Pellet to ekologiczny materiał opałowy, który wytwarza się z odpadów drzewnych, najczęściej trocin i wiórów. Jest stosunkowo łatwy w przechowywaniu, a nowoczesne kotły i piece są często w dużym stopniu zautomatyzowane, więc ich obsługa nie sprawia problemów. Najważniejsze jest jednak to, iż pellet charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną, co pozwala zużywać mniej paliwa. Tak przynajmniej będzie w przypadku zakupu dobrego produktu. Po czym więc go poznamy?
REKLAMA
Zobacz wideo Wiatraki, ciuchcie i... wasze ogrzewanie! Kasia Gandor króciutko o tym, jak przyda się kasa z KPO
Dobry pellet: certyfikat to podstawa. Na te parametry powinno się zwracać uwagę przy zakupie
Pellet wysokiej jakości powinien przede wszystkim posiadać odpowiedni certyfikat. Jego uzyskanie wiąże się dla producentów z dodatkowymi kosztami, co oczywiście przekłada się na końcową cenę, ale mimo wszystko warto zadbać o ten element.
Na worku powinien znajdować się logotyp potwierdzający certyfikat jakościowy produktu EN PLUS A1 i/lub DIN Plus. Znaczek certyfikacji musi zawierać numer przydzielany każdorazowo do producenta (np. PL004 i 7A189)
- wyjaśnia cytowana przez portal magazynbiomasa.pl Maria Czech reprezentująca firmę "Tartak Olczyk" Ludwik Olczyk. Ekspertka podkreśla, iż na opakowaniu znajdziemy również parametry produktu, które są niemniej ważne. jeżeli chodzi o kaloryczność, to najlepiej wybierać wartości 18,4 MJ/kg i wyższe. Zawartość popiołu powinna być niższa niż 0,7 proc., a wody niższa niż 10 proc. Idealna długość granulek nie przekracza 4 cm, średnica 6-8 mm, a ciężar adekwatny około 650 kg/mł. Portal morele.net podpowiada dodatkowo, iż jednym z lepszych wyborów jest tu pellet iglasty, produkowany najczęściej z drewna sosnowego lub świerkowego, bez kory i sztucznych dodatków.
Co ważne, niską jakość pelletu zwykle możemy poznać także po innych cechach. Część z nich zauważymy już w sklepie, inne dopiero w domu.
Po czym poznać dobry pellet? Te cechy gwałtownie zdradzą produkt niskiej jakości
Bardzo istotną cechą pelletu jest jego kolor, który powinien być naturalny (może być nieco ciemniejszy, jeżeli to naturalna barwa danego gatunku drewna). Niepokojącym znakiem będą natomiast drobiny i pył w opakowaniu. Granulki mają być suche oraz twarde i nie powinny się kruszyć, także w dłoni. jeżeli będziemy mieć już okazję wziąć pellet w ręce, to dobry produkt będzie mieć przyjemny zapach świeżo ciętego drewna.
Zobacz też: Są choćby trzy razy tańsze niż pellet. Wciąż kilka osób wie o tej metodzie ogrzewania
Pellet wysokiej jakości może być droższy, ale dzięki wyższej kaloryczności zużyjemy go mniej. Ponadto zmniejszymy zanieczyszczenie kotła. W przypadku używania paliwa zanieczyszczonego korą, piskiem, sztucznymi dodatkami czy innymi materiałami ryzykujemy choćby awarią naszego urządzenia. To z kolei może znacząco podnieść wydatki w danym sezonie grzewczym.
Źródło: magazynbiomasa.pl, morele.net
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.