Jak Kampol-Fruit przetrwał upadłość? Tysiące ton warzyw i owoców przetworzonych w Rykach i Milejowie

7 godzin temu

Kampol-Fruit przeżywa renesans. Nieprzerwanie skupuje surowce od lokalnych rolników. W zakładach w Rykach i Milejowie przetworzono tysiące ton warzyw i owoców. Jak aktualnie wygląda codzienność w zakładach Kampol-Fruit?

Firma zajmująca się przetwórstwem warzyw i owoców, a konkretnie Kampol-Fruit, zyskała szczególną popularność pod koniec 2022 roku. W ramach przypomnienia, przetwórnia zaczęła popadać w długi, a producenci – dostawcy warzyw i owoców – oczekiwali na należne im pieniądze. W grę wchodziły setki milionów, a zadłużenie wobec niektórych poszkodowanych sięgało choćby kilkuset tysięcy.

Jak Kampol-Fruit przetrwał upadłość?

Jak pamiętamy, 9 kwietnia 2024 roku sąd ogłosił upadłość spółki Kampol-Fruit. Od tego momentu częścią majątku firmy zarządza syndyk, pani Agnieszka Biała. W jej imieniu działa pan Dariusz Szmytt, który opowiada nam, jak dziś wygląda codzienność w zakładach przetwórczych w Rykach i w Milejowie.

Pomimo ogłoszonej upadłości, syndyk kontynuuje działalność zarówno w zakładzie w Milejowie, jak i w Rykach, gdzie realizowane są dotychczasowe plany skupu i przetwórstwa. Priorytetem jest zarządzanie majątkiem Kampolu w sposób, który zapewni jego ochronę przed zniszczeniem lub uszkodzeniem. najważniejsze jest zachowanie ciągłości produkcji oraz zatrzymanie pracowników, gdyż wartość przedsiębiorstwa to nie tylko majątek w nieruchomościach i maszynach, ale także kadra, zdolności produkcyjne i znaczenie dla branży ogrodniczej oraz lokalnej gospodarki.

– Nieprzerwanie kupujemy surowce od lokalnych dostawców, co pozwala nam realizować zawarte wcześniej kontrakty sprzedażowe. Najważniejsze jednak, iż utrzymujemy sprzedaż, pracujemy nad odbudową relacji handlowych i zaufania klientów – podkreśla Dariusz Szmytt.

Ryki – usługowa produkcja koncentratu

Zakład w Rykach, zatrudniający w tej chwili 141 pracowników to znaczące ogniwo w sieci krajowego przetwórstwa. Od września tego roku, zakład usługowo produkuje koncentrat jabłkowy. Chociaż w tym sezonie ceny skupu jabłek są bardzo wysokie z punktu widzenia przetwórców, to popyt na koncentrat pozytywnie zaskakuje pełnomocnika pani syndyk.

– Nasze zobowiązania finansowe są regulowane na bieżąco, a przed nami intensywne miesiące mrożenia warzyw korzeniowych, takich jak marchew, pietruszka i seler. W okresie od stycznia do maja planujemy realizować usługi pakowania detalicznego. Równocześnie nieustannie poszukujemy nowych form współpracy w obszarach takich jak pakowanie, składowanie oraz dzierżawa. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do współpracy – dodaje pan Dariusz.

Milejów – skupiono tysiące ton warzyw

Także w przypadku tej przetwórni, działania skupiają się na dalszym rozwoju oraz zapewnieniu ciągłości działalności produkcyjnej, a także budowaniu stabilnej współpracy z odbiorcami. Zakład w Milejowie, zatrudniający dziś 100 pracowników, składa się z trzech działów produkcyjnych: zamrażalni, wydziału koncentratów oraz wydziału przecierów. W bieżącym sezonie w zakładzie w Milejowie skupiono 320 ton brokułów, 7000 ton jabłek, 2000 ton pomidorów, 3000 ton buraków, 1000 ton czarnej porzeczki, 200 ton czerwonej porzeczki i 80 ton wiśni.

Idź do oryginalnego materiału