Forum Technologii Alkoholi Mocnych 2025 (relacja)

2 dni temu

Druga edycja specjalistycznego spotkania, traktującego o rynku i trendach produkcji w sektorze alkoholi mocnych odbyła się pod koniec maja w Częstochowie. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele wiodących producentów wódek, nalewek i napoi alkoholowych.

-Jest niesamowity potencjał w stosowaniu produktu końcowego przy zastosowania ekstraktów słodowych. Ekstrakty chmielowe izomeryzowane – bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie i napojach alkoholowych, w piwie stosuje się je z powodu goryczki, przy zastosowaniu różnych ekstraktów chmielowych z jednej wódki możemy zrobić wiele ciekawych produktów końcowych – mówił Cezary Góral z Biochem Art. To tym bardzie istotne, gdyż – jak przekonywała Katarzyna Kmieć z firmy Vimax – pokolenie Zet dużo podróżuje, poszukuje nowych smaków i często eksperymentuje z nieznanymi trunkami.

Przegląd technologii stosowanych w nowoczesnym gorzelnictwie przedstawiał zebranym Justyna Rębas z firmy Chemat. Opowiedziała m.in. jak zagospodarowywać odpady pogorzelnicze czy odzyskiwać dwutlenek węgla. Firma zajmuje się projektowaniem i produkcją instalacji przemysłowych, w tym kolumn destylacyjnych. O potrzebie stabilnego źródła energii w zakładzie spirytusowym opowiedział Jakub Musiał z firmy Omne. Musiał, jako zwolennik instalacji LNG, opowiedział w zaletach takiego rozwiązania, min. możliwości zainstalowania wysokosprawnej kogeneracji.

Czy musimy destylować kolorowe alkohole aby je zmierzyć ? Skoro tu jestem to znaczy iż nie! – zaskoczył zebranych Patryk Pracoń z firmy Anton Paar. Urządzenie, działające na zasadzie bliskiej podczerwieni nie radzi sobie tylko z mlecznymi likierami, bo występuje tam białko, które fałszuje wynik. Mierzymy 10 razy szybciej od procesu destylacji – zachęcał Pracoń.

Katarzyna Pielech-Przybylska z Politechniki Łódzkiej opowiedziała zebranym o lotnych związkach, w tym aldehydzie octowym, w destylacie rolniczym a Tomasz Tarko z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podzielił się wiedzą na temat starzenia trunków w drewnianych beczkach. Maria Balcerek z Politechniki Łódzkiej opowiedziała o niepożądanych związkach w destylatach i napojach spirytusowych, radząc jednocześnie czy robić nalewki z pestkami czy bez. Okazuje się, iż cyjanowodór ujawnia się ze zgniecionych, zmiażdżonych pestek. jeżeli nie doprowadzimy do kontaktu glikozydu z enzymami, które je rozkładają – nie powinno być problemu.

Do historii gorzelnictwa nawiązywała prezentacja Grzegorza Koniecznego z Gorzelni Turew, który opowiedział o tradycyjnym procesie produkcji alkoholu z polskich ziemniaków. Marek Gogola z kolei zajął się historią rumu, opowiadając barwną historię, umocowaną w wydarzeniach sprzed wieków.

Maciej Gliński z Centrum Monitorowania rynku opowiedział o postępującym spadku pozycji małych sklepów nieusieciowionych oraz o wpływie tego zjawiska na rynek alkoholi. – Wódki czyste są w pewnym problemie a rynek reaguje: zawęża się półka – we wszystkich formatach handlu liczba wariantów wódek się zmniejsza, obserwujemy jednocześnie lekkie wzrosty rumów i whisky w sklepach specjalistycznych. Natomiast wszystkie warianty smakowe rosną nieprzytomnie – podsumował Gliński.

Topowe wyzwania prawne branży alkoholowej przedstawiła Eliza Iwaniszyn z kancelarii Food Compliance. Opowiedziała o pokłosiu tzw. afery alkotubkowej, niedozwolonych działaniach marketingowych, handlu równoległym, działaniach mających cechy umów kartelowych oraz podróbkach. W zawiłą tematykę akcyzy oraz tlących się zapowiedzi kolejnych zmian podatkowych wprowadził uczestników Krzysztof Rutkowski z KDCP. Z kolei Maria Pawłowska z KDCP opowiedziała o dobrowolnych informacjach umieszczanych na etykiecie butelki. Królową wszystkich ulg podatkowych, czyli ulgę badawczo-rozwojową przedstawiła w szczegółach Beata Maczyszyn z Maczbeter. Opowiedziała o szczegółach księgowych i organizacyjnych, przestrzegając, iż diabeł tkwi w szczegółach. –W uldze badawczo rozwojowej szukamy kosztów prowadzenia działalności badawczej, również wstecz – podsumowała prelegentka.

Destylarnia z Duszą

Forum było też doskonałą okazją, aby pogratulować tytułu Destylarnia z Duszą. Tytuł i dyplomy powędrowały do Destylarni Dyssov oraz Gorzelni Turew. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom plebiscytu.

II Forum Technologii Alkoholi Mocnych jest specjalistycznym spotkaniem profesjonalnych producentów mocnych trunków. Spotkanie w Częstochowie pokazało, iż formuła odpowiada uczestnikom, co dobrze wróży na kolejne lata. Do zobaczenia za rok.

Uczestnicy Forum otrzymali w materiałach wydanie 2/2025 AgroIndustry

Najnowsze wydanie AGROindustry 2/25 – pobierz teraz

Idź do oryginalnego materiału