Warszawa, 03.06.2025 (ISBnews) – Sektor HoReCa liczy na gorące lato i wzrost przychodów – 18% hotelarzy i restauratorów prognozuje wzrost zamówień i liczby gości w okresie od kwietnia do czerwca, czyli o 5 pkt proc. więcej niż w I kw. br., wynika z subindeksu Barometru EFL. Większe inwestycje planuje również 18% przedsiębiorców (13% w I kw. 2025).
Branżowy wskaźnik Barometru EFL dla HoReCa na II kw. br. wyniósł 52,7 pkt., +2,7 pkt. kw/kw i jest to drugi wzrost wskaźnika z rzędu i jeden z najwyższych wyników dla tego sektora w ciągu niemal czterech lat, kiedy w III kw. 2021 wyniósł 59,9 pkt. Wyższy był tylko w III kw. 2024 roku (52,9 pkt.). Eksperci EFL liczą, iż odczyt na III kw. powinien być jeszcze wyższy, z uwagi na sezon wakacyjny, podano.
“Drugi kwartał, który historycznie był dla HoReCa najtrudniejszy, dziś pokazuje oznaki stabilizacji i rosnącego optymizmu. Od dwóch lat widzimy wyraźną zmianę sezonowości: wiosenne święta i długi weekend majowy coraz silniej wpływają na wzrosty w branży. Obecny wynik subindeksu – 52,7 pkt – to nie tylko kontynuacja pozytywnego trendu, ale również jeden z najwyższych rezultatów w ostatnich czterech latach. Dobrze rokuje także rosnący odsetek firm planujących inwestycje i przewidujących poprawę sprzedaży” – powiedział prezes EFL Radosław Woźniak, cytowany w komunikacie.
“Patrząc w przyszłość, spodziewamy się jeszcze lepszego odczytu w III kw. – sezon urlopowy może przynieść rekordowe obłożenie. Zwłaszcza, iż Polska ponownie staje się modnym kierunkiem turystycznym wśród Polaków. Jak wynika z badania Rankomat.pl, aż 52% Polaków planuje spędzić tegoroczny urlop w kraju, co jest zdecydowanie wyższym wynikiem niż wcześniej. To realna szansa na silne odbicie” – dodał.
Jak wynika z Barometru EFL, lepsze w porównaniu do poprzedniego kwartału są przede wszystkim prognozy dotyczące sprzedaży. 18% hoteli, restauracji i firm cateringowych prognozuje wzrost zamówień w swoich lokalach w najbliższych miesiącach tego roku. Kwartał wcześniej takiej odpowiedzi udzieliło 13% przedsiębiorców. Największa grupa restauratorów, hotelarzy i firm cateringowych nie spodziewa się jednak większych zmian w porównaniu do ostatnich miesięcy ubiegłego roku (73%), a pesymistycznie na ten okres roku patrzy 9% zapytanych.
Prognozy sprzedażowe nie pozostają bez wpływu na płynność finansową. Jej poprawy spodziewa się 14% przedsiębiorców, a pogorszenia 10%. Dla porównania, w I kwartale tego roku pogorszenia kondycji finansowej spodziewało się dwa razy więcej firm (20%), podano.
Na nieco wyższą w porównaniu do poprzedniego pomiaru wartość subindeksu Barometru EFL dla HoReCa na II kwartał br. duży wpływ miały również prognozy w obszarze inwestycji – 18% przedsiębiorców planuje większe inwestycje, a kwartał wcześniej odpowiedziało tak 13% zapytanych, zaś pod koniec 2024 roku 8%. Największa grupa badanych – 72% – jest zdania, iż poziom inwestycji nie zmieni się w ujęciu kwartalnym, a wciąż 10% obawia się ich zmniejszenia.
“Jeśli utrzyma się obecna tendencja wzrostowa, a wakacyjny popyt dopisze, 2025 rok może okazać się pierwszym od czasów pandemii, w którym sektor HoReCa wróci do pełnej rentowności i długofalowych planów rozwoju” – podsumował prezes EFL.
Wartość głównego indeksu Barometru EFL na II kw. 2025 r. wyniosła 50,6 pkt, czyli o 0,1 pkt. mniej niż w I kw. 2025 r.
Barometr EFL jest syntetycznym wskaźnikiem informującym o skłonności firm z sektora MŚP do wzrostu. Badanie przygotowywane jest przez Ecorys na zlecenie Europejskiego Funduszu Leasingowego, a jego wyniki są publikowane co kwartał. Jego uczestnicy to mikro-, małe- i średnie firmy terenu całej Polski. W badaniu wzięła udział reprezentatywna grupa 600 mikro-, małych i średnich firm. Aktualna edycja badania odbyła się od 1 do 28 marca 2025 roku.
(ISBnews)