Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Whisky Barrel Aged – degustacja z Tomkiem Kopyrą

3 lat temu

Dzisiaj trzecia sobota stycznia, a więc Baltic Porter Day! Święto to trzeba uczcić, a najlepiej zrobić to piwem wyjątkowym. Mam zatem dla Was wpis nietypowy (bo o piwie, a nie whisky), ale za to łączący w sobie tak wiele „dobrego”, iż z pewnością się Wam spodoba! Degustować będziemy porter bałtycki. Nie będzie to jednak pierwszy z brzegu „przedstawiciel kategorii”. Napiję się dzisiaj Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Whisky Barrel Aged. To znany miłośnikom piwa porter bałtycki Komes, który poddano wymrażaniu w -18C, zatężając go do mocy 20%, a później leżakując w beczkach po whisky. To jednak nie koniec! Piwo to pić będziemy w doborowym towarzystwie ponieważ do świata porterU bałtyckiego wprowadził mnie znany i ceniony znawca piwa, Tomasz Kopyra (oczywiście z blogu blog.kopyra.com) Zapraszam!

Dlaczego piszę o piwie i co tu robi Tomek Kopyra?

Ten wpis powstał dzięki ekipie z Browaru Fortuna (gdzie powstają piwa Fortuna, Komes i Miłosław), która wpadła na koncepcję zaproszenia Tomka Kopyry i mnie, aby doprowadzić do dialogu o produkcji porteru bałtyckiego i leżakowaniu whisky. Szczerze mówiąc naprawdę się ucieszyłem, iż dochodzi do takiej współpracy i to z dwóch powodów:

I. Gdyby nie chmiel to zarówno whisky i piwo powstają z identycznych surowców, czyli z:

  1. wody
  2. drożdży
  3. słodu jęczmiennego

…co czyni je trunkami w jakiś sposób pokrewnymi i zawsze chciałem o piwie wiedzieć trochę więcej.

II. Crossover to spotkanie bohaterów z dwóch komiksów Choć ani Tomek, ani ja nie jesteśmy postaciami komiksowymi, to nasz crossover był długo wyczekiwany przez naszych odbiorców, którzy sugerowali to wielokrotnie w komentarzach na obu kanałach! Cieszę się zatem bardzo, iż do niego doszło i dziękuję Tomkowi, iż zgodził się wprowadzić mnie do świata piwa Pozdrowienia ślę także do społeczności piwnej, która słynąc zamiłowania do ironii, zareagowała od razu i to w przemiły sposób!

No dobra, to bierzmy się!

Co to jest porter bałtycki?

Nazywany „piwowarskim skarbem Polski”, porter bałtycki jest ciemnym piwem warzonym z użyciem słodów zarówno jasnych jak i ciemnych i fermentowany w chłodzie na drodze dolnej fermentacji. Piwo to wyróżnia wysoka zawartość ekstraktu słodowego (18-20% Blg). Zauważalna jest też spora dla amatora zawartość alkoholu sięgająca 8-10% i oczywiście charakterystyczny, ciemny kolor. To oczywiście opis bardzo pobieżny. Najlepiej będzie jeżeli posłuchacie w jaki sposób historię, koncepcję i prawidłowy sposób degustacji tego piwa wytłumaczył mi Tomek Kopyra w video, które znajdziecie poniżej!

Degustacja Komes Wymrażany Porter Bałtycki z beczek po whisky!

Najważniejszy jest smak wiec postanowiłem, iż najpierw pokażę Wam degustację. Później opiszę dokładnie proces produkcji wymrażanego porteru bałtyckiego Komes, który znajdziecie poniżej.

