Inflacja w październiku 2025 r. wyniosła 2,8 % r/r.

2 godzin temu
Zdjęcie: Inflacja w październiku


Inflacja w październiku 2025 r. wyniosła 2,8 % r/r, czyli tyle ile pokazywał wstępny odczyt. W piątek 14-go listopada 2025 roku GUS opublikował finalne dane o inflacji w październiku. Zdaniem GUS ceny towarów i usług wzrosły w październiku o 2,8% w skali roku (przy wzroście
cen usług o 5,6% i towarów o 1,7%). W stosunku do poprzedniego miesiąca ceny towarów i usług wzrosły o 0,1% (przy wzroście cen towarów o 0,3% i spadku cen usług o 0,2%).

Warto jednak podkreślić dwa istotne punkty:

  • Tempo wzrostu cen hamuje m.in. dzięki niższym niż przed rokiem cenom paliw – według GUS ceny paliw były w październiku o ok. 1,8 % niższe niż rok wcześniej.
  • Każde gospodarstwo domowe odczuwa inflację inaczej – w zależności od struktury wydatków (np. ile wydaje na żywność, paliwo, mieszkanie) rzeczywisty skutek zmian cen może być bardzo różny.

Zmiany cen towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego (w %)

Poniżej raport z danymi dla sektora rolno-spożywczego oraz z wyszczególnieniem, co podrożało, a co tanieje.

Raport: Inflacja & żywność – październik 2025 r.

Ogólne dane

  • Cały koszyk: 102,8 (czyli +2,8% r/r)
  • Towary: 101,7 (+1,7% r/r)
  • Usługi: 105,6 (+5,6% r/r)
  • Żywność i napoje bezalkoholowe: 103,4 (+3,4% r/r)

Co podrożało (r/r) w żywności

  • Jaja: +18,8%
  • Mięso wołowe: +19,5%
  • Mięso cielęce: +17,3%
  • Mięso drobiowe: +10,1%
  • Kawa: +16,3%
  • Kakao / czekolada w proszku: +17,0%
  • Soki owocowe i warzywne: +8,5%
  • Sery i twarogi: +3,8%
  • Jogurt, śmietana, napoje/desery mleczne: +3,3%

Co tanieje lub bardzo wolno rośnie (r/r)

  • Cukier: –16,3%
  • Mąka: –5,4%
  • Warzywa: –2,7%
  • Mięso wieprzowe: –3,0%
  • Oleje i tłuszcze: +1,3%
  • Ryż: +2,6%
  • Pieczywo: +3,1%

Co hamuje tempo inflacji

  • Spadek cen paliw: w kategorii „transport” zaznaczono, iż ceny paliw do prywatnych środków transportu były niższe o ~1,8% r/r.
  • Stabilizacja lub spadki w niektórych grupach żywności (cukier, mąka, warzywa) — co łagodzi presję inflacyjną w żywności.

Źródło: GUS

Idź do oryginalnego materiału