Warszawa, 11.08.2025 (ISBnews) – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła w 2024 r. i 2025 r. kontrole lodów mlecznych, sorbetów i lodów wodnych łącznie w 71 zakładach produkujących lody oraz w lokalach gastronomicznych i miała zastrzeżenia do składu oraz oznakowania w 42,2% lokalizacji, podał IJHARS.
Najwięcej nieprawidłowości inspektorzy ujawnili w znakowaniu – w lokalach gastronomicznych kwestionowali sposób informowania oraz treść tych informacji dla konsumentów w 38,1% przypadkach. Natomiast w zakładach produkcyjnych zastrzeżenia do umieszczonych informacji na etykietach lodów inspektorzy mieli w 26,6% przypadkach, podano.
“Ujawnione nieprawidłowości w lokalach gastronomicznych, to np.:
- brak wykazu składników, który powinien być dostępny w miejscu sprzedaży;
- stosowanie określeń ‘naturalne’, ‘z naturalnych składników’, ‘tradycyjne’, ‘robione domowo’ dla lodów, do produkcji których użyto przetworzonych składników (np. inuliny, maltodekstryny), aromatów, dodatków do żywności (np. stabilizatorów) lub gotowych półproduktów (w postaci past lub proszku zawierających ww. składniki);
- stosowanie nazw, które nie odzwierciedlały składu i sugerowały inny niż rzeczywisty charakter produktu, np.:
– ‘mleczne’ dla lodów zawierających w składzie tłuszcze roślinne czy ‘jogurt z …’ sugerującej, iż lody wyprodukowano z jogurtu, podczas gdy faktycznie użyto półproduktu w proszku, pozwalającego uzyskać lody o smaku jogurtowym;
– ‘malina’ bez wskazania, iż są to lody sorbetowe;
– ‘wanilia’ na wywieszce znajdującej się przy lodach i dla tych samych lodów ‘lody o smaku waniliowym’ w teczce z wykazem składników;
– ‘ekologiczne’, podczas gdy w ofercie sprzedażowej nie znajdowały się wyroby posiadające certyfikat potwierdzający zgodność produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego;
- brak danych (nazwy lub imienia i nazwiska) producenta” – czytamy w komunikacie.
“Ujawnione przypadki niezgodności w zakładach produkcyjnych, np.:
- brak wskazania ilości składnika, np. prażonych orzechów pistacjowych, mango, mleka, truskawek, białej czekolady, kakao, wyeksponowanego w formie napisów lub ilustracji na opakowaniu;
- użycie w nazwie określenia ‘śmietana’, co nie było spójne ze składem, bo te lody wyprodukowano z miksu na bazie mleka, śmietanki i tłuszczu roślinnego oraz półproduktu zawierającego olej palmowy i kokosowy;
- pominięcie niektórych elementów składnika złożonego, np. lecytyny sojowej, serwatki, mleka (należących do substancji powodujących alergię lub reakcje nietolerancji), olejów roślinnych (kokosowy, palmowy);
- podanie w wykazie składników nazw zarezerwowanych dla przetworów mlecznych, tj. mleka, śmietany, podczas gdy faktycznie do produkcji lodów użyto składników na bazie tłuszczu roślinnego” – czytamy dalej.
Wobec nieuczciwych przedsiębiorców są prowadzone postępowania administracyjne, aby wymierzyć stosowne kary pieniężne, wskazano także.
(ISBnews)