Gnojówki roślinne są sprawdzonymi ekologicznymi nawozami i środkami ochrony roślin. Gnojówka z pokrzywy zwyczajnej to naturalne i powszechnie dostępne źródło cennych składników mineralnych, za pomocą którego dbamy o zdrowie roślin i środowisko naturalne. Jak ją przygotować?
– Pokrzywa zwyczajna to roślina powszechnie występująca w dzikim stanie. Kwitnie od czerwca do października i gwałtownie się rozrasta. Zawiera dużo makro i mikroelementów, dzięki czemu efektywnie poprawia adekwatności gleby i jej strukturę. Rośnie na glebach żyznych i zasobnych w azot. Można ją spotkać niemal wszędzie – wzdłuż rowów, dróg, przy zabudowaniach i na wilgotnych łąkach – informuje Łukasz Małkowski – ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Jak przygotować gnojówkę z pokrzywy? Potrzebne są do niej rośliny zbierane przed kwitnieniem – w kwietniu i maju. Można także wykorzystać do niej także susz z pokrzywy.
Przepis na gnojówkę:
Na 10 l deszczówki przygotować 1 kg świeżych i dobrze rozdrobnionych pokrzyw.
Pokrzywy i wodę umieszczamy w plastikowej beczce lub wiadrze.
Zabezpieczyć pojemnik gazą aby ograniczyć dostęp dla owadów i zanieczyszczeń.
Fermentująca gnojówkę mieszać codziennie rano i wieczorem, aby ją napowietrzyć.
Gnojówka będzie gotowa po 2-4 tygodniach, gdy z powierzchni zniknie piana i pojawi się klarowna zielona ciecz.
Trzeba ja przecedzić, a pozostałe fragmenty roślin złożyć w kompostowniku.
Do czego stosować gnojówkę? – To cenne naturalne i powszechnie dostępne źródło minerałów. Stosujemy ją do: nawożenia drzew i krzewów, do poprawy struktury i zasobności gleby, jako doskonały naturalny nawóz zielony przed uprawą, jak ośrodek do zwalczania szkodników, jako preparat oczyszczający i zabezpieczający rośliny przed szkodnikami oraz jako środek do przyśpieszania kompostowania – wyjaśnia Łukasz Małkowski.
Uwaga! Gnojówkę z pokrzywy trzeba stosować rozcieńczoną. Do podlewania roślin w proporcji 1 litr gnojówki na 10 litrów wody, a do opryskiwania roślin w proporcji 1 litr gnojówki na 20 litrów wody.