Warszawa, 24.04.2025 (ISBnews) – Produkcja piwa otrzymanego ze słodu spadła o 3,1% r/r do 2,66 mln hl w marcu br., wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). W okresie styczeń-marzec br. odnotowano wzrost produkcji piwa o 1,9% r/r do 7,5 mln hl.
Produkcja wódki czystej (w przeliczeniu na 100%) wzrosła o 19,8% r/r do 50,53 tys. hl w marcu br., a w okresie 3 miesięcy br. odnotowano wzrost produkcji wódki o 1% r/r do 168,91 tys. hl.
Produkcja piwa bezalkoholowego wzrosła o 1,6% r/r do 216,59 tys. hl w marcu br. W okresie 3 miesięcy br. odnotowano wzrost produkcji piwa bezalkoholowego o 17,2% r/r do 518,31 mln hl, podał też GUS.
Produkcja win owocowych spadła o 55,5% r/r do 12,42 tys. hl w marcu br. W okresie 3 miesięcy br. odnotowano spadek produkcji win o 11,5% r/r do 99,98 tys. hl.
Produkcja win gronowych spadła o 71,5% r/r do 2,74 tys. hl w marcu br. W okresie 3 miesięcy br. odnotowano spadek produkcji win o 8,5% r/r do 27,55 tys. hl.
(ISBnews)