Jak pić calvados? O ile latem szukamy orzeźwienia i nutki szaleństwa w owocach egzotycznych i wymyślnych koktajlach, jesień, a później zima, skłaniają nas do myślenia o smakach i aromatach kojarzących się z dojrzałymi owocami, przyprawami i magicznym ciepłem zaklętym w dobrych destylatach. Taki właśnie jest calvados.
Czym wyróżnia się calvados?
Najbardziej charakterystyczną cechą calvadosu jest „zapach szarlotki”. Siła jabłek w tym trunku jest tak wielka, iż nie można pomylić calvadosu z żadnym innym alkoholem destylowanym. Dojrzałe jabłka połączone ze złożoną strukturą nadaną alkoholowi przez leżakowanie w dębowej beczce sprawiają, iż trunek ten jest naprawdę jedyny w swoim rodzaju. Calvados jest także bardzo przystępny dla Pań, które często z niechęcią spoglądają na alkohole mocne.
Calvadosu dotyczą niemal wszystkie schematy odnoszące się do alkoholi starzonych takich jak whisky, koniak, brandy czy rum. Stosowane są tu standardowe oznaczenia wieku, ale w sprzedaży są także bardziej luksusowe wersje rocznikowe. Calvados zwykle destylowany jest dwukrotnie. Destylacja może być alembikowa lub kolumnowa. Minimalny czas leżakowania po destylacji to 2 lata. Warto wiedzieć, iż produkcja calvadosu objęta jest apelacją AOC (fr. Appellation d’origine contrôlée). Oznacza to, iż trunek noszący tę nazwę na etykiecie można produkować tylko w Normandii na północy Francji.
Przygoda w destylarni
Być może zainteresuje Was także jedna z moich przygód podczas alkoholowych podróży. Pewnego razu trafiłem do Normandii gzie miałem okazję popracować przy produkcji calvadosu!
Jak pić calvados?
Zazwyczaj calvados podaje się w temperaturze pokojowej. Tradycyjne kieliszki do podawania calvadosu to kieliszki tulipanowe z przykrywką. Przykrycie kieliszka i pozostawienie go na chwilę powoduje, iż zamknięte w nim powietrze wysyca się maksymalnie zapachem, jaki oferuje destylat. Zależnie od tego, z jaką wersją calvadosu obcujemy, jego kolory rozciągać się będą od jasno-żółtego odcienia młodych roczników poprzez słomkowy i złoty, aż do ciemnobursztynowego koloru roczników starych. Wyróżnić można tu aromat dojrzałego jabłka, brzoskwini, moreli, wanilii, cukru, drewna, karmelu, tytoniu i skóry. Jest tyle smaków do odkrycia, ile gustów. Niektórzy uwielbiają intensywny i bogaty bukiet młodych roczników, inni łagodny smak, wspaniały aromat oraz poczucie luksusu i wyjątkowości, które zapewniają roczniki starsze. Niezależnie od upodobań, podczas picia calvadosu nic nie powinno być ważniejsze niż przyjemność.
Jak smakuje calvados? Piłem go w poniższym wpisie:
Alkohol wieczoru #4