Bąbelki do wyboru, do koloru
Lampka wytrawnego wina potrafi zamienić zwykły posiłek w elegancką kolację, z kolei białe wino podkreśla wyjątkowy smak potraw z udziałem owoców morza, ryb oraz drobiu. Zaletą win musujących jest ich uniwersalizm – doskonale sprawdzają się w połączeniu z wieloma daniami – od przystawki, aż po deser. Trunki lżejsze, posiadające bardziej kwiatowe nuty warto serwować na początku posiłku, natomiast te bogatsze i kremowe w wyjątkowy sposób skomponują się z aromatycznymi potrawami. Bąbelkowe napoje alkoholowe lubią towarzystwo słonych przekąsek np. serów. jeżeli chodzi o deser, to wina musujące różowe, czy białe półwytrawne dodadzą im wyrafinowanego charakteru za sprawą bąbelków i rześkiej kwasowości, która balansuje smak cukru.
Znakomite wina z różnych zakątków świata dostępne są w sklepie z winem Schronisko Bukowina. To właśnie tam można znaleźć szlachetne trunki z Włoch, Niemiec, Hiszpanii, czy Chile. Na imprezę karnawałową idealnie sprawdzą się wina białe i różowe, które są lekkie i orzeźwiające takie jak: Riesling, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, czy Prosecco. Wina i szampany to nie tylko interesująca propozycja na Sylwestra, czy Karnawał, ale także na każdą okazję do świętowania!
Dlaczego w Karnawale pijemy szampana?
Szampan to tradycyjny napój, najczęściej kojarzony z Sylwestrem i karnawałem, po który sięgamy podczas ważnych uroczystości, imprez, czy spotkań. Karnawał to zabawa, dlatego trunek ten jest idealny do świętowania i wznoszenia toastu. Uznawany jest za symbol radości, szczęścia i dobrobytu, a choćby luksusu. Jego lekki, orzeźwiający smak doskonale pasuje do radosnej i pełnej energii atmosfery tego okresu, a także świetnie komponuje się z wieloma słodkimi przysmakami karnawałowymi.
Załącznik:
wina-musujace.jpg
Wina słodkie i typowe słodkości karnawałowe
Słodkie wina na bazie najlepszych odmian winogron tworzą znakomite połączenie ze słodkimi przekąskami serwowanymi podczas karnawału. Alkohole takie jak Rieslig, Moscato, czy Gewurztraminer w wyrafinowany sposób wzmacniają smak smażonych pączków, faworków lub churrosów, czy lodów.
Pomimo tego, iż desery uważamy za słodkie, to mają one różnorodne smaki i poziomy słodkości. Do deserów nie podaje się tego samego wina, co do dania głównego, ponieważ jest ono zwykle wytrawne lub półwytrawne. jeżeli chcemy dobrać odpowiednie wino do słodkiego wypieku, powinniśmy najpierw określić, jak bardzo jest on słodki. Pewna zasada mówi, iż wino powinno być przynajmniej tak samo słodkie, jak deser. Intensywnie słodkie wina świetnie współgrają z deserami czekoladowymi z lekko gorzką nutą, które trunek przełamuje, nadając im głęboki smak.
Hit karnawału – drinki z winem musującym
Wino zwykle kojarzy nam się jako trunek serwowany samodzielnie, nie zmienia to jednak faktu, iż nadaje się ono również na rześkie drinki. Aby je przyrządzić, można użyć zarówno wina czerwonego, jak i białego, wytrawnego, jak i słodkiego. Jakie smaczne drinki można stworzyć z jego udziałem? Czerwone wino wytrawne to podstawowy składniki owocowej Sangrii, do której dodaje się pokrojone w kostkę owoce, sok lub syrop i odrobinę cynamonu. Mocniejszy efekt uzyskamy, wlewając do Sangrii brandy lub wermut. Innym popularnym napojem na bazie wina jest Szprycer, czyli delikatny i orzeźwiający napój alkoholowy. Do jego przygotowania potrzeba białe wino wytrawne lub półsłodkie, wodę sodową oraz sok z cytryny i lód. Ten drink doskonale sprawdzi się w upalne dni. Karnawał można świętować także w towarzystwie kultowego Royal Mojito w połączeniu z różowym winem. Nieskazitelny smak drinka uzyskamy poprzez połączenie białego rumu, soku z limonki, syropu cukrowego, różowego wina, kilku listków mięty i lodu.
Karnawał to wyjątkowy okres, podczas którego warto pozwolić sobie na małą rozpustę, tworząc pyszne drinki na bazie wina. Najlepsze trunki dostępne są w sklepie online Schronisko Bukowina – razem z nimi można stworzyć wyjątkowe połączenia, których smak pochuchają nasi goście.
Artykuł promocyjny