EIT Food Challenge Labs 2024 – maraton projektowania innowacji w sektorze rolno-spożywczym!

1 dzień temu

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywnościowych i rozwiązań przyszłości – Challenge Labs. EIT Food jest największą na świecie i najbardziej dynamiczną społecznością w branży spożywczej. Wspierani przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ Unii Europejskiej przyspieszają innowacje, aby zbudować przyszłościowy system żywnościowy, produkujący zdrową i zrównoważoną żywność dla wszystkich. Podczas serii warsztatów, uczestnicy połączeni w kilkuosobowe zespoły zmierzą się z wyzwaniami branży spożywczej i opracują nowatorskie rozwiązania, które następnie przedstawią w formie prezentacji inwestorskich. Zespół, które stworzy najlepsze rozwiązanie wygra 3000 Euro!

Zgłoszenia do udziału w projekcie można wysyłać do 27 października 2024. Aplikuj tutaj.

Sprawdź szczegóły tegorocznej edycji i wypełnij FORMULARZ.

Co wyróżnia to wydarzenie? 

Challenge Labs to projekt, którego celem jest połączenie specjalistów z różnych obszarów w zespoły, które opracują produkty żywnościowe i rozwiązania przyszłości w sektorze rolno-spożywczym. Uczestnicy wydarzenia wspierani są przez branżowych ekspertów w zakresie rozwoju biznesu. Ta perspektywa konfrontowana jest z potrzebami konsumentów, dzięki czemu powstające koncepcje wyróżniają się swoją kompletnością i szczegółowością w zakresie wykonanej analizy biznesowej. W efekcie zarówno zespoły uczestników, jak i organizacje biznesowe korzystają z udziału w Challenge Labs, niejednokrotnie łącząc siły po wydarzeniu i wspólnie wdrażając opracowane rozwiązania.

Poprzednie edycje Challenge Labs przyniosły rozwiązania dla wyzwań z następujących obszarów: alternatywne źródła białka, personalizacja żywności, zrównoważone rolnictwo, zrównoważona akwakultura, gospodarka obiegu zamkniętego oraz cyfrowa identyfikowalność. Zespoły pracowały nad problemami, z jakimi mierzy się biznes działający w sektorze rolno-spożywczym i przygotowywały prototypy produktów, które finalnie przedstawiły w formie prezentacji inwestorskich. Swoje rozwiązania uczestnicy konsultowali z ekspertami z firm takich, jak MOWI, Bakalland, Danone, Maspex, Żabka, ProVeg, którzy pomogli stworzyć produkty odpowiadające na realne potrzeby biznesowe branży. Dzięki wykorzystaniu metod projektowania innowacji – Service Design i Design Thinking, które skupiają się bezpośrednio na konsumencie, opracowane koncepcje były gotowe do etapu komercjalizacji.

Kto może wziąć udział w Challenge Labs 2024?

Do udziału w warsztatach zaproszeni są specjaliści, eksperci, naukowcy, doktoranci, branżowi profesjonaliści, osoby z wiedzą i co najmniej 2-letnim doświadczeniem z takich obszarów, jak: technologia żywności, biotechnologia, rolnictwo, informatyka, nauki społeczne, marketing oraz kierunki biznesowe. W tym roku wybranych zostanie 50 osób, które w ok. 5-cio osobowych zespołach zmierzą się z wyzwaniami sektora rolno-spożywczego. Aby znaleźć się w ich gronie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy.

Dlaczego warto dołączyć do Challenge Labs? 

Challenge Labs to wydarzenie, za pomocą którego uczestnicy mogą mieć wpływ na kierunek rozwoju innowacji na rynku, jak również wewnątrz swojej organizacji. Biorąc udział w maratonie zespoły:

  • Doświadczają procesu projektowania innowacji i poznają go od A do Z,
  • Stosują profesjonalne metody i narzędzia, z których korzystają światowi innowatorzy,
  • Poznają trendy i przewidywania ekspertów branżowych w kontekście przyszłości rozwoju produktów i technologii w sektorze spożywczo-rolnym,
  • Konsultują swoje pomysły z ekspertami, którzy na co dzień tworzą podstawę branży agrifood,
  • Biorą udział w konkursie, którego nagrodą główną jest 3000 euro.

Źródło: EIT Food

Jak wziąć udział w Challenge Labs 2024?

Wystarczy wypełnić FORMULARZ REKRUTACYJNY i uzasadnić swoją motywację do udziału w warsztatach. Zgłoszenia przyjmowane są tylko do 27 października! Pierwsze warsztaty w formie online odbędą się już 27 listopada, a finał wydarzenia będzie miał miejsce 16 września w Warszawie.

Szczegółowy plan sesji warsztatowych dostępny jest w programie wydarzenia.

Więcej informacji o tegorocznej edycji znajduje się na stronie:  https://jedzenieprzyszlosci.pl/

Osoba do kontaktu:

Malgorzata Kowalinska, HUB Manager, [email protected]

Idź do oryginalnego materiału