II Podlaskie Święto Sera za nami!

1 dzień temu
Zdjęcie: II Podlaskie Święto Sera za nami!


II Podlaskie Święto Sera za nami. 8 czerwca do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej zjechało blisko 50 serowarów z całej Polski, by zaprezentować swoje wyjątkowe sery: świeże i dojrzewające, z mleka koziego, krowiego i owczego. Odwiedzający mieli niepowtarzalną okazję poznać ich osobiście, posłuchać opowieści i oczywiście – spróbować prawdziwych serowych arcydzieł. Podczas konkursu międzynarodowe jury wybrało sery najlepsze z najlepszych. Na stoiskach nie zabrakło również lokalnych producentów tradycyjnej żywności, którzy częstowali swoimi regionalnymi specjałami. To była prawdziwa uczta smaków i święto kulinarnych pasji!

Podlaskie Święto Sera – szczegóły wydarzenia

Podlaskie Święto Sera to jedno z najważniejszych wydarzeń promujących serowarstwo rzemieślnicze w Polsce, skupiające serowarów z całego kraju i pasjonatów poszukujących prawdziwego smaku.

Dzisiaj mamy tutaj 50 serowarów, nie tylko z województwa podlaskiego, ale oczywiście jest tutaj gro lokalnych producentów. Mamy serowarów praktycznie z wszystkich województw. Jest dużo żywności lokalnej. Tak naprawdę drugie tyle mamy wystawców z żywnością lokalną. Bardzo mocno staramy się zadbać o to, żeby pokazać, gdzie jesteśmy z tymi produktami. Myślę, iż chyba nie ma lepszego miejsca niż Podlasie na takie właśnie wydarzenie. Na pewno też mamy tutaj do czynienia z największym konkursem serowarskim w Polsce – blisko 100 serów. Mamy mnóstwo atrakcji, mamy premierę książki, mamy premierę kursu serowarskiego, mamy gotowanie na żywo, mamy wędzenie. Mamy pokazy serowarskie, pokazy ciągnięcia korbaczy. Naprawdę bardzo dużo się dzieje. Tutaj można spędzić cały dzień – zachęcała Jolanta Lunitz, prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych.

Plenerowe święto smaków i tradycji, podczas którego uczczono bogactwo polskiego serowarstwa, zarówno tego tradycyjnego, jak i nowoczesnego.

To jest prawdziwe święto sera i tutaj rzeczywiście mamy skupienie najlepszych w Polsce serów. Przyjechali najlepsi producenci z produktami, które możemy powiedzieć, iż są takimi diamentami. Produktami, których jeszcze świat nie widział, ale mam nadzieję, iż chociażby za pośrednictwem tego święta, świat je zobaczy. I chcę też podkreślić, iż to nie jest tylko święto sera, ale to jest też święto konsumentów. Konsumentów, którzy kupują świadomie, którzy kupują odpowiedzialnie, wybierając lokalne produkty. To jest idealne miejsce do tego, żeby to robić. Konsumenci wspierają tych producentów, dają im wiarę, iż to, co robią jest absolutnie ważne, iż to co robią, ma sens – podkreślał Karol Okrasa.

Dziś proponujemy ser kozi z grilla z miętą pieprzową, ponieważ uważam, iż fajnie się z nim komponuje, dodaje takiego orzeźwienia do sera. I mało tego, oprócz mięt, dodajemy też powidła ze śliwki węgierki, własnej roboty. Po prostu bomba! – opowiadała pani Emilia Witkowska.

To jest szampan kozi, taki produkt lokalny, znany w województwie podlaskim. Kiedyś zdaje się, iż Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce produkowała takiego szampana. My znaleźliśmy w jakiejś książce przepis i tak zaczęliśmy eksperymentować. Wychodzi taki musujący, smaczny napój. Można go robić z serwatki koziej, można robić z serwatki owczej – wyjaśniała pani Katarzyna Dolatowska.

Przyjechaliśmy z serami dojrzewającymi. Przede wszystkim mamy w swojej ofercie sery naturalne, długodojrzewające oraz kolorowe, w różnych smakach. Ser zielony z bazylią, mango z anyżem, mango z ananasem, ser o smaku trufli, ale również takie bardziej tradycyjne smaki: czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka. Nie produkujemy czegoś, co nam nie smakuje i wiemy, iż o ile my coś zjemy ze smakiem, to na pewno osoby, które będą od nas nabywały, czy kupowały sery, również zrobią, to z wielką chęcią na pewno do nas wrócą – zapewniał pan Adam Lewczuk.

Serwatka owcza, bardzo zdrowa, napój orzeźwiający na upalne dni, rewelacja. My dzisiaj serwujemy z lodem, z cytryną i troszeczkę syropu z mniszka, więc jak ktoś chce ugasić pragnienie, to naprawdę warto. I jest to zdrowie dla jelit. Ludzie coraz częściej pytają o serwatkę. Owcza jest mało dostępna, bo jest mało stad owiec mlecznych, ale bardzo popularna jest kozia – zauważyła Pani Monika Szymczukiewicz.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, przy wsparciu Partnerów Strategicznych – Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (OT Białystok) oraz Partnerów: Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego, Marszałka Województwa Podlaskiego Łukasza Prokoryma, Prezydenta Miasta Białegostoku Tadeusza Truskolaskiego, Burmistrza Wasilkowa Adriana Łuckiewicza oraz Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Wystawcy i konkurs na najlepszy ser Podlaskiego Święta Sera

Sery przywiezione przez wystawców wzięły udział w konkursie, podczas którego międzynarodowe jury wyłoniłonajlepszy ser Podlaskiego Święta Sera.

Gotowanie na żywo z Karolem Okrasą

Jedną z głównych atrakcji Podlaskiego Święta Sera był pokaz gotowania na żywo w wykonaniu Karola Okrasy – znanego mistrza kuchni i Honorowego ambasadora kulinarnego województwa podlaskiego. Podczas swojego występu Karol Okrasa zaprezentował autorskie przepisy z wykorzystaniem podlaskich rzemieślniczych produktów nabiałowych, udowadniając, iż regionalne produkty są świetną bazą wykwintnych i nowoczesnych dań.

Były gryczane serniczki, czyli lokalna potrawa, którą troszkę okrasiliśmy kaszą gryczaną i podaliśmy z truskawkami w bardzo pachnącym syropie z młodych pędów sosny. Były oczywiście leniwe na twarogu z pesto z niedźwiedziego czosnku, czyli leniwe nie na słodko, jak to mamy w zwyczaju, ale na słono, wytrawnie. Obie te rzeczy były robione na genialnych twarogach. Twarogach, które były rzeczywiście takim eliksirem dla duszy. Twaróg, który po wzięciu do ust zaczyna rozpływać się jak najprzyjemniejszy krem – zachwalał Karol Okrasa.

Bitwa Regionów

Ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich. Konkurs „Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę kampanii #KupujŚwiadomie, w której Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do zakupu produktów wytworzonych w Polsce i z użyciem krajowych surowców, a także do czytania etykiet oraz kierowania się przy wyborach zakupowych oznaczeniami i certyfikatami w ramach systemów jakości żywności.

Premiera książki „U Pana Boga przy stole. Podlasie. Tom 3. Przewodnik kulinarny po miastach, miasteczkach i siołach” – Michał Skoczek znowu przy stole i znowu na Podlasiu!

Podczas Podlaskiego Święta Sera swoją premierę miała trzecia część kulinarno-reporterskiej serii autorstwa Michała Skoczka – „U Pana Boga przy stole. Podlasie”, wydana przez niezawodne Wydawnictwo Paśny Buriat. To przewodnik po 32 wyjątkowych podlaskich lokalach serwujących regionalne potrawy oraz zbiór 37 autentycznych przepisów, z których wiele pochodzi bezpośrednio od odwiedzonych restauratorów, kucharzy i gospodyń. Ta pozycja łączy w sobie pasję do jedzenia, miłość do Podlasia i szacunek do ludzi kultywujących kulinarne dziedzictwo regionu.

Dodatkowo “strefę czytelniczą” uświetniły takie nazwiska jak: Wojciech Koronkiewicz, Andrzej Fiedoruk, Norbert Grzegorz Kościesza. Była to niepowtarzalna okazja do spotkania z autorami książek o Podlasiu.

Ponadto!

Miasteczko wędzarnicze Borniak – specjalna strefa, w której odbyły się pokazy wędzenia serów oraz nietuzinkowych dodatków. Praktyczna “szkoła wędzenia” zaprezentowała możliwości, jakie daje nam muśnięcie dymem.

W namiocie Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych na odwiedzających wydarzenie czekały różnorodne atrakcje i pokazy związane z tradycyjnym rzemiosłem serowarskim. Można było zobaczyć ciągnięcie korbaczy, czyli charakterystycznych sznurków z sera, a także wyrób sera podpuszczkowego, podczas którego odwiedzający dowiedzieli się, jak krok po kroku powstaje ser – od świeżego mleka po gotowy produkt.

Nie zabrakło również gotowanych na żywo dań, które zaprezentował szef kuchni Patryk Chowaniak. Jednym z hitów był flambirowany makaron przygotowywany w 20-kilogramowym kręgu sera. To nie tylko widowiskowe show, ale też kulinarna uczta – gorący makaron połączony z roztopionym serem i delikatnie podpalany na oczach publiczności zachwycał smakiem i aromatem. Kolejnym hitem była zupa na owczej maślance – aromatyczna, maślana, idealnie oddająca charakter kuchni opartej na serowarskich tradycjach.

Naprawdę jest co próbować i co smakować. Wszystko oczywiście pod hasłem „Kupuj Świadomie”, bo to hasło nam cały czas przyświeca, żeby produkować, żeby spożywać, żeby promować produkty od rolnika, od producenta. Tutaj też trochę taka nasza duma. Na tym wydarzeniu nie ma tak zwanych handlarzy. Tutaj tylko i wyłącznie sprzedawane są produkty od producenta przez producenta – zaznaczyła Jolanta Lunitz.

Myślę, iż gdyby ktoś kiedyś chciał zrobić dobrą imprezę, to powinien tutaj się pojawić i zobaczyć, jak się takie dobre imprezy robi. Ta impreza nie jest dla producentów, jeszcze raz podkreślam, ta impreza jest dla konsumentów, dla Was, dla nas, wszystkich, którzy spragnieni jesteśmy dobrego, prawdziwego, autentycznego smaku. Tutaj tym smakiem możemy się obkładać, możemy wreszcie go zapakować ze sobą i zabrać do domu i wspominać, jak to było przyjemnie na Święcie Sera. To jest rzeczywiście chyba takie zadanie tego festiwalu. Cieszę się, iż mogę tu być – podusmował Karol Okrasa.

Więcej informacji, w tym wyniki konkursu na najlepszy ser, można znaleźć na stronach wydarzenia: II Podlaskie Święto Sera na Facebooku lub na stronie organizatora: Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych – www.serowarzy.pl

Idź do oryginalnego materiału