Jameson Irish Whiskey to pozycja, które fanom whiskey irlandzkiej przedstawiać nie trzeba. Po pobycie w Dublinie pogłębiłem wiedzę na jej temat i przygotowałem nową degustację video.
Jak smakuje Jameson Irish Whiskey?
Dzisiaj mam dla Was materiał o Jameson Irish Whiskey, który oczywiście należy do kategorii blended whiskey, ALE nie każdy wie, iż powstaje w specyficzny sposób w oparciu o pot still whiskey, która składa się nie tylko z jęczmienia słodowanego, ale także i niesłodowanego oraz whiskey zbożową (grain whiskey), która nie powstaje tak jak w Szkocji z różnych zbóż, ale wyłącznie z kukurydzy. Pewnie nie spodziewaliście się, iż Jameson Irish Whiskey składa się także z kukurydzy podobnie jak słynące z tego ziarna whisk(e)y amerykański.
Jak wymawiać nazwę Jameson Irish Whiskey?
Choć pozornie w zwrocie tym nie ma żadnych pułapek, warto pamiętać, iż słowo Jameson wymawia się /ˈdʒɛməsən/. Kalecząc transkrypcję fonetyczną można by zapisać to „DŻEMYSON”. To jednak nie wszystko, o ile słowo Irish raczej nie sprawi nikomu problemów to nie można zapomnieć o tym, iż słowo whiskEy, czyta się tak samo jak whisky, czyli /ˈwɪski/ więc choćby jeżeli bardzo pragniesz pokazać światu, iż się znasz i powiesz „ŁISKEJ” to niestety będziesz w błędzie.
Kilka słów o marce
Jameson Irish Whiskey to najlepiej sprzedająca się marka whiskey irlandzkiej. Statu marki międzynarodowej destylarnia Jameson osiągnęła już w XIX w. w tej chwili whiskey ta dostępna jest w ponad 130 krajach. Whisky Jameson wywodzi się z Dublina gdzie była pierwotnie destylowana. Jednak w tej chwili w Dublinie przy ulicy BOW Street znajduje się wyłącznie muzeum marki dla turystów. Destylacja whiskey Jameson odbywa się bowiem w Cork w destylarni New Midleton.
Po tylu latach prowadzenia MilerPije degustacje video stały się moją preferowaną formą picia whisky i dzielenia się informacjami na jej temat. Moje video na YouTube przyjmują się całkiem nieźle i mam nadzieję, iż Wam także przypada do gustu bardziej bezpośrednia forma komunikacji. Subskrybujcie mnie koniecznie tutaj