Bowmore whisky to jeden z najsławniejszych destylatów produkowanych na wyspie Islay. Destylarnia ta poszczycić się może długą i interesującą historią, którą chciałbym Wam dzisiaj przybliżyć!
Historia Bowmore Whisky
Według oficjalnej wersji Destylarnia Bowmore powstała w roku 1779 co stawia ją wśród najstarszych destylarni w Szkocji. Niestety ten początkowy okres istnienia destylarni nie jest zbyt dobrze udokumentowany więc trudno jest odnieść się do tej informacji jednoznacznie. Niezależnie od tego, data 1779 widnieje na każdej butelce whisky Bowmore. Pierwszy pewny zapis mówiący o działającej gorzelni Bowmore mówi o Johnie Simpsonie, który zdobył licencję gorzelniczą w roku 1816. W wieku XIX i w pierwszej połowie XXw. destylarnia Bowmore wielokrotnie zmieniała właścicieli. W 1963 kupiła ją firma Stanley P. Morrison Ltd., która przeprowadziła w niej znaczną modernizację sprzętu zwiększając liczbę alembików. Co ciekawe, destylarnia została wtedy kupiona za 117.000 funtów – sumę która dzisiaj wydaje się wręcz zabawnie niska.
W 1989 roku udziały w destylarni Bowmore kupiła firma Suntory, aby w 1994 przejąć całą destylarnię. W 2014 roku Suntory połączyła się z amerykańskim producentem whiskey Jim Bim tworząc firmę Beam-Suntory, w której władaniu znajdują się w tej chwili dwie destylarnie na Islay: Bowmore i Laphroaig. Oprócz tego, w swoim portfolio Beam-Suntory ma także Auchentoshan w Lowlands i Glen Garioch w Highlands.
Produkcja Bowmore Single Malt Whisky
Woda wykorzystywana do produkcji Bowmore whisky pochodzi z rzeki Laggan. Płynie ona przez torfowiska nasycając się aromatami torfu i wnosząc ten element do whisky Bowmore już na samym początku jej produkcji. Bowmore jest jedną z ostatnich destylarni w Szkocji, w których cały czas prowadzi się słodowanie. Podłogi do słodowania w Bowmore są w stanie dać destylarni mniej więcej jedną trzecią torfu niezbędnego do produkcji whisky.
Magazyny, w których leżakuje whisky Bowmore whisky znajdują się pod poziomem wody w zatoce Loch Indaal co oczywiście czyni warunki leżakowania bardzo wyjątkowymi.
Na sam koniec dodam jeszcze, iż Bowmore whisky nie jest tak dymna jak destylaty z północy wyspy z destylarni Ardbeg, Lagavulin czy Laphoraig. Zatorfienie słodu sięga około 25 ppm.
Jeśli macie jakieś doświadczenia z Bowmore whisky lub opinie na jej temat, koniecznie napiszcie mi o tym w komentarzach!
Jak smakuje Bowmore Whisky?
W dzisiejszym materiale pod lupę biorę dwie wersje whisky Bowmore zabutelkowane w wieku lat 12 i 15. Wersja dwunastoletnia nazywa się Enigma i jest butelką powszechnie dostępną w strefach bezcłowych około 10 lat temu. OMG MilerPije.pl robi się tak starym blogiem, iż muszę już pisać takie rzeczy
Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych odcinków, koniecznie subskrybuj mój kanał na YouTube. Możesz to zrobić, klikając w poniższy przycisk: