj stanie – [MAPA BLOKAD]](https://agroprofil.pl/cms/wp-content/uploads/2025/11/protets-rolnikow-14-listopada.jpg)



![Kiedy gra Sabalenka? O której mecz z Gauff? WTA Finals [TRANSMISJA NA ŻYWO]](https://i.iplsc.com/-/000LVW36P7SFRMS3-C461.jpg)