Aromat

Na nosie pojawiają się od razu charakterystyczne dla porteru bałtyckiego nuty kawowe i czekoladowe. W tym wypadku są one jednak podniesione do kwadratu przez wymrażanie. Zagęszcza ono ekstrakt i alkohol, który z kolei podnosi lotność. Za nutami kawy i czekolady kroczą nuty zbożowo-chlebowo, spod których już po chwili wyłaniają się aromaty owocowe ze wskazaniem na śliwki (BTW pamiętajcie o naszym niedawnym spotkaniu z 70% śliwowicą na czysto )

Smak

Pierwszą rzeczą, która uderzyła mnie w tym piwie to jego gęstość. Wymrażany porter jest oleisty i bardzo, ale to bardzo pełny w smaku. Przy 20%, piwo oczywiście jest rozgrzewające. Jednak przede wszystkim uwagę zwraca jego „długość” – finisz trwa i trwa przyjemnie leżąc na języku. Po drodze uwalniają się smaki kawowe, czekoladowa z dodatkiem nut owocowych. Pojawia się także odorbina nut słodkich, ciastkowych, które kojarzą się ze słodkim i łagodnym destylatem z Glen Moray – destylarni zlokalizowanej w Speyside.

Butelka ma tylko 0,33L. Niemniej, z uwagi na gęstość i moc jest raczej do rozlania na dłuższym posiedzeniu dwóch dzików

Poniżej zobaczycie jak wyglądała moja degustacja porteru z Tomkiem Kopyrą, przy którym w piwnej sensoryce jestem „zwykłym lajkonikiem”

Jak powstał Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged?

Przyznacie, iż sama długość nazwy zwraca uwagę:

Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged (ex Jim Beam)

Oczywiście to wszystko dlatego, iż dużo się działo po drodze. Oto etapy procesu produkcji tego piwa:

    1. Warzenie piwa Komes Porter Bałtycki
      BTW według mnie to jest dobra wiadomość dla wszystkich początkujących. Rasowego przedstawiciela kategorii porter bałtycki można kupić za około 8 zł w wielu marketach. Dzięki temu łatwo jest przenieść zawartą tu teorię do praktyki.
    2. Wymrażanie piwa Komes Porter Bałtycki
      Piwo kilka razy wymrażano w mroźni w temperaturze -18C. Wymrożenie jednokrotne spowodowałoby uwięzienie w lodzie zbyt dużej ilości ekstraktu i alkoholu skutkując w smaku zbyt alkoholowym. Przy 2-3x wymrażaniu w formującym się lodzie pozostają 2-3% alkoholu.BTW od siebie dodam, iż ten lód to „najbardziej męski sorbet świata” Skutkiem wymrożenia jest utrata 2/3 objętości piwa i wzrostu zawartości alkoholu do 20%.
    3. Leżakowanie wymrożonego piwa w beczkach po whisky
      Do leżakowania użyto beczek po single malt whisky Glen Moray, w których wcześniej leżakował bourbon Jim Beam w wersji single barrel. Być może chcecie wiedzieć więcej o leżakowaniu piwa w beczkach i tajemnicach beczek. jeżeli tak, zapraszam Was do obejrzenia materiału na kanale YT Tomka Kopyry. W video, opowiadam o zagadnieniach z tym związanych:

Podsumowanie

Ciekawa przygoda! Jak widzicie proces produkcji piwa wydaje się nie tylko ciekawy, ale też obiecujący smakowo! Oczywiście tak energochłonna i nieopłacalna (przez wymrażanie) produkcja przekłada się na cenę piwa.

Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged kosztować będzie 40-50 zł za 0,33L. Obawiam się jednak, iż rozlano zaledwie 4040 butelek, które jak to powiedział Tomek Kopyra: „przemkną (przez rynek) jak meteor”.

Jestem bardzo interesujący czy Wam się uda zdobyć butelkę. jeżeli mieliście okazję degustować ten interesujący porter bałtycki ze stajni Komes, koniecznie dajcie znać w komentarzach!

————–

Wpis powstał we współpracy z Browarem Fortuna.

Dzięki za świetną koncepcję wspólnych działań!

Idź do oryginalnego materiału