HPAI zamyka granice dla polskiego drobiu. Te województwa są objęte zakazem

1 dzień temu

Zagrożenie wirusem HPAI ponownie odbija się na handlu zagranicznym. Władze Bośni i Hercegowiny poinformowały, iż od 4 grudnia obowiązuje zakaz eksportu szeregu towarów drobiowych pochodzących z części terytorium Polski. Decyzja jest reakcją na potwierdzone przypadki wysoce zjadliwej grypy ptaków w kilku regionach naszego kraju.

Bośnia i Hercegowina zamykają granice dla polskiego drobiu! HPAI uderza w eksport z sześciu województw

Ograniczenia dotyczą sześciu województw: kujawsko-pomorskiego, lubuskiego, opolskiego, mazowieckiego, śląskiego i warmińsko-mazurskiego. To właśnie z tych obszarów nie mogą być wysyłane do Bośni produkty pochodzenia ptasiego o charakterze hodowlanym, spożywczym i przemysłowym.

Co obejmuje zakaz?

Lista zakazanych towarów jest szeroka. Wprowadzony zakaz obejmuje m.in.:
• żywy drób i ptaki bezgrzebieniowe (np. strusie, nandu, emu),
• dzikie ptaki łowne,
• pisklęta jednodniowe i jaja (wylęgowe oraz konsumpcyjne),
• zarodki ptasie,
• mięso drobiowe – świeże i mrożone,
• produkty z mięsa drobiowego oraz mięsa ptaków bezgrzebieniowych,
• produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone dla zwierząt i przemysłu,
• trofea łowieckie i nieopracowane pióra.

W praktyce ograniczenia obejmują zarówno eksport żywych zwierząt, jak i produkcję mięsną oraz surowce dla przemysłu spożywczego i paszowego.

Jakie produkty są dopuszczone?

Nie wszystkie towary zostały objęte zakazem. Bośnia dopuszcza import produktów, które można uznać za bezpieczne epidemiologicznie, czyli poddane obróbce eliminującej ryzyko zakażenia. Wśród nich znajdują się:
• konserwy drobiowe i z dzikich ptaków po sterylizacji FO 3 lub wyższej,
• produkty jajeczne po pasteryzacji, sterylizacji lub suszeniu,
• produkty obrobione termicznie do min. 70°C wewnątrz,
• pióra poddane działaniu pary lub innej skutecznej metodzie dezaktywacji wirusa.

Oznacza to, iż część przetwórstwa może przez cały czas realizować wysyłki – pod warunkiem spełnienia szczegółowych wymagań technologicznych i potwierdzenia tego stosowną dokumentacją.

Kolejny wpływ HPAI na rynki zagraniczne

To już kolejna decyzja handlowa, która ogranicza eksport polskiego drobiu w ostatnich miesiącach. Sektor drobiarski – jeden z filarów polskiego eksportu żywności – ponownie musi zmierzyć się z konsekwencjami wirusa, który pojawia się sezonowo, ale za każdym razem generuje poważne skutki ekonomiczne.

Dodatek pielęgnacyjny z KRUS. Kto może go dostać i na jakich zasadach?

Eksport do Bośni i Hercegowiny nie należy do największych, ale decyzja ta może skutkować kolejnymi ograniczeniami ze strony innych partnerów handlowych – jeżeli sytuacja epizootyczna nie zostanie gwałtownie ustabilizowana.

Producenci i eksporterzy powinni przygotować się na konieczność dostosowania dokumentacji weterynaryjnej i reagować na komunikaty PIW i GIW w sprawie kolejnych potencjalnych restrykcji.

Idź do oryginalnego materiału