Kawa dotarła do Finlandii w XVII wieku. Początkowo był to napój wyłącznie dla elit i bogaczy. Uważano też, iż kawa leczy i dlatego zielone ziarna były sprzedawane w aptekach. Finowie palili je potem samodzielnie w domach. Picie tego napoju jest wciąż na tyle ważne, iż zgodnie z prawem, poza obowiązkową 30-minutową przerwą na obiad, Finom przysługują także dwie 15-minutowe pauzy na kawę - informuje PAP.
Rocznie 12 kg kawy na mieszkańca
Z danych wynika, iż w Finlandii spożywa się najwięcej na świecie kawy na jednego mieszkańca rocznie. Statystycznie jest to 12 kg na głowę. Dla porównania, w słynących z kawy Włoszech średnia wynosi 5,9 kg na mieszkańca rocznie, a w Polsce jest to przeciętnie 3 kg na mieszkańca na rok. Reklama
Spośród całej Finlandii najwięcej kawy piją mieszkańcy stolicy kraju - od czterech do pięciu filiżanek dziennie. "W ciągu ostatniej dekady w Helsinkach zakorzeniła się coraz bardziej zróżnicowana kultura kawy, z małymi palarniami, przejrzystym sposobem pozyskiwania ziaren i ambitnymi kawiarniami oferującymi doświadczenia wykraczające poza podstawowe parzenie” - informuje portal comunicaffe.
Mieszkańcy i odwiedzający miasto mogą spędzić czas w którymś z popularnych lokali. Na przykład w działającej od 36 lat “Café Engel”. Mówi się o niej, iż popołudniami zbierają się tam cztery pokolenia Finów. Na gości czeka też “Kaffa Roastery” - jedna z pierwszych palarni kawy w Helsinkach. Popularność zyskała “Good Life Coffee”, która niedawno została uznana za najlepszą palarnię w krajach nordyckich. Turyści zaś tłumnie odwiedzają “La Torrefazione” i “Rams Roasters”.
X Festiwal Kawy
Fińscy eksperci zapewniają, iż w ich kraju cena przestała definiować wartość kawy. Klienci chcą wiedzieć, skąd pochodzą ziarna i cenią zrównoważony rozwój. Wciąż jednak trunek ten jest dla mieszkańców kraju czymś więcej niż tylko rozgrzewającym napojem. “To towarzyskie spoiwo, okazja do relaksu i nieodłączna część życia, od uroczystości po zwykłe poranki” - informuje portal comunikaffe.
Z powodu popularności, co roku, pod koniec kwietnia odbywa się "Helsinki Coffee Festival" - najważniejsze wydarzenie kawowe na Północy Europy. W tym roku obchodziło ono swoje 10. urodziny. Można na nim było nie tylko spróbować kawy z małych i dużych palarni, ale też przetestować sprzęt do kawy, poznać różne sposoby parzenia i odkryć nowe smaki.