
Na rynku Unii Europejskiej w pierwszej połowie roku, czyli w miesiącach od stycznia do czerwca, niepodzielnie rządzi hiszpańska papryka, a zwłaszcza ta z prowincji Almeria. Zarówno pod względem ilości, jak i wartości sprzedaży. Potwierdzają to dane Eurostatu z pierwszej połowy 2025 r.
Dane Eurostatu dotyczące pierwszej połowy bieżącego roku pokazują wyraźną przewagę Hiszpanii nad innymi dostawcami papryki na unijny rynek. A także dominację prowincji Almeria, jako głównego źródła papryki w UE. Polska w tym okresie nie odgrywa jeszcze roli, bowiem krajowa produkcja nabiera znaczenia w drugiej połowie roku.
Ile papryki trafiło na rynek UE w pierwszej połowie 2025 r.?
W okresie od stycznia do czerwca 2025 r. państwa członkowskie Unii Europejskiej zakupiły łącznie niemal 0,77 mln ton papryki. Zaś konkretnie na unijny rynek trafiło 768 449,5 tys. ton tego warzywa. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku było to 8,72% mniej. Bowiem w pierwszym półroczu 2024 r. unijne zakupy papryki wynosiły ponad 0,84 mln ton.
Z kolei całkowita wartość papryki, która w omawianym okresie trafiła na rynki państw członkowskich UE wyniosła 1 761,14 mld euro, przy średniej cenie 2,29 euro/kg.
Hiszpańska papryka dominuje na unijnym rynku
Najwięcej papryki pochodziło z Hiszpanii, która odpowiadała za 41,51% całkowitej sprzedaży papryki w UE. Konkretnie mówiąc, w pierwszej połowie 2025 r. Hiszpania sprzedała w UE ponad 319 tys. ton tego warzywa. To ponad 2,5 razy więcej niż Holandia i niemal trzy razy więcej niż Maroko. Jednakże wolumen sprzedany przez Hiszpanię był mniejszy o 14,17% w porównaniu z pierwszym półroczem 2024 r., co oznacza spadek o 52,68 tys. ton.
Ponadto warto odnotować, iż 32,85% całkowitej ilości papryki sprzedanej w UE pochodziło z prowincji Almeria. Ta hiszpańska prowincja samodzielnie sprzedała dwa razy więcej papryki niż Holandia, 2,24 razy więcej niż Maroko i prawie cztery razy więcej niż Turcja.

W okresie od stycznia do czerwca 2025 r. państwa członkowskie Unii Europejskiej zakupiły łącznie niemal 0,77 mln ton papryki. Zaś konkretnie na unijny rynek trafiło 768 449,5 tys. ton tego warzywa.
fot. Anna Maciejuk
Skąd pochodzi papryka na europejskim rynku?
Drugim co do wielkości dostawcą papryki na unijny rynek była Holandia, która sprzedała 126,61 tys. ton tego warzywa (16,48% rynku). Z kolei trzecie miejsce zajęło Maroko z wielkością sprzedaży na poziomie 112,71 tys. ton (14,67%). Zaś czwarta pozycja wśród największych dostawców papryki przypadła Turcji — 66,65 tys. ton, czyli 8,67% całkowitego wolumenu sprzedanego w UE). Dalsze pozycje w rankingu dostawców zajmowały Niemcy, Francja, Belgia, Austria, Egipt i Albania, a pozostałe kraje dostarczyły łącznie 5,93% wolumenu.
Tab. 1. Sprzedaż papryki na unijnym rynku w pierwszej połowie 2025 r.
Kraj | Sprzedaż papryki (tys. ton) | Udział (%) |
Hiszpania | 319 014,4 | 41,51 |
Holandia | 126 607,0 | 16,48 |
Maroko | 112 706,7 | 14,67 |
Turcja | 66 649,9 | 8,67 |
Niemcy | 40 829,4 | 5,31 |
Francja | 18 627,5 | 2,42 |
Belgia | 13 063,0 | 1,70 |
Austria | 9 433,5 | 1,23 |
Egipt | 8 743,5 | 1,14 |
Albania | 7 214,5 | 0,94 |
Pozostałe kraje | 45 560,1 | 5,93 |
RAZEM | 768 449,5 | 100,00 |
Jakie dochody ze sprzedaży papryki w pierwszym półroczu?
Hiszpańska papryka w pierwszej połowie 2025 r. wygenerowała w UE 843,39 mln euro, przy średniej cenie 2,64 euro za kilogram. Holandia uzyskała ze sprzedaży tego warzywa na rynki państw Wspólnoty 290,44 mln euro, przy średniej cenie 2,29 euro/kg. Z kolei dochody Maroka wyniosły 159,71 mln euro (1,42 euro/kg), a Turcji — 143,85 mln euro (2,16 euro/kg).
Gdzie jest polska papryka?
Tak jak zaznaczono we wstępie, omawiane dane dotyczą pierwszej połowy 2025 r. Dane dotyczące naszego kraju nie pojawiają się w zestawieniu dostawców papryki, bowiem w tym okresie w Polsce praktycznie nie prowadzono jeszcze zbiorów papryki. Bowiem sezon produkcji polskiej papryki przypada na drugą połowę roku. Polska papryka pojawia się na rynku UE przede wszystkim późnym latem i jesienią, więc analiza pierwszego półrocza nie oddaje jej potencjału ani pozycji w europejskim obrocie tym warzywem.
Źródło: www.hortoinfo.es