W najnowszym odcinku Studia BitHub.pl podjęliśmy się bardzo ciekawej rozmowy z p. Dariuszem Pawłowskim, managerem restauracji Nuta w Warszawie, której szefem jest pochodzący z Włoch Andrea Camastra. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak takie miejsce wygląda od kuchni? Teraz macie okazję: posłuchajcie!
Praca w prestiżowej restauracji od kuchni
W wywiadzie z panem Dariuszem Pawłowskim, menedżerem restauracji Nuta w Warszawie, poruszyliśmy przeróżne aspekty zarządzania restauracją z gwiazdką Michelin. Kierownictwo prestiżowego obiektu skupia się na dostarczaniu wyjątkowych doświadczeń kulinarnych swoim gościom, wpisując się jednocześnie w trend tzw. casual fine dining – czyli eleganckiej, ale bardziej nieformalnej kuchni. To podejście odróżnia się od tradycyjnego, formalnego fine dining, gdzie obsługa i otoczenie mogą być bardziej sztywne i ceremonialne.
Pan Pawłowski podkreśla, iż najważniejsze dla Nuty jest korzystanie z lokalnych produktów, chyba iż dany składnik nie jest dostępny w Polsce – wówczas sięgają po import, głównie z Włoch, Francji, czy Hiszpanii. Taki model pozwala na tworzenie unikalnych, sezonowych dań, które są w stanie zaskoczyć choćby najbardziej wymagających gości. Manager zaznacza jak ważna jest stała kooperacja z zaufanymi dostawcami i dbałość o jakość składników, co ma bezpośrednie przełożenie na końcowy produkt serwowany gościom. Takie podejście buduje również silne i osobiste relacje z dostawcami, co jest istotne w kontekście utrzymania wysokiego poziomu i stabilnej jakości.
Ważnym elementem dyskusji jest również temat adaptacji po pandemii COVID-19, która miała ogromny wpływ na gastronomię na całym świecie. Restauracja musiała się dostosować do nowej rzeczywistości, co w przypadku Nuty oznaczało przejście na bardziej elastyczne podejście do obsługi gości oraz zmiany w menu. Pandemia spowodowała także, iż wiele restauracji fine dining musiało zamknąć, co otworzyło przestrzeń dla nowych, innowacyjnych projektów.
Zapraszamy do przesłuchania całego materiału na naszym kanale YouTube!