Zagrożenie wirusem HPAI ponownie odbija się na handlu zagranicznym. Władze Bośni i Hercegowiny poinformowały, iż od 4 grudnia obowiązuje zakaz eksportu szeregu towarów drobiowych pochodzących z części terytorium Polski. Decyzja jest reakcją na potwierdzone przypadki wysoce zjadliwej grypy ptaków w kilku regionach naszego kraju.
Bośnia i Hercegowina zamykają granice dla polskiego drobiu! HPAI uderza w eksport z sześciu województwOgraniczenia dotyczą sześciu województw: kujawsko-pomorskiego, lubuskiego, opolskiego, mazowieckiego, śląskiego i warmińsko-mazurskiego. To właśnie z tych obszarów nie mogą być wysyłane do Bośni produkty pochodzenia ptasiego o charakterze hodowlanym, spożywczym i przemysłowym.
Co obejmuje zakaz?
Lista zakazanych towarów jest szeroka. Wprowadzony zakaz obejmuje m.in.:
• żywy drób i ptaki bezgrzebieniowe (np. strusie, nandu, emu),
• dzikie ptaki łowne,
• pisklęta jednodniowe i jaja (wylęgowe oraz konsumpcyjne),
• zarodki ptasie,
• mięso drobiowe – świeże i mrożone,
• produkty z mięsa drobiowego oraz mięsa ptaków bezgrzebieniowych,
• produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone dla zwierząt i przemysłu,
• trofea łowieckie i nieopracowane pióra.
W praktyce ograniczenia obejmują zarówno eksport żywych zwierząt, jak i produkcję mięsną oraz surowce dla przemysłu spożywczego i paszowego.
Jakie produkty są dopuszczone?
Nie wszystkie towary zostały objęte zakazem. Bośnia dopuszcza import produktów, które można uznać za bezpieczne epidemiologicznie, czyli poddane obróbce eliminującej ryzyko zakażenia. Wśród nich znajdują się:
• konserwy drobiowe i z dzikich ptaków po sterylizacji FO 3 lub wyższej,
• produkty jajeczne po pasteryzacji, sterylizacji lub suszeniu,
• produkty obrobione termicznie do min. 70°C wewnątrz,
• pióra poddane działaniu pary lub innej skutecznej metodzie dezaktywacji wirusa.
Oznacza to, iż część przetwórstwa może przez cały czas realizować wysyłki – pod warunkiem spełnienia szczegółowych wymagań technologicznych i potwierdzenia tego stosowną dokumentacją.
Kolejny wpływ HPAI na rynki zagraniczne
To już kolejna decyzja handlowa, która ogranicza eksport polskiego drobiu w ostatnich miesiącach. Sektor drobiarski – jeden z filarów polskiego eksportu żywności – ponownie musi zmierzyć się z konsekwencjami wirusa, który pojawia się sezonowo, ale za każdym razem generuje poważne skutki ekonomiczne.
Eksport do Bośni i Hercegowiny nie należy do największych, ale decyzja ta może skutkować kolejnymi ograniczeniami ze strony innych partnerów handlowych – jeżeli sytuacja epizootyczna nie zostanie gwałtownie ustabilizowana.
Producenci i eksporterzy powinni przygotować się na konieczność dostosowania dokumentacji weterynaryjnej i reagować na komunikaty PIW i GIW w sprawie kolejnych potencjalnych restrykcji.

1 dzień temu



![Ceny zbóż rosną, paliwa w dół. Co z żywcem i nawozami? [Raport rynkowy: 12.12.2025]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/12/12/624202.webp)












