Indeks cen żywności FAO nieznacznie wzrósł w kwietniu, głównie wskutek wyższych światowych cen mięsa

1 tydzień temu

Publikowany co miesiąc przez FAO indeks cen żywności wzrósł w kwietniu o 0,3% do 119,1 punktów w porównaniu z marcem, ale był o 7,4% niższy niż w kwietniu 2023 r. Po 7-miesięcznym spadku, w marcu indeks cen żywności ruszył w górę, a wzrost kontynuowany był też w kwietniu.

Wzrost cen mięsa i olejów roślinnych został tylko częściowo skompensowany spadkiem cen cukru i przetworów mlecznych.

Wskaźnik cen żywności FAO:

Światowe ceny zbóż są o prawie 1/5 niższe niż przed rokiem

Wskaźnik międzynarodowych cen zbóż wzrósł w kwietniu w porównaniu do marca o 0,3% do 111,2 punktów, ale był o 18,3% poniżej poziomu z kwietnia 2023 r. Po trzymiesięcznym spadku w kwietniu ceny eksportowe pszenicy ustabilizowały się pod wpływem niekorzystnych warunków pogodowych w niektórych regionach UE, USA i Federacji Rosyjskiej, choć aktywna konkurencja pomiędzy eksporterami zwiększa presję na notowania.

Jednocześnie ceny eksportowe kukurydzy wzrosły w kwietniu w związku z silnym popytem importowym wynikającym z uszkodzeń infrastruktury i problemów logistycznych na Ukrainie, a także niższych prognoz zbiorów w Brazylii.

Wskaźnik cen olejów roślinnych najwyżej od ponad roku

Uśredniony wskaźnik cen olejów roślinnych w kwietniu wzrósł o 0,3% w porównaniu z marcem, do najwyższego poziomu od 13 miesięcy wynoszącego 130,9 punktów. Przyczyniły się do tego wyższe ceny oleju słonecznikowego i rzepakowego, chociaż notowania oleju palmowego i sojowego w tym okresie spadły.

Notowania wskaźników cen poszczególnych grup towarów:

Artykuły mleczarskie taniały lekko po sześciu miesiącach wzrostów

Indeks cen produktów mlecznych FAO wyniósł w kwietniu średnio 123,7 punktu, co oznacza niewielki spadek (-0,3 procent) w porównaniu z marcem po sześciu miesiącach ciągłych wzrostów. przez cały czas wskaźnik jest o 4,3 procent poniżej wartości z analogicznego miesiąca ubiegłego rok.

Światowe ceny mięsa rosły trzeci miesiąc z rzędu

Indeks cen mięsa FAO w kwietniu wynosił średnio 116,3 punktu, co oznacza wzrost o 1,6 procent w porównaniu z marcem (trzeci z rzędu miesięczny wzrost) i sprawia, że​wskaźnik ten pozostaje jedynie nieznacznie (0,4 procent) poniżej odpowiedniej wartości rok temu.

Cukier taniał drugi miesiąc z rzędu

Indeks cen cukru FAO wyniósł w kwietniu średnio 127,5 punktu, co oznacza spadek o 4,4 procent w porównaniu z marcem (drugi z rzędu miesięczny spadek) i kształtuje się o 14,7 procent poniżej wartości z kwietnia 2023 roku.

Źródło: FAO

Idź do oryginalnego materiału