Europejski Dzień Śniadania i kawa

3 dni temu
Zdjęcie: Europejski Dzień Śniadania


Agencja Informacyjna: 24 kwietnia to Europejski Dzień Śniadania. Eksperci twierdzą, iż to najważniejszy posiłek dnia. Z przeprowadzonych badań wynika, iż w Polsce prawie 60 proc. pracujących poza domem spożywa go w pracy, a tylko prawie 30 proc. je śniadanie przed wyjściem z domu. Bardzo często elementem tego posiłku jest kawa.

Spis treści

  • Od kiedy obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania?
    • Dlaczego śniadanie jest tak ważne?
    • Jak działa spożywanie śniadania na człowieka?
    • Jakie skutki może spowodować nie jedzenie śniadania?
    • Co mówi popularne powiedzenie o śniadaniach?
    • Jakie rodzaje śniadania występują w Europie?
    • Z czego powinno składać się zdrowe śniadanie?
  • Co to jest Julius Meinl?
  • Co to jest Żabka?
    • Jak wygląda Ekosystem Grupy Żabka?

Od kiedy obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania?

Europejski Dzień Śniadania został wprowadzony w życie w 2012 roku. Wydarzenie ma przypominać o tym, jak istotną rolę dla zdrowia człowieka odgrywa ten pierwszy posiłek w ciągu dnia. „Znajdź czas na śniadanie” – to hasło przewodnie Europejskiego Dnia Śniadania. Wiele osób pracujących budzi się w ostatniej chwili przed wyjściem do pracy, inni mają wiele obowiązków domowych, związanych z opieką nad dziećmi. Dlatego coraz częściej pracownicy pierwszy posiłek jedzą dopiero w pracy.

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Śniadanie jest ważne ponieważ jest to pierwszy posiłek w ciągu dnia. Od jego zawartości zależy funkcjonowanie organizmu oraz metabolizm. Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć rano, do 2 godziny po przebudzeniu, gdyż podczas snu metabolizm człowieka spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i potrzebnych składników odżywczych. do prawidłowego funkcjonowania.

Jak działa spożywanie śniadania na człowieka?

Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny, np. uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16 proc. mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18 proc. zespołu metabolicznego, 19 proc. cukrzycy typu 2 i o 20 proc. otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie 3 razy w tygodniu.

Uwzględniając wszystkie korzyści, wynikające ze spożywania śniadań, szczególnie te dotyczące wpływu na funkcjonowanie mózgu człowieka, można z całą odpowiedzialnością powiedzieć, iż śniadanie powinno być adekwatnie skomponowane.

Jakie skutki może spowodować nie jedzenie śniadania?

Bez zjedzenia śniadania ludzie mają bóle głowy, złe samopoczucie, osłabienie, senność i rozdrażnienie, są mniej wydajni w pracy i łatwiej popadają w konflikty. To tylko niektóre skutki pominięcia pierwszego i najważniejszego posiłku w ciągu dnia.

Co mówi popularne powiedzenie o śniadaniach?

Popularne powiedzenie mówi „Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak”. Jest też inna wersja tego przysłowia: „Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Obydwie wersje prowadzą do tego samego wniosku – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.

Jakie rodzaje śniadania występują w Europie?

W Europie istnieją różne menu na śniadanie. Jest to uzależnione od szerokości geograficznej, tradycji, upodobań oraz stosowanej diety. Wyróżnia się:

Śniadanie europejskie (kontynentalne) składa się z croissanta lub grzanek albo bagietki czasem z pączka czasem dodatkiem są dżemy, miody lub czekoladowe smarowidła, masło lub margaryna, a także mocnej kawy, rzadziej herbaty.

Śniadanie angielskie – składa się głównie z sadzonych jajek, podpieczonych plastrów bekonu i fasolki w sosie pomidorowym, pieczonego pomidora oraz tostów, czasem masła lub margaryny, a także kawy i herbaty.

Śniadanie hotelowe – wielu hotelach serwuje się tak zwany bufet szwedzki czy bardzo bogate menu zawierające wędliny, sery, warzywa, owoce, na ciepło naleśniki, jajka, kiełbasy czy parówki, do picia do wyboru: herbata, kawa, kakao, woda lub napoje. W ekskluzywnych hotelach podaje się także wino musujące.

Śniadanie XXI wieku – wraz z rosnącą świadomością, dotyczącą zdrowego odżywiania je się pokarmy bogate w białko (np. jogurty, kewiry, białe sery) często wzbogacone produktami zbożowymi takimi jak owsianka. Do tego pije się wodę, herbatę, kawę bezkofeinową lub różnego rodzaju napary.

Z czego powinno składać się zdrowe śniadanie?

Zdrowe śniadanie powinno składać się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów. Powyższe pokarmy stanowią źródło błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy (cukru) we krwi, jak ma to miejsce w przypadków spożycia węglowodanów prostych (inaczej cukrów prostych).

Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg), produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka). Posiłek może być uzupełniony warzywami lub owocami. Warto przy tym dodać, iż połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatki owsiane z jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach.

Jakie produkty można dodawać do skomponowania zdrowego śniadania?

Do zdrowego śniadania można dodawać: orzechy, pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane, które są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto także rozważyć orzechy, które zawierają także białko o wysokiej wartości odżywczej, błonnik, kwas foliowy, witaminy antyoksydacyjne, sterole roślinne oraz magnez i potas. Dzięki tym składnikom wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają stężenie cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi oraz zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

Czego na śniadanie lepiej nie jeść?

Na śniadanie lepiej nie jeść m. in.: bardzo popularnej w menujajecznicy na boczku czy kiełbasie (takie śniadanie będzie ciężkostrawne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjające rozwojowi chorób serca; słodkiej drożdżówki (ponieważ cukry proste w niej zawarte gwałtownie zostaną wchłonięte i wykorzystane przez organizm, co spowoduje, iż niedługo znów człowiek może mieć ochotę na coś słodkiego) może to spowodować, iż bardzo gwałtownie pojawi się uczucie głodu, a następny posiłek powinno się zjeść dopiero po 3-4 godzinach.

Czy sklepach Żabka można kupić śniadanie?

Małe, wygodne, dobrze zlokalizowane, w całej Polsce, sklepy sieci Żabka, jako najlepsze nowoczesne placówkisegmentu modern convenience czyli takie, które każdego dnia odpowiadająca na potrzeby milionów Klientów i umożliwiają, każdego dnia, zrobienie szybkich zakupów najbardziej potrzebnych produktów, skorzystać z bogatego pakietu usług czy zjeść szybką przekąskę na ciepło serwowaną w ramach Żabka Café. Coraz więcej klientów korzysta ze sklepów Żabka aby kupić gotowe posiłki na śniadanie oraz gorącą, wysokiej jakości kawę

Jaki jest najpopularniejszy napój w sklepie Żabka?

Kawa – aromatyczny, gorący napój jest jednym z najpopularniejszych produktów w ofercie gastronomicznej sklepów Żabka. Tylko w 2024 r. sieć Żabka, która w Polsce ma ponad 11.000 placówek sprzedała 39.000.000 kubków z kawą. Spółka dba o jej wysoką jakość, bezpieczeństwo oraz identyczny, pyszny smak w każdej placówce. Kawa oferowana w sklepach Żabka to 100 proc. Arabica.

Kiedy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy?

Międzynarodowy Dzień Kawy, w Polsce, obchodzony jest 29 września. Tego samego dnia aromatyczny, gorący napój celebrowany jest m. in.: w Republice Austrii, Królestwie Belgii, Królestwie Szwecja, Królestwie Norwegii, Republice Indonezji, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych Ameryki.

Czy kawa w Polsce jest coraz bardziej popularna?

„W Polsce popularność zwiększa się trend picia kawy po drodze, kupowania jej na wynos i zabrania ze sobą np. do pracy.” – Przekonuje Marta Urbaniak – Director of Quality and Environmental Management Department, Żabka Polska. – „Priorytetem spółka Żabka jest zapewnienie kawy wysokiej jakości i tego samego, wyjątkowego smaku we wszystkich placówkach sieci Żabka. Utrzymywane są najwyższe standardy, dzięki współpracy z dostawcą Julius Meinl, a także regularnym audytom, dbałości o dokumentację i certyfikaty oraz zaawansowanym badaniom laboratoryjnym.” – Ujawnia Marta Urbaniak – Director of Quality and Environmental Management Department, Żabka Polska.

Jak Julius Meinl dba o jakość kawy?

„Proces palenia kawy w zakładzie produkcyjnym Julius Meinl rozpoczyna się od surowych procedur kontroli jakości.” – Tłumaczy Yoana Ivanova – Global Quality Control Manager w Julius Meinl. – „Dla każdej partii zielonej kawy badane są 3 próbki w Laboratorium Kontroli Jakości, aby upewnić się, iż ziarna były transportowane w optymalnych warunkach i stale spełniają wysokie standardy jakości. Próbki te obejmują: jedną pobraną przed wysyłką w państwie pochodzenia, drugą po przybyciu do portu we Włoszech oraz trzecią w zakładzie produkcyjnym Julius Meinl.” – Wyjaśnia Yoana Ivanova – Global Quality Control Manager w Julius Meinl.

Jak Julius Meinl selekcjonuje kawę?

Przed samym procesem palenia kawa jest sortowana przez 2. specjalistyczne maszyny – jedna selekcjonuje ziarna pod względem rozmiaru i gęstości, a druga wykorzystuje technologię optyczną do usuwania defektów i ciał obcych. Proces palenia prowadzony jest pod ścisłym nadzorem doświadczonych specjalistów, aby zapewnić stałą, najwyższą jakość we wszystkich mieszankach. Każda partia jest testowana przez wewnętrznych ekspertów, zanim trafi na rynek. Dalsze kontrole przeprowadzane są w kolejnych tygodniach i miesiącach, aby zagwarantować długoterminową jakość produktu.

Na czym polega sukces kawy w placówkach Żabka?

Kawa, którą na co dzień można dostać w placówkach Żabka, to mieszanka wyselekcjonowanych, brazylijskich ziaren gatunku Arabica, uznawanego za najszlachetniejszy. W jej skład wchodzi unikalna kawa z małych farm z najlepszych regionów Federacyjnej Republiki Brazylii, m.in. położonych na szczytach gór plantacji zrzeszonych w projekcie Bob-o-link, kładącym nacisk na zachowanie zasad zrównoważonego rozwoju w rolnictwie i harmonii, między działalnością człowieka a środowiskiem naturalnym. Kawa oferowana w asortymencie gastronomicznym sklepów Żabka posiada certyfikat Rainforest Alliance (RFA).

https://www.youtube.com/embed/ZMVbwVpBkKc

Czym charakteryzuje się kawa w placówkach Żabka?

Doskonały aromat kawa, w placówkach Żabka, zawdzięcza odpowiedniemu sposobowi palenia, które odbywa się w mieście Vicenza, w Republice Włoskiej, w Julius Meinl – najstarszej w Europie profesjonalnej palarni. W palarni Julius Meinl unikalna mieszanka ziaren Arabica oraz precyzyjnie dopracowana metoda palenia współgrają ze sobą, by wydobyć pełen potencjał każdego ziarna. Efektem jest wyjątkowa filiżanka kawy o naturalnie słodkich nutach mlecznej czekolady i orzechów włoskich.

Jakie kawy można kupić w sklepach Żabka?

W sklepach Żabka każdy może się poczuć niemal jak barista i sam przygotować sobie ulubioną kawę, która gotowa jest już w kilkanaście sekund. Aromatyczny, gorący napój dostępny jest w dwóch pojemnościach: 200 i 400 ml, a espresso – 80 ml. Najczęściej w w placówkach Żabka kupowana jest kawa z mlekiem, drugie miejsce zajmuje kawa latte, a ostatnią pozycję na podium, pod względem sprzedaży, zajmuje espresso. Latem dużą popularnością cieszy się też kawa mrożona, przygotowywane z wykorzystaniem, dostępnego w Żabka Café, kubka z lodem. Rekord sprzedanej w sklepie w ciągu jednego dnia kawy to 600 kubków.

Co to jest Julius Meinl?

Palarnia Julius Meinl została założona w 1862 roku, jest jedną z najstarszych palarni kawy na świecie oraz ikoną wiedeńskiej kultury kawiarnianej. Jako pierwsza profesjonalna palarnia kawy w Europie, od 5. pokoleń pielęgnuje innowacyjność i najwyższą jakość, będące znakami rozpoznawczymi rodziny. Dzięki 160. latom doświadczeniu w pozyskiwaniu, tworzeniu mieszanek i paleniu kawy, spółka Julius Meinl stała się preferowanym dostawcą, dla czołowych wiedeńskich kawiarni, w stolicy Republiki Austrii. Dziś kawy i herbaty Julius Meinl pomagają tworzyć wyjątkowe, znaczące chwile dla klientów i konsumentów na całym świecie – są dostępne w ponad 50.000 hoteli, kawiarni i restauracji w 70 państwach, a także w coraz liczniejszej liczbie punktów detalicznych.

Co to jest Żabka?

Grupa Żabka to kompleksowy ekosystem convenience, którego misją jest tworzenie wartości poprzez upraszczanie codziennego życia klientów. W tym segmencie Żabka jest dominującym liderem rynku. Grupa obsługuje rosnącą liczbę konsumentów, szukających wygodnych rozwiązań, promując przy tym odpowiedzialne podejście wobec klientów, franczyzobiorców, dostawców oraz szeroko pojętego środowiska, w tym dbałość o zrównoważone korzystanie z produktów i opakowań.

Jak wygląda Ekosystem Grupy Żabka?

Ekosystem Grupy Żabka obejmuje wiodącą w Polsce sieć sprzedaży detalicznej, w formacie convenience, liczącą ponad 11.000 sklepów, działających na zasadzie franczyzy. Uzupełnia ją sieć bezobsługowych sklepów autonomicznych, pod szyldem Żabka Nano, umożliwiających robienie zakupów, przez całą dobę, w dowolny dzień tygodnia. Grupa dysponuje również zaawansowaną, stale rozwijaną ofertą cyfrową. Należąca do niej marka Maczfit, powstała z myślą o osobach, szukających zdrowej i jednocześnie wygodnej diety, dostarcza restauracyjnej jakości gotowe posiłki, prosto do domu klienta, a platforma Dietly to wiodąca porównywarka dostawców cateringu dietetycznego. Działalność w zakresie internetowych zakupów spożywczych Grupa Żabka realizuje za pośrednictwem marek Jush! i Delio. Od października 2024 r. akcje Grupy Żabka notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dziękujemy za przeczytanie tekstu do końca. Polecamy inne Wiadomości, opublikowane na stronie internetowej www.agencja-informacyjna.com

AI, Gospodarka, /ART/ 24.04.2025

Idź do oryginalnego materiału