Spółka Enata Bread, właściciel marek Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni oraz Bakery, uruchomiła kolejne lokale. Jak przyznają przedstawiciele firmy, kluczem przy wyborze nowych lokalizacji jest dywersyfikacja.
Tym razem nowe piekarnie sieci Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni powstały w Warszawie oraz Gdyni. To lokale w dwóch kategoriach. W przypadku Warszawy chodzi o piekarnię w lokalizacji ulicznej, wpisującą się w tkankę miejską. Lokal mieści się bowiem przy ul. Pięknej 28, tuż przy Placu Konstytucji. W przypadku Gdyni chodzi o punkt w centrum handlowym, a konkretnie w CH Batory.
– Dywersyfikacja to słowo klucz w naszej strategii ekspansji geograficznej. Nasze lokale powstają w ramach różnych kategorii: przy ulicach, w centrach handlowych, ale także biurach, na osiedlach, czy w ramach hubów komunikacyjnych, na przykład na dworcach – podkreślają przedstawiciele Enata Bread.

Szybki rozwój
Spółka Enata Bread zanotowała w 2024 roku 65 proc. wzrost przychodów. Wyniosły one ponad 137 mln zł.
– W ciągu 4 lat zwiększyliśmy liczbę lokali z 30 w 2020 r. do 117 w 2024 r.. Przychody wzrosły z 6 mln zł w 2020 r. do ponad 137 mln zł w roku ubiegłym, co daje wzrost na poziomie 2200 proc. Taki wzrost można porównać tylko ze spółkami technologicznymi – poinformowali przedstawiciele spółki.
Spółka zapowiada także budowę nowych konceptów gastronomicznych w ramach grupy. W Poznaniu planowane jest otwarcie nowego dwupoziomowego – konceptu bakery & restaurant. Nowy lokal ma ruszyć już za kilka miesięcy w Starym Browarze.