Jesienno-zimowy sezon produkcji sałaty w Hiszpanii już się rozpoczął, choć z niewielkim opóźnieniem spowodowanym przedłużonymi zbiorami w kilku krajach Europy Środkowej i Północnej. W ciągu najbliższych dwóch tygodni większość europejskich sieci handlowych ma stopniowo przejść na hiszpańskie źródła zaopatrzenia.
Na rynku dostępne są już różne odmiany sałat uprawianych w Hiszpanii, w tym popularne typy takie jak sałata rzymska i mini rzymska. Proces przechodzenia z produkcji regionalnej na import z południa kontynentu przez cały czas trwa, ponieważ w niektórych krajach – zwłaszcza w Holandii, Wielkiej Brytanii i Niemczech – sałata wciąż jest dostępna z późniejszych nasadzeń, mających na celu wydłużenie sezonu.
Na początku hiszpańskiego sezonu producenci i dystrybutorzy zwykle obserwują pewną niepewność związaną z momentem zmiany źródeł dostaw. Przewiduje się jednak, iż w połowie listopada większość europejskich sprzedawców detalicznych będzie już w pełni korzystać z hiszpańskiej produkcji, która dzięki korzystniejszym warunkom klimatycznym ma w tym okresie wyższą jakość w porównaniu z towarem z końcówki sezonu w regionach północnych.
Wraz z rozpoczęciem sezonu planowane jest również zwiększenie dostępnych wolumenów niektórych odmian, w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie ze strony sieci handlowych w całej Europie.
źródło: Freshplaza

12 godzin temu



![„To najniższe stawki w tym roku”. Jakie są aktualne ceny świń w Polsce? [SONDA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/10/29/h_399734_1280.webp)











