Ekstremalna pogoda powoduje wzrost cen produktów śniadaniowych o 52% w ciągu roku

7 miesięcy temu

Koszt produktów składających się na standardowe śniadanie wzrósł o 52 proc. w ciągu jednego roku, na czele z dużymi skokami cen kakao i wieprzowiny – wynika z najnowszego Indeksu Śniadaniowego platformy inwestycyjnej eToro.

W pigułce:

  • Indeks Śniadaniowy eToro śledzi ceny podstawowych produktów śniadaniowych,
  • Ceny kakao wzrosły prawie trzykrotnie (267 proc.) w ciągu zaledwie jednego roku, w następstwie historycznie niskich opadów deszczu w Afryce Zachodniej,
  • Ceny soku pomarańczowego wzrosły z powodu niekorzystnych warunków pogodowych i chorób obniżających plony,
  • 52 proc. wzrost cen produktów śniadaniowych jest znacznie wyższy od wzrostu inflacji, która w kwietniu wynosiła 2,4 proc..

Żywność dynamicznie drożeje

Tempo wzrostu cen podstawowych artykułów spożywczych znacznie przewyższa wzrost inflacji CPI, która w tym samym okresie wyniosła 2,4 proc. To wskazuje, iż polscy konsumenci prawdopodobnie będą musieli stawić czoła dalszej presji cenowej.

Paweł Majtkowski, analityk rynkowy eToro, skomentował:

Ceny podstawowych produktów spożywczych doświadczyły ogromnej zmienności od czasu pandemii i wybuchu wojny w Ukrainie. Podczas gdy niektóre z tych presji w łańcuchu dostaw ustąpiły, ekstremalne warunki pogodowe i choroby plonów na południu globu spowodowały zwiększoną zmienność niektórych kluczowych cen żywności śniadaniowej. Zbiory kakao, pomarańczy i kawy najbardziej ucierpiały w ubiegłym roku, a wielu producentów pracuje w tej chwili z ograniczoną wydajnością i – w miarę możliwości – korzysta z zapasów rezerwowych.

Możliwe, iż sejsmiczna rozbieżność cen, którą obserwujemy w przypadku produktów śniadaniowych, może zacząć wpływać na zachowania konsumentów. Ceny niektórych produktów śniadaniowych, takich jak pszenica i mleko, spadają, a inne produkty, takie jak sok pomarańczowy, kakao i kawa, osiągają rekordowe poziomy.

Ceny kakao odnotowały najbardziej stanowczy wzrost spośród wszystkich produktów śniadaniowych, rosnąc o 267 proc. w ciągu ostatniego roku. Poważna susza w Afryce Zachodniej, będącej regionem produkującym 80 proc. kakao na świecie, w znacznym stopniu przyczyniła się do niedoboru podaży i wzrostu cen.

Sok pomarańczowy doświadczył podobnej presji podażowej, spowodowanej chorobami plonów uprawnych i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi w Stanach Zjednoczonych, południowej Europie i Brazylii. W indeksie eToro (Breakfast Commodity Index) wzrósł o 33 proc. w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Z kolei ceny pszenicy i mleka w ciągu ostatniego roku spadły o 17 proc. i 7 proc.

Tabela: Porównanie wyników produktów śniadaniowych w czasie:

Towar

Zmiana ceny od początku roku (YTD)

Zmiana ceny w ciągu ostatnich 12 miesięcy

Zmiana ceny w ciągu ostatnich 24 miesięcy

Pszenica

-7%

-17%

-54%

Cukier

-1%

-22%

-4%

Kakao

154%

267%

332%

Owies

-2%

16%

-46%

Sok pomarańczowy

21%

33%

104%

Mleko

-1%

-7%

-42%

Kawa

30%

22%

6%

Wieprzowina

33%

57%

-42%

Herbata

-2%

42%

34%

eToro Breakfast Commodity Index

36%

52%

32%

Źródło: eToro

Idź do oryginalnego materiału