IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

3 godzin temu

– Myślę, iż wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi w tej chwili pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak i inicjatyw legislacyjnych, takich jak projekty ustaw czy rozporządzeń. To będzie merytoryczny wkład IV Forum Producentów Żywności w naszą działalność – podkreślił sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas otwarcia wydarzenia, które odbyło się 21.11.2024 w siedzibie ministerstwa pod hasłem „Problemy i wyzwania w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego”.

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą? fot. MRiRW

Produkcja roślinna

– Tylko położenie systemowego nacisku na produkcję roślin wysokobiałkowych w Polsce i w całej Unii Europejskiej może przynieść spodziewane efekty. Taki program musi być wdrażany w całej Europie, aby rozwiązania były skuteczne – stwierdziła prezes Polskiej Izby Zbożowo-Paszowej Monika Piątkowska.

Zwróciła uwagę, iż nie da się rozpatrywać wyzwań i zagrożeń w produkcji zwierzęcej bez wzięcia pod uwagę kwestii dotyczącej produkcji roślinnej, zwłaszcza pasz.

Produkcja zwierzęca

  • Sektor drobiarski

O zagrożeniach dla sektora drobiarskiego mówił prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński.

– Musimy widzieć cały łańcuch produkcyjny, a pasze są jego ważnym elementem – stwierdził prezes Dariusz Goszczyński.

Zwrócił jednocześnie uwagę na zagrożenia, które wynikały z dostępu do europejskiego rynku produktów rolnych, w tym drobiarskich, z Ukrainy. Przypomniał, iż Komisja Europejska przyznała, iż zaburzenia na rynku mięsa drobiowego spowodowane zostały nieograniczonym importem z Ukrainy.

– Dlatego wskazujemy też na zagrożenia ze strony umowy z krajami Mercosur. Chcemy, aby dyskusja opierała się na liczbach, a nie emocjach – podkreślił Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa.

Podniósł on również kwestie dotyczące szerzących się dezinformacji na temat produkcji zwierzęcej.

– Domagamy się wprowadzenia unijnych norm w odniesieniu do towarów importowanych z państw trzecich na rynek europejski oraz zwiększenia kontroli granicznych dla tych produktów – dodał prezes Dariusz Goszczyński.

  • Sektor wołowiny

O zagrożeniach stojących przed sektorem wołowiny mówił członek zarządu Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny Jacek Zarzecki. Zwrócił on również uwagę na zagrożenia, które niesie podpisanie umowy UE – Mercosur. Podkreślił, iż brak wymogów, które obowiązują unijnych hodowców, sprawia, iż koszty produkcji wołowiny w krajach Ameryki Południowej są o ¼ niższe niż w Europie.

– Unijny eksport rolny do państw Mercosur osiąga wartość około 33-34 mln dolarów, a import z tych państw do Europy to rząd wielkości 1 mld dolarów – poinformował Jacek Zarzecki.

Jednocześnie stwierdził, iż Unia Europejska nie ma dziś planu działania dla rolnictwa.

– Potrzebny jest wręcz Plan Marshalla dla europejskiego rolnictwa, zwłaszcza dla państw Europy Wschodniej – dodał.

Kolejna podnoszona przez Jacka Zarzeckiego kwestia dotyczyła nierozwiązanego wciąż problemu szacowania szkód łowieckich i odszkodowań dla rolników za te szkody.

GIORiN apeluje do dystrybutorów pestycydów. Chodzi o weryfikację sprzedaży fumigantów

Źródło: MRiRW

Idź do oryginalnego materiału