Irga na średnio-wczesną uprawę i na frytki

6 godzin temu
Zdjęcie: Ziemniaki Irga na frytki / Fot. Canva


Irga średnio-wczesna odmiana ziemniaka, na wegetację potrzebuje 130 dni. Jest popularna w uprawie w Polsce i cieszy się popularnością wśród konsumentów ze względu walory smakowe i wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Zdaniem specjalistów z Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka, o wegetacji i plonowaniu ziemniaków waży, oprócz pogody i nawodnienia gleby, przede wszystkim zdrowy materiał do sadzenia. Sadzeniaki przygotowane i polecane do uprawy powinny posiadać certyfikaty, świadczące o tym, iż są wolne od wirusów, a więc powinny dać ci zdrowe, silne rośliny.

Zdaniem ekspertów, jedną z najchętniej uprawianych w naszym kraju odmian ziemniaków jest średnio-wczesna irga– ziemniak, który potrzebuje na wegetację 130 dni. Bulwy irgi mają okrągło-owalny kształt i kremowy miąższ oraz jasnoróżową skórkę.

Irga ma średnie do wysokich wymagania glebowe i średnie wymagania wodne. To odmiana o typie kulinarnym B, czyli ogólnoużytkowym. Zawartość skrobi wynosi dla tej odmiany 13,9 procent. Ma dobrą odporność na uszkodzenia mechaniczne i średnią odporność na wirusy i parcha. Ziemniak irga posiada standardową trwałość przechowalniczą.

Irga bardzo ceniona jest w Polsce ze względu na swoje walory smakowe i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Te ziemniaki są idealne do różnych potraw, takich jak gotowane, puree, frytki czy pieczone.


Idź do oryginalnego materiału